Google’ın “Fuchsia” veya Türkçeleştirilmiş hâliyle “fuşya” adında bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı bir süredir biliniyordu. Linux tabanlı Android ve Chrome OS’in aksine, Fuchsia Google’ın geliştirdiği “Magenta” adlı yeni bir kernel üzerinde çalışıyor.
Görünüşe göre Fuchsia, geçen yılın ağustos ayında ilk kez görüldüğünde sahip olduğu komut satırı arayüzüne göre uzun yol kat etmişe benziyor. Google o zamandan bu yana yeni işletim sistemine kart tabanlı tasarıma sahip bir kullanıcı arayüzü eklemiş. Ars Technica’nın fotoğraflardan oluşan galerisi ve ayrı bir video sayesinde ilerlemelere kendi gözlerimizle tanık oluyoruz.
İlk olarak Hotfix’teki Kyle Bradshaw tarafından tespit edilen görüntülere ve bilgilere göre, kullanıcı arayüzü Armadillo adını taşıyor ve Fuchsia için varsayılan kullanıcı arayüzü sistemi olma özelliğine sahip. Armadillo ve de muhtemelen diğer çıkacak Fuchsia uygulamaları Google’ın Flutter SDK geliştirici araç setini temel alıyor. Bu SDK Android, iOS ve doğal olarak Fuchsia gibi farklı işletim sistemlerinde çalışacak çapraz platform destekli kodları oluşturmak için kullanılıyor. Bu demek oluyor ki, Armadillo için yazılmış bir kodu derleyip Android cihazında çalıştırmak mümkün oluyor, bu da Google’ın gelecek işletim sisteminin neye benzeyeceğini görmeyi sağlıyor.
Bradshaw’un videosunda ve Ars Technica’nın kendi ürettiği derlenmiş Armadillo versiyonunda görüldüğü gibi, Fuchsia akıllı telefon ve tablet odaklı bir işletim sistemi. Büyük oranda kart tabanlı sistem çerçevesinde geliştirilen bu işletim sistemi böylelikle farklı uygulamaları yönetmeyi sağlıyor. Armadillo farklı kartların etrafta sürüklenmesini, böylelikle bölünmüş ekran ya da sekmeli arayüzde kullanımı mümkün kılıyor. Ayrıca Google Asistan tarzı bazı tavsiyeleri de içeriyor.
Şu anda Google’ın Fuchsia ile neler yapacağına dair planlar netleşmiş değil. Bu işletim sistemi Android ve Chrome OS’in yerini alması için sıfırdan tasarlanan bir işletim sistemi mi? Yoksa Google’ın mevcut mobil ve masaüstü ürünlerinin yanında yaşayacak üçüncü bir yazılım platformu mu? Ya da yeni kullanıcı arayüzü ve geliştirme fikirlerinin denendiği ve hiçbir zaman son kullanıcılara sunulmayacak bir deney ortamı mı? Bu sorunun cevabını vermek için henüz erken. Ancak Google I/O’ya çok az kaldı ve belki etkinlikte Fuchsia ile ilgili bir şeyler görmek mümkün olabilir.