Google haber doğrulama aracını Arjantin, Brezilya ve Meksika’da da kullanıma sunuyor. Şirket, söz konusu aracı yalan haberle mücadele amacıyla hayata geçirmişti. Google Haberler’den sorumlu başkan yardımcısı Richard Gingras, söz konusu üç ülkedeki kullanıcıların Google Haberler arama sonuçları içinde doğrulama sitelerine ait bağlantıları da göreceklerini belirtti. Kaynaklar, genişletilmiş haber kutularında “doğrulama” etiketi altında görüntülenecek.
Google haber doğrulama aracını ilk olarak ABD’de başkanlık seçimlerinin ardından kullanıma sunmuştu. Şirketin haber doğrulama aracının sonraki duraklarıysa 2017’de seçimlerin gerçekleşeceği Almanya ve Fransa olmuştu. Google ve Facebook, ABD başkanlık seçimlerinin ardından yalan haberlerin yayılmasına yardımcı olmakla suçlanmıştı.
Code Media konferansında konferansında konuşan Google’ın üst düzey yöneticilerinden Philipp Schindler, yalan haber konusunu çok ciddiye almak zorunda olduklarını ve yapabilecekleri hakkında düşünmeleri gerektiğini belirtti. Yalan haberlerin insanlar için farklı şeyler ifade ettiğini söyleyen Schindler, kötü gazetecilik ve yalan haberler arasındaki çizgiyi çekmenin her zaman kolay olmadığını belirtti.
Google haber doğrulama aracı dışında mücadele yöntemlerinden de yararlanıyor
Google yalan haberle mücadele konsunda sadece doğrulama aracına bel bağlamıyor. Şirket, yalan haber yayan yayıncıları reklam ağından da çıkarıyor. Google’ın dışında Facebook da yine ABD, Almanya ve Fransa’da yalan haber filtresinden yararlanıyor.