Teknoloji

Google, Epic Games davası kararının temyiz sürecinde durdurulmasını istiyor

google epic games

Google, Epic Games’in kazandığı tekel davasında verilen kararı temyiz sürecinde durdurmak için resmi olarak 9. Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu. Şirket, Play Store’u rakip uygulama mağazalarına açmasını zorunlu kılan mahkeme kararının temyiz sonuçlanana kadar askıya alınmasını talep ediyor. Hatırlanacağı üzere, Google, Epic Games tarafından açılan ve Android cihazlar için uygulama dağıtımı ve uygulama içi ödeme hizmetlerinde tekelleşme oluşturduğu iddia edilen davada federal bir jüri tarafından haksız bulunmuştu. Bu ayın başlarında ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı James Donato, Google’ın üçüncü taraf uygulama mağazalarına Play Store kataloğuna erişim izni vermesi ve bu mağazaların Google Play üzerinden indirilebilir olmasını sağlaması yönünde bir karar aldı.

Google, üçüncü taraf mağazaların Play Store üzerinden indirilebilir hale gelmesinin yaklaşık 100 milyon ABD’li Android kullanıcısını “ciddi güvenlik risklerine” maruz bırakacağını öne sürerek bu kararın “zararlı ve yersiz” olduğunu savundu. Şirket, bu mağazaların daha az katı güvenlik protokollerine sahip olabileceğini ve kullanıcıların zararlı veya kötü niyetli uygulamalara maruz kalabileceğini belirtti. Ayrıca, Google’ın Play Store üzerinden indirilebilir hale gelecek bu mağazaların meşruiyet kazandığı algısına yol açabileceği ve kullanıcılar için “gerçek riskler” oluşturabileceği iddia ediliyor.

Google, bu kararla birlikte iş dünyasının da zarar görebileceğini vurguladı. Üçüncü taraf uygulama mağazalarının Play Store kataloğuna erişimi, işletmelerin ürünlerinin uygunsuz ya da zararlı içeriklerle bir arada sunulmasına neden olabilir. Bu da, kötü niyetli mağazaların güvenilir görünmesine yol açarak hem Google’ın itibarını hem de iş ortaklarının güvenliğini tehdit edebilir.

Öte yandan, mahkemenin önerdiği değişikliklerden biri, geliştiricilere Google Play’in faturalandırma sistemini kullanmadan uygulamalarını sunma imkanı vermek. Ancak Google, bu durumun kullanıcıların beklediği güvenlik ve özelliklerden yoksun seçenekler sunabileceğini savunarak bu değişikliğe de itiraz etti.

Google, ayrıca uygulama geliştiricilerinin uygulamaları aracılığıyla harici bağlantılar sunmasının “aldatıcı bağlantılar” riskini artırabileceğini belirtti. Kötü niyetli aktörlerin bu özelliği kullanıcıların cihazlarına zarar vermek veya verilerini çalmak için kimlik avı saldırıları düzenlemek amacıyla kullanabileceği ifade ediliyor.

Google, Epic Games ve Apple arasındaki davanın kararına da dikkat çekti

Google, bu kadar geniş kapsamlı değişikliklerin üç hafta gibi kısa bir sürede uygulanmasının “kabul edilemez bir güvenlik riski” oluşturacağını da vurguladı. Şirket, bu değişikliklerin Android cihazların işleyişinde büyük sorunlara yol açabileceğini öne sürdü. Google ayrıca, Epic Games’in Apple’a karşı açtığı benzer bir davada mahkemenin Apple lehine karar verdiğini, ancak Google’a karşı verilen kararın çelişkili olduğunu belirtti. Şirket, Android işletim sisteminin kullanıcı ve cihaz üreticilerine alternatif uygulama mağazalarını yükleme imkanı sunduğunu, buna rağmen tekelleşme ile suçlanmasının “düşündürücü” olduğunu savundu.