Teknoloji

Google Chrome yavaş internet sitelerini ifşa edecek

google chrome 76

Google, Chrome internet tarayıcısında yavaş yüklenen internet sitelerine bir tür “utanç rozeti” verme fikrini değerlendiriyor. Chrome, aynı şekilde daha hızlı olarak yüklenen internet sitelerini de bir rozetle açık biçimde gösterme fikri üstünde duruyor.

Chrome ekibinin konuyla ilgili blog yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Bu fikir birden fazla şekil alabilir ve biz de farklı seçenekler üstünde deneyler yapmayı planlıyoruz. Böylelikle hangisinin kullanıcılarımıza daha fazla değer sağlayacağına karar vereceğiz.”

Google, sitelere yavaş veya hızlı yüklenme rozetlerini keyfi olarak vermeyecek. Yükleme gecikmeleri geçmişini inceleyecek olan şirket, hangi sitelerin yavaş yüklemenin sorumlusu olduğunu tespit edecek. Tespitin yapılmasının ardından da yavaş yüklenen sitelere bir tür “damga” vurulacak.

Chrome ekibi, cihaz donanımı veya ağ bağlantısı yüzünden yavaş yüklenen internet sitelerini tespit etmek için de çalışmalar gerçekleştirecek.

Google, yükleme süreleriyle ilgili kullanıcıları bilgilendirme konusunda farklı yöntemleri test edecek. Bunlardan biri, yükleme ekranı olacak. Bu ekranda kullanıcılar, açmaya çalıştıkları internet sitesinin genel olarak yavaş açıldığı konusunda uyarılacak.

Google’ın test edeceği diğer seçenek ise yükleme süreci çubuğu. Eğer internet sitesi hızlı açılıyorsa bu çubuk yeşil renkte gösterilecek. Yavaş açılan sitelerde ise çubuğun rengi kırmızıya dönecek.

Chrome ekibi Google bünyesindeki diğer takımlarla birlikte hareket ediyor

Chrome ekibinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Hız rozetlerini, Google bünyesinde deneyimlerin kalitesini etiketleyen diğer ekiplerle yakın işbirliği içinde hazırlıyoruz. İyi bir kullanıcı deneyimi için kriterimizi belirlerken çok dikkatli davranıyoruz ve tüm geliştiriciler için erişilebilir bir nokta belirlemeyi hedefliyoruz.”

Google, internet sitelerine rozet verme planını San Francisco’da düzenlediği Chrome Geliştirici Zirvesi’nde duyurdu. Şirket planınını geniş ölçekli uygulama zamanı konusunda bilgi vermese de, yapılan açıklamalarda kesin ifadelerden kaçınılması dikkat çekti. Kesin ifadelerin kullanılmaması, Google’ın ilerlemeden önce web geliştiricilerinden gelecek geri bildirimleri dikkate alacağını düşündürüyor.