Google art arda ikinci kez Android güvenlik durumuyla ilgili yıllık raporunu yayınladı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bazı ilgi çekici istatistiklerin varlığı söz konusu. Bunlar arasında Google’ın her gün akıllı telefonlarda yüklü olan altı milyar Android uygulamasını güvenlik taramasından geçirdiği de bulunuyor. Google bu yolla potansiyel olarak zararlı olabileceğini düşündüğü uygulamaları saptıyor. Şirket günde 400 milyon cihazı taradığını belirtirken bunların otomatik taramalar mı olduğunu, kullanıcılar tarafından mı başlatıldığını veya ikisinin birleşimi mi olduğunu net olarak belirtmiyor.
Genel olarak Android cihazları için güvenlik tablosu geçen yılınkine benzer görünüyor. Google, 2016 genelinde potansiyel tehlike taşıyan uygulamaların uygulamaları sadece Google Play’den olan cihazların yüzde 0.15’inden az bir kısmına yüklendiğinin altını çiziyor. Google’ın servislerini kullanan Android ekosistemindeki tüm cihazları, ki buna üçüncü taraf uygulama mağazalarından uygulamalar indiren cihazlar da dahil, hesaba katarsanız, bu rakam yüzde 0.5’e yükseliyor. Google geçen yıl bu değerin yüzde 1’den daha az olduğunu kaydetmişti.
Bir Android kullanıcısının potansiyel tehlike taşıyan bir uygulamayı indirme şansı genel olarak aynı kalıyor olsa bile, Google söz konusu diğer tür tehditlerle uğraşmak için kullanılan yeni güvenlik özelliklerine geldiğinde yerinde saymıyor. Yeni rapor geçen yıl yapılan eklemelere dikkat çekiyor, bunlar arasında uygulama izinleri için getirilen yeni kontrol mekanizmaları ve çoğu Marshmallow cihazında bir gereksinim hâline getirilen tam disk şifrelemesine dikkat çekiliyor.
Ayrıca geçen yılın haziran ayında Android, Google’ın hata avcıları için açmış olduğu ödül programına alınmıştı. Google bu yolla 100’ün üzerinde açığı kapattığını ve araştırmacılara 200 bin dolardan fazla ödeme yaptığını kaydediyor. Bunlara ek olarak Marshmallow’un Android güvenlik yama seviyesi özelliği de kullanıcıları cihazların durumu hakkında daha bilgili tutuyor.