Google en yeni gizlilik teknolojilerinden ikisini açık kaynak hâline getiriyor. Böylelikle söz konusu teknolojilerden ücretsiz şekilde yararlanılması mümkün oluyor. Açık kaynağa taşınan araçlar arasında video bulanıklaştırma aracı da bulunuyor.
Bu araçlar internet devinin “Korumalı Bilişim” girişiminin parçası olarak sunulmuştu. Söz konusu girişim, “verinin nasıl, nerede ve ne zaman işlendiğini dönüştürmek” ve “gizlilik ve güvenlikten teknik açıdan emin olmak” amaçlarıyla tasarlanmıştı.
İnternet devinin açık kaynak hâline getirdiği ilk aracı, şirket içinde “Magritte” kod adıyla anılan bir proje. Github’da yerini alan Magritte makine öğrenmesi yardımıyla nesneleri tespit ediyor ve ekranda göründükleri anda bulanıklaştırabiliyor. Plaka ve dövme gibi şeyleri de Magritte ile gizlemek mümkün oluyor.
Google’ın blogunda paylaşılan yazıda Magritte için şu ifadeler kullanılıyor: “Bu kod özellikle daha fazla gizlilik teminatı vermek isteyen video gazetecilerinin işine yarayacaktır. Söz konusu açık kaynaklı kod ile video yapımcılarının nesneleri bulanıklaştırmak için ekstra mesai yapmasına gerek kalmayacak. Kodun temelindeki makine öğrenmesi algoritması ise videolarda yüksek doğruluk oranıyla nesne algılaması yapmayı başarıyor.”
Google kimlik bilgilerine erişemeden şifrelenmiş veriler üzerinde çalışmayı mümkün kılıyor
İnternet devinin açık kaynaklı hâle getirdiği diğer araç ise geliştiricilerin kimlik ortaya çıkan bilgilere erişmeden şifrelenmiş veriler üzerinde çalışabilmesini sağlıyor. Şirket bunun finans, sağlık ve kamu kuruluşlarına yardımcı olacağını belirtiyor.
Google gizlilik artırıcı yeni araçlarının akademik çalışma ve deneme süreçlerinin ardından ana akımla buluşturulduğunun altını çiziyor. Şirket, ABD ve İngiltere’nin bu çözümlerin finansal suçla mücadele ve kamu sağlığı acil durumlarında kullanımı için yarışmalar düzenlediğini de hatırlattı.