Teknoloji

Google Dokümanlar kullanıcıların bilgileri sekmelerle düzenlemesine izin verecek

google dokümanlar mobil

Google Dokümanlar, uzun belgelerde bilgileri düzenlemeyi ve bulmayı kolaylaştırmak için sekmeler ekliyor. Bu özellik, ilk olarak Nisan ayında duyurulmuştu ve şimdi kademeli olarak tüm Google Workspace kullanıcıları ve kişisel Google hesaplarına sunuluyor, ancak özelliğin tamamen görünmesi birkaç hafta sürebilir.

Google, son Workspace güncellemesinde, “Artık sekmeleri kullanarak içerik taslağı oluşturabilir ve organize edebilir, böylece aradığınız bilgiyi hızlıca bulup odaklanmaya devam edebilirsiniz,” açıklamasını yaptı. “Ayrıca okuyucular, belgelerinizde rahatça gezinebilir ve onlar için en önemli bölümlere odaklanabilir.”

Sekmeler, Gdocs masaüstü web düzenleyicisinde belgenin sol üst köşesinde bulunan madde işareti sembolüne tıklanarak erişilebilir. Daha önce üzerine gelindiğinde “belge taslağını göster” olarak etiketlenen sembol, artık “Sekmeleri ve taslakları göster” şeklinde görünecek ve kullanıcılara sekme ekleme ve yönetme seçenekleri sunacak. Google, örnek olarak bir “bütçe” sekmesi oluşturulabileceğini ve bu sekmenin altında yiyecek ve seyahat gibi belirli giderler için alt sekmeler eklenebileceğini öneriyor.

google dokümanlar

Bu özellik, üç seviyeye kadar iç içe alt sekme eklemeyi destekliyor. Alt sekmeler, sekme seçenekleri menüsünden “Alt sekme ekle” seçeneği ile eklenebileceği gibi, bir sekmeyi başka bir sekmenin üzerine sürükleyerek otomatik olarak alt sekmeye dönüştürülebiliyor. Kullanıcılar, her sekme ve alt sekmeye ayrı bir etiket ve emoji ekleyerek hızlıca tanımlama yapabiliyorlar. Sekme gezinme menüsü, iki veya daha fazla sekme içeren belgelerde varsayılan olarak açılacak ve kullanıcılar, her sekmenin yanındaki üç nokta menüsüne tıklayarak belirli sekmelere doğrudan bağlantı paylaşabilecekler.

Google Dokümanlar sekme düzenleme özelliklerine kimler erişebiliyor?

Sekme düzenleme işlevleri, yani sekmelerin adını değiştirme, çoğaltma veya silme gibi özelliklere yalnızca belgenin düzenleyici erişimine sahip kullanıcılar erişebiliyor. Diğer kullanıcılar sekmeleri sadece öneri modunda görüntüleyip gezebiliyor, ancak ayarlayamıyor.