Google dil algılama konusunda en üst noktaya iyice yaklaşmış gibi görünüyor. Kleiner Perkins Caufield & Byers şirketinden Mary Meeker tarafından yapılan bir araştırma, şirketin insan dillerinin doğru algılanması oranının yüzde 95’e yükseldiğini gösteriyor. Google’ın geldiği bu noktada en büyük pay ise şüphesiz otomatik öğrenme teknolojisindeki gelişime ait gibi görünüyor.
Otomatik öğrenme teknolojisi sayesinde sesi algıladıktan sonra anlamlı biçimde değerlendirebilen Google, bu sayede dijital asistanı Google Assistant’a büyük fayda sağlayacak gibi görünüyor. Google Assistant önümüzdeki dönemde pek çok Android telefonda ön yüklü olarak sunulacak.
Google dil algılama konusunda son 4 yılda ciddi bir gelişme gösterdi
Ancak burada Google’ın mevcut noktaya nereden geldiği de önem taşıyor. Şirket 2013’ten bu yana dil algılamadaki doğruluk oranını yüzde 20 oranında arttırdı. Bu gelişim, insanların telefonlarıyla veya sanal asistan barındıran diğer cihazlarla karşılarında başka bir insan varmışçasına konuşacağı günlerin yaklaştığını gösteriyor. Henüz bu noktaya varılmış değil. Ancak Google’ın yüzde 95’e ulaşması, hedefin uzak olmadığını gösteriyor.
Akıllı telefonların insanların söylediklerini daha iyi algılayabilmesi, sesli aramaların sayısını da artırmışa benziyor. Araştırmaya göre, 2016’da yapılan mobil aramaların yüzde 20’si sesli olarak gerçekleştirildi.