Google uzun süredir ürün ve servislerinin cilt rengi daha koyu olan kullanıcıları için daha kapsayıcı hâle getirmeye çalışıyor. İnternet devi bu hedef doğrultusunda bir adım daha attı ve çalışmalarının büyük kısmını açık kaynağa dönüştürdü. Şirket böylelikle bu alanda daha “sorumlu bir yapay zekâ” oluşturmayı amaçlıyor.
Google’ın çalışmalarının şimdiye kadarki en somut ürünü “Monk Cilt Rengi Skalası” (MST) adı verilen bir ölçü oldu. İnternet devi bu ölçüyü şu şekilde tanımlıyor: “Hem geniş bir cilt rengi skalasını tanımlıyor hem de teknolojinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için kullanım kolaylığı sağlıyor.”
Google bu skala sayesinde farklı cilt renklerinin çeşitliliğinin daha iyi yansıtılabileceğini belirtiyor. İnternet devi bu projede Harvard Üniversitesi’nden Dr. Ellis Monk ile birlikte çalışıyor. Yapılan çalışmalar sayesinde yapay zekâ çok daha fazla cilt rengini, özellikle de koyu olanları ayırt edebilecek.
Kullanıcılar bu araştırmanın yansımalarını ilk olarak arama sonuçlarında ve Google Fotoğraflar uygulamasında görecek. Arama hizmetinde Google, MST ile koyu cilt renklerinin daha fazla olduğu sonuçları üst sıralara çıkaracak. Örneğin, makyajla ilgili arama sonuçlarına daha koyu cilt renklerinin bulunduğu sonuçlar bir filtre yardımıyla rahatlıkla görebilecek.
Fotoğraflar uygulamasında ise MST’den “Gerçek Renk filtreleri” oluşturmak için yararlanılıyor. Google’dan yapılan açıklamada bu filtrelerin farklı cilt renklerini ve farklı görünümleri kapsayacak çeşitlilikte olduğu belirtildi.
Google cilt rengi konusunda bu tarz çalışmalar yapan ilk şirket değil. Daha önce Pinterest de çeşitli cilt renklerini ve farklı saç tarzlarını daha iyi algılayabilmek ve tanıyabilmek adına benzer bir çalışma yürütmüştü.