Teknoloji

Google Facebook’tan önce davrandı, Titan Aerospace’i satın aldı

Google Titan Aerospace şirketini satın aldı. Yüksek irtifada uçan insansız hava araçları üzerine çalışan bu şirket için Facebook’un da talipler arasında yer aldığı geçen ay kamuoyuna sızmıştı.

titan-aerospace-150414

Wall Street Journal’ın haberine göre Google bu satın almayla birlikte havacılık teknolojilerine yönelik çalışmalarını daha da güçlendirmek istiyor. Bu nedenle satın alınan Titan Aerospace için ne kadar para ödeneceği açıklanmazken, habere göre Titan ve 20 kişilik kadrosu New Mexico’da kalmaya devam edecek. Ayrıca şirketin CEO’su Vern Raburn da işleri yürütmeyi sürdürecek.

İlginçtir ki, geçtiğimiz ayın başlarında Facebook’un Titan Aerospace şirketini satın alacağına dair söylentiler çıkmıştı. TechCrunch sitesi Facebook’un 11 bin adet Solara 60 hava aracı ürettirerek başlangıçta Afrika olmak üzere dünyanın uzak noktalarına internet bağlantısını götürmeyi hedeflediği söylenmişti. Hava araçlarının hava şartlarını takip etme, doğal afetler sonrası yeniden inşada yardımcı olma ve iletişim imkanı sunma gibi işlerde kullanılacağı belirtilmişti.

Facebook bu satın almayla Google’ın Loon Projesine rakip olmayı amaçlıyor olabilirdi. Loon Projesiyle Google da benzer şekilde dünyanın uzak noktalarına internet bağlantısı götürmeyi amaçlıyordu.

Ne var ki, Google hızlı davrandı ve Titan Aerospace şirketini satın aldı. WSJ, Titan ekibinin Google’ın Loon Projesiyle yakın şekilde çalışacağını dile getiriyor. Ayrıca ekip Google’ın enerji verimliliğini artırmayı amaçlayan havalanmış rüzgar türbinleri projesi Makani için de çalışabileceği söyleniyor.

Titan’ın hava araçları dünyanın gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü görüntülerini toplayabiliyor. Ayrıca bu hava araçları atmosferik sensörlere, ses ve veri iletişim servislerine de sahip. Yani Google bunlardan Haritalar servisi içinde de yararlanabilir. Titan’ın hava araçlarının bataryaları gündüz güneş ışığını depolayıp gece de çalışabiliyor. Anlayacağınız Titan Google için epey geniş imkanlar tanıyacak gibi görünüyor.

İlgili >> WSJ