Teknoloji

Google Fotoğraflar, yapay zeka ile düzenlenen görselleri gösterme özelliği sunuyor

google fotoğraflar web pixel 8

Gelişen yapay zeka teknolojilerinin fotoğraflara etkisi geri döndürülemez bir şekilde güvenimizi sarssa da teknoloji endüstrisinin bu araçların kullanımını en şeffaf şekilde sunma sorumluluğu devam ediyor. Bu bağlamda Google, önümüzdeki haftadan itibaren Google Fotoğraflar uygulamasında yapay zeka ile düzenlenen fotoğrafların bu durumunu kullanıcılarına açıkça belirteceğini duyurdu.

Google Fotoğraflar mühendislik direktörü John Fisher, bir blog yazısında şunları ifade etti: “Magic Editor, Magic Eraser ve Zoom Enhance gibi araçlarla düzenlenen fotoğraflar, Uluslararası Basın Telekomünikasyon Konseyi’nin (IPTC) teknik standartlarına göre oluşturulmuş meta veriler içeriyor. Bu meta veriler, fotoğrafların yapay zeka kullanılarak düzenlendiğini gösteriyor. Şimdi bu bilgiyi bir adım ileri taşıyarak, dosya adı, konum ve yedekleme durumu gibi bilgilerin yanında görünür hale getiriyoruz.”

google fotoğraflar

Bu yeni “Yapay Zeka bilgisi” bölümü, Google Fotoğraflar uygulamasında hem web hem de mobil sürümlerde görsel detayları görüntüleme ekranında yer alacak.

Bu etiketler yalnızca yapay zeka ile oluşturulan içeriklerle sınırlı kalmayacak. Google, birden fazla görüntünün bir araya getirildiği fotoğrafları da belirteceğini açıkladı. Örneğin, Pixel telefonlarında sunulan Best Take ve Add Me özellikleri ile oluşturulan fotoğraflarda bu bilgi de kullanıcıya sunulacak. Ancak bu meta verilerin, kötü niyetli kişiler tarafından bilinçli olarak değiştirilebileceği ve bu bilgilerin gizlenebileceği göz önünde bulundurulmalı.

Google Fotoğraflar için şeffaflık artıracak çalışmalar devam edecek

Google Fotoğraflar Mühendislik Direktörü John Fisher, şeffaflığı artırmaya yönelik bu çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Bu çalışma henüz tamamlanmadı ve AI düzenlemeleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamak için geri bildirim toplamaya ve ek çözümleri değerlendirmeye devam edeceğiz,” dedi.

Bu zamana kadar, Google’ın yapay zeka araçlarıyla düzenlenen fotoğraflarda yer alan meta veriler, kullanıcılar tarafından görünür değildi. Özellikle Magic Editor’un Reimagine aracı ile sahnede aslında var olmayan nesneler eklenebildiği için, bu düzenlemelerin yapay zeka ile yapıldığını gösteren bir etiketin eksikliği endişe yaratmıştı. Benzer yapay zeka araçlarını Google ve Samsung sunarken, Apple henüz bu tür araçları piyasaya sürmüş değil. Apple, iOS 18.2 ile ilk görüntü oluşturma özelliklerini sunmaya hazırlanıyor ancak gerçekçi içerik üretiminden bilinçli olarak uzak duracağını belirtiyor. Apple’ın yazılım şefi Craig Federighi, yapay zekanın gerçeklikle bağdaşmayan fotoğraflar üretmesi konusunda kaygılandıklarını dile getirmişti.

Geçmişten bugüne fotoğraf düzenleme yeni bir şey olmasa da, günümüzde yapay zeka araçlarıyla yapılan düzenlemeler, çok az çaba ve bilgiyle ikna edici sahte içerik üretimini mümkün kılıyor.