Teknoloji

Google’ın otomatik öğrenme destekli yazılımı düşük çözünürlüklü fotoğrafları büyütüyor

google

googleDüşük kaliteli bir fotoğrafı seçip bilgisayardan bunun çözünürlüğünü iyileştirmesini istemek şimdiye kadar bir TV dizisinin konusu olabilirdi. Ancak şimdi otomatik öğrenme teknolojisi sayesinde, bir fotoğrafa görüntü kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden yakınlaştırma yapmak gibi bir imkan söz konusu. Google, bu hafta içinde RAISR olarak adlandırılan, açılımı Türkçe’de kabaca Hızlı ve Doğru Görüntü Süper Çözünürlüğü şeklinde yapılabilecek prototip bir yazılım çıkardı.

İşin özü itibarıyla RAISR, küçük bir görüntüyü aralara yeni pikseller ekleyerek daha büyük boyutlu hâle getirmeyi sağlayan yukarı örneklemenin mevcut yöntemlerine benzer şekilde işliyor. Ancak geleneksel üst örnekleme yöntemleri görüntüleri sabit kurallar kullanarak yeni piksel değerleriyle doldururken, RAISR yöntemlerini ilgilendiği görüntünün türüne göre uyarlıyor. Yazılım “kenar özellikleri” olarak adlandırılan unsurlara daha fazla dikkat ediyor. Örneğin parlaklık veya renk gradyanlarının hızlı şekilde farklılık gösterdiği ve genellikle bir nesnenin kenarını gösteren parçalar daha yüksek önem arz ediyor. Bu uyarlanabilir yukarı örnekleme yöntemi sayesinde elde edilen yakınlaştırılmış görüntüler daha az bulanık oluyor.

Google’ın örnek gösterdiği bu birleştirilmiş görüntüye baktığımızda, üst bölüm orijinal, düşük çözünürlüklü resmi temsil ediyor. Alt bölüm ise bunun RAISR ile iyileştirilmiş versiyonuna karşılık geliyor.

googleYazının en başına yer alan görüntüyü, aşağıdaki birleştirilmiş görüntüyle karşılaştırın. Solda düşük çözünürlüklü görüntü, sağda ise geleneksel olarak yukarı örneklenmiş versiyon yer alıyor. Sonuçta elde edilen görüntüde pikseller daha az dikkat çekiyor, ancak kenarlar daha bulanık ve odak kaçmış gibi görünüyor.

googleGoogle, bu teknoloji üzerinde çalışan tek şirket sayılmaz. Twitter bu yılın başlarında Magic Pony adında bir girişimi satın almıştı. O şirket de benzer türde akıllı üst ölçeklendirme yapıyordu. Ancak o şirket video gibi, ne kadar çerçevenin hızlı şekilde işlendiğinin önemli olduğu daha zorlu bir görevi yerine getirmeye çalışıyordu.Otomatik öğrenme teknolojileri sayesinde boşlukların kolaylıkla ve verimli şekilde doldurulması, gelecekte düşük çözünürlüklü görüntülerin giderecek azalacağını gösteriyor.