Google, 11 Ağustos’tan itibaren “stalkerware” olarak bilinen ve başka bir kişinin telefon aktivitesini veya hareketlerini izlemeyi mümkün kılan yazılım ve donanımların reklamlarını yasaklayacak. Google’ın reklam politikalarındaki değişiklik kaydında, söz konusu uygulama ve donanımların özellikle ikili ilişkilerde karşı tarafı takip etmek amacıyla kullanıldığına dikkat çekildi.
Bu tarz uygulamalar hem Apple’ın hem de Google’ın uygulama mağazalarında yasaklı durumda. Ancak bazı uygulamalar geliştiricilerinin internet siteleri üzerinden telefonlara giriş imkanı bulabilyor.
Google’ın değişiklik kaydında reklamı yasaklanan uygulama ve donanımlar şu şekilde sıralanıyor: “kısa mesajları, telefon çağrılarını ve tarayıcı geçmişini izlemek için kullanılan casus yazılımlar; birilerini rızası dışında izlemek için kullanılan GPS takipçileri, casusluk amacıyla kullanılacağı belirtilen gözetleme ekipmanları.”
Google’dan verilen bilgiye göre, bu politikayı ihlâl eden hesaplar askıya alınacak.
Google’ın kararının zamanlamasının dikkat çekici olduğu söylenebilir. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada ev içi şiddet ve kötü muamele vakalarının arttığı söyleniyor. Karantina önlemleri de şiddet gören kişilerin seslerini duyurmasını zorlaştırmış durumda.
Google aldığı kararla potansiyel kötü muamele ve taciz araçlarının kullanımını da zorlaştırmış oluyor. Sonuçta bu tarz araçlarla yasalara aykırı olarak elde edilen bilgiler, kişiler üzerinde duygusal veya fiziksel şiddet uygulamanın bir bahanesi olarak kullanılabiliyor. Dolayısıyla Google’ın, gecikmeli de olsa, zor durumda olanları koruyacak dolaylı bir adım attığı söylenebilir.