Google’ın parçalara ayrılmış haberleşme servislerini birleştirmesini bekleyenler nihayet şirketin Hangouts adı verilen birleştirilmiş mesaj sistemiyle tanıştı. Chrome eklentisi aracılığıyla web’de kullanılabilecek olan sistemin iOS ve Android uygulamaları da iTunes App Store ve Google Play’de yayınlandı.
Adını Google’ın en popüler ve sevilen ürünlerinden biri olan Hangout’tan alan bu yeni servis; Google Talk, Google+ Messenger ve adını da aldığı Google+ Hangout video sohbet servisinin yerine oturacak ve Google’ın tüm iletişim ürünlerini bünyesi altında toplayacak. Tıpkı WhatsApp ve Facebook Messenger gibi bir mesajlaşma sistemi olan Hangouts, kendine has bazı özellikleriyle rakiplerinden ayrılıyor.
Hangout kullanıcılarına öncelikli olarak kişi listesini göstermek yerine son yazılı sohbetlerin listesini gösteriyor. Böylelikle servisin mobil mesajlaşma hissiyatını daha yoğun vermesi sağlanıyor. Hangouts içindeki tüm konuşmalara ayrı bir isim vermek ve bu konuşmaları bir görüntü ya da Google’ın yeni his ifadelerinden birini kullanarak etiketlemek mümkün. Tüm konuşmaları bulutta saklayan sistem, kullanıcılara çevrim dışı oldukları zamanlarda da arkadaşlarına mesaj atma fırsatını sağlıyor. Bulut depolaması sayesinde kullanıcılar geçmiş sohbetlere, paylaşılan fotoğraflara ve video sohbet geçmişine kolaylıkla ulaşabilirken, eş zamanlama özelliği sohbete farklı bir cihaz üzerinde devam etmeyi mümkün kılıyor.
Orijinal Google+ Hangout’a sadık kalan bu yeni sistemle aynı anda 10 kullanıcının katılabildiği görüntülü sohbetler yapılabiliyor. Google I/O 2013’te Hangouts’u tanıtan Google Başkan Yardımcısı Vic Gundotra, mevcut tüm alanları doldurmak ve böylelikle insanların sadece yapmaları gereken şey olan ”takılmaya” odaklanmalarını amaçladıklarını belirtti.
Hangouts’un dikkat çekici özelliklerinden birisi de ”su damlası”. Bu özellik sayesinde Hangouts’u kullananlar arkadaşlarının o anda bir şey yazıp yazmadığını ve mevcut konuşmanın ne kadarını okuduğunu takip edebiliyor. Böylelikle o anda kimlerin müsait olduğunu kestirmek kolaylaşıyor. Google+ ile Hangouts arasında sıkı bir entegrasyon kurulurken, bu entegrasyonla gelen özellikler içinden en kullanışlı olanı otomatik fotoğraf kaydetme özelliği olacak gibi duruyor. Kullanıcının ya da arkadaşlarının Hangouts üzerinden paylaştığı tüm fotoğraflar otomatik olarak Google+’daki özel bir albüme kaydediliyor ve böylelikle paylaşılan fotoğrafların daha sonra kolay bir biçimde bulunmasının önü açılıyor. Google Voice’un da zamanla Hangouts’a entegre edileceği belirtildi, ancak Google bu işlem için bir zaman vermekten kaçındı. Servisin yoksun olduğu genel mesajlaşma uygulaması özellikleri arasında göze en çok çarpanıysa SMS desteği oldu. İlgili kısmındaki iTunes App Store ve Google Play bağlantıları aracılığıyla Hangouts’u akıllı cihazınıza indirebilirsiniz.
İlgili >> Gmail Blog, iTunes App Store, Google Play