Teknoloji

Google, düşük görüşe sahip kişilerin telefonlarıyla nesneleri bulmasını kolaylaştırıyor

google android

Google, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’ne denk gelen bir duyuruyla, yazılımlarındaki yeni erişilebilirlik özelliklerini ve mevcut özelliklere getirdiği iyileştirmeleri vurguladı. Bu iyileştirmelerin en önemlisi, düşük görüşe sahip kişilere çevrelerindeki nesneler hakkında daha fazla bilgi sağlayan Android’in Lookout aracındaki büyük bir güncelleme oldu. Google, yapay zeka kullanarak Lookout’un belirli nesneleri arayabilme yeteneğini belirtti ve oturma alanları, banyolar gibi yedi kategoride arama yapabilmesini sağladı.

Google’ın ürün kapsayıcılığı, eşitlik ve erişilebilirlik kıdemli direktörü Eve Andersson, “Kameranızı oda içinde hareket ettirdiğinizde, Lookout size nesnenin yönü ve uzaklığı hakkında bilgi verecek.” diye belirtti. Bu özellik, düşük görüşlü kullanıcıların günlük yaşamlarında büyük kolaylık sağlıyor.

Android’in Look to Speak uygulaması, kullanıcıların göz hareketleriyle önceden yazılmış ve özelleştirilebilir ifadeleri seçerek cihazları tarafından sesli olarak okunmasını sağlıyor. Uygulama artık yazısız bir mod kazanıyor ve Andersson’a göre bu mod, bilişsel farklılıklar, okuryazarlık sorunları ve dil engelleri olan kişiler için iletişimi daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Project Gameface, baş hareketleri ve yüz ifadeleri kullanarak bir bilgisayarın imlecini kontrol etme olanağı tanıyan bir proje, artık Android’e genişliyor. Geliştiriciler, bu projeyi GitHub üzerinden kullanmaya başlayabilirler. Bu, daha fazla kullanıcıya erişim sağlayacak ve farklı cihazlarda erişilebilirlik çözümleri sunacaktır.

Bunun yanı sıra Google’ın blog yazısı, diğer erişilebilirlik çalışmalarından da bahsediyor. Örneğin, işletmeler artık Google Haritalar profillerinde Auracast destekli Bluetooth cihazlarını desteklediklerini belirtebilirler. Bu cihazlar, tiyatrolar, oditoryumlar veya spor salonlarında yayın cihazlarından ses alabilir. Google Haritalar’ın yaya yönlendirmeleri için ayrıntılı sesli rehberlik de artık Android ve iOS’ta, tüm desteklenen dillerde global olarak genişliyor.

Şirket, yangın alarmları gibi sesleri algılayan ses bildirimlerini geri bildirimler doğrultusunda yeniden tasarladı. Bu iyileştirmeler, kullanıcıların daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlıyor ve kullanıcı deneyimini artırıyor.

Teknoloji şirketlerinin erişilebilirlik konusundaki ilerlemeleri her zaman cesaret verici oluyor. Apple da yazılımlarına bu yıl içinde iOS 18 ile birlikte gelecek olan ve iPhone ve iPad’leri göz takibi ile gezme imkanı sağlayacak bir dizi iyileştirmeyi duyurdu. Google ve Apple gibi devlerin bu alandaki çalışmaları, teknolojiye erişimi daha kapsayıcı hale getirme yolunda önemli adımlar olarak görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER