Teknoloji dünyasında yapay zekânın tehlikelerine karşı endişelerini dile getirenler arasına eski Google CEO’su Eric Schmidt de katıldı. The Wall Street Journal’ın CEO Council Summit etkinliğinde konuşan Schmidt, yapay zekânın pek çok insanın zarar görmesine ya da ölmesine yol açacak varoluşsal bir riski temsil ettiğini dile getirdi.
Hâlihazırda ciddi bir tehlikenin olmadığını söyleyen Schmidt, yakın gelecekte yapay zekânın yazılımlardaki güvenlik açıklarının veya yeni biyoloji türlerinin bulunmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Tecrübeli yöneticiye göre, yapay zekâ sistemlerinin kötü kişiler tarafından kullanılmasının engellenmesi gerekiyor.
Schmidt’in yapay zekâyı kontrol etmek ve düzenlemek için net bir çözüm önerisi yok. ABD’de yapay zekâ için özel bir düzenleyici kurum oluşturulmasını beklemeyen Schmidt, yapay zekâ gündemiyle toplanan Ulusal Güvenlik Komisyonu toplantısına katılmış ve ABD’nin yapay zekâ etkisine hazır olmadığını belirten 2021 tarihli bir raporu değerlendirmişti.
Google CEO’su Sundar Pichai: Toplumun yapay zekâya uyum sağlaması gerekiyor
Schmidt’in yapay zekâ üstüne direkt bir etkisi yok. Ancak teknoloji dünyasında yapay zekâ konusunda endişelerini dile getiren isimlere her gün yenileri ekleniyor. Google’ın şimdiki CEO’su Sundar Pichai, toplumun yapay zekâya uyum sağllaması gerektiğini belirtirken; OpenAI CEO’su Sam Altman ise otoriter liderlerin yapay zekâ algoritmasını kötüye kullanabileceğini ifade etmişti. Mart ayında aralarında Elon Musk ve Steve Wozniak’ın bulunduğu pek çok isim, yapay zekâ çalışmalarının altı ay boyunca durdurulması için çağrıda bulunmuştu.
Yapay zekâ konusunda hâlihazırda çok sayıda etik sorundan bahsetmek mümkün. Okullar kopya endişesiyle ChatGPT kullanımını yasaklarken; yapay zekânın verdiği bilgilerin doğruluğu ve hassas verilere erişimi konusunda da endişeler mevcut. Uzun vadede işlerin yapay zekâ ile otomasyona bağlanmasının bir istihdam krizi yaratabileceği de endişeler arasında yer alıyor. Eski Google CEO’su Eric Schmidt’in açıklamalarını da mevcut endişelerin bir uzantısı olarak değerlendirmek mümkün.