Teknoloji

Google, tüm kullanıcılar için “dark web” izleme raporlarını ücretsiz sunacak

google chrome os

Google, geçen yıldan beri Google One abonelerinin telefon numaraları ve fiziki adresler gibi hesap bilgilerinin dark web sızıntılarını izliyor. Ancak bu ayın sonunda itibaren, Google’ın dark web raporları, herhangi bir Google hesabı olan herkes için ücretsiz olarak sunulacak.

Google’ın bu geçişle ilgili destek sayfasına göre, ücretsiz hizmet Google’ın “hakkınızda sonuçlar” sayfasının bir parçası olacak. Bu sayfa, şu anda ev adresiniz, telefon numaranız veya e-posta adresiniz gibi kişisel iletişim bilgilerinin Google tarafından indekslenip indekslenmediğini kontrol edebileceğiniz ve bu bilgilerin arama sonuçlarında görünmemesi için kaldırılmasını talep edebileceğiniz yerdir. Google, bu hamlenin, kullanıcıların çevrimiçi varlıklarını korumalarına yardımcı olacak “birleşik bir çözüm” yaratacağını söylüyor.

Google kullanıcıları için kapsamlı güvenlik çözümü

Google One kullanıcıları, bu hizmetin ücretli aboneler için sunduğu karanlık web izleme avantajını kaybedecekler. Ancak, bu hizmetin ücretsiz bir versiyonu tüm Google kullanıcılarına sunulacak. Birçok hizmet, hem ücretli hem de ücretsiz olanlar, örneğin Have I Been Pwned?, dark web’deki verilerinizi tarayarak size uyarılar gönderebilir. Ancak, Google kullanıcıları için şirketin iki izleme özelliğini tek bir yerde birleştirmek mantıklı bir adım gibi görünüyor.

Bu durum, Google One aboneleri için geçen ilkbaharda eklenen iki avantajın da kaldırıldığı anlamına geliyor. Geçen ay Google, Google One VPN hizmetinin bu yıl sonuna kadar kapatılacağını duyurdu. Bu avantajların kaldırılması, Google One abonelerinin çoğunluğunun bu hizmetlere abone olmasının temel nedeni olmasa da, avantajların kaybolması, fiyatlarda bir düşüş olmadan hayal kırıklığı yaratabilir.

Google One’a abone olmanın ana nedeni, Google hesabınız için daha fazla depolama alanı elde etmek, buna fotoğraflar ve Gmail için depolama alanı da dahildir. Premium Google Meet video arama özellikleri, depolama alanınızı beş kişiye kadar paylaşabilme ve Google Takvim’de geliştirilmiş randevu planlama gibi diğer avantajlar o kadar cazip görünmüyor. Google’ın Gemini destekli yapay zeka özellikleri, ödeme yapmayı düşünebileceğiniz bir şey olabilir, ancak bunlar Google One’ın daha yüksek katmanlarını gerektiriyor.

Google’ın bu adımı, kullanıcıların çevrimiçi güvenliklerini artırmalarına yardımcı olmayı hedeflerken, Google One aboneleri için bir hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak, Google’ın bu birleşik çözümü, kullanıcıların kişisel bilgilerini daha etkili bir şekilde korumalarına olanak tanıyacaktır.