Google, salı günü yayınladığı Chrome M121 sürümüyle internet tarayıcısını daha kullanışlı hale getirecek yeni yapay zeka (AI) özelliklerini tanıttı. Bu yeni özellikler arasında sekme düzenleyici, metin taslakları oluşturmaya yardımcı olan bir yazma asistanı ve tarayıcının görsel temalarını kişiselleştirme seçeneği bulunuyor. Bu yeni özellikleri etkinleştirmek için ayarlar sayfasındaki “Deneysel AI” seçeneğinin aktif hale getirilmesi gerekiyor.
Google Chrome’da yapay zekâ destekli sekme düzenleyici
Sekme Düzenleyici, adından da anlaşılacağı üzere, açık olan sekmeleri sınıflandırma konusunda otomatik önerilerde bulunacak. Eğer tarayıcınızda sürekli olarak birçok sekme açık tutuyorsanız bu özellik oldukça işinize yarayabilir. “Benzer Sekmeleri Düzenle” seçeneğine tıkladığınızda, yapay zeka açık sayfaları konularına göre toplayacak. Örneğin, alışverişle ilgili sekmeler bir araya toplanabilir ve yapay zeka ‘Kayak Gezisi Alışverişi’ gibi bir grup adı önerebilir.
Chrome’un yeni metin yardımcı aracı da pratik uygulamalara sahip olabilir. Deneme aşamasında piyasaya sürülecek olan bu araç, kullanıcıların metin taslakları oluşturmasına, Google yorumları veya sosyal medya gönderileri de dahil olmak üzere, yardımcı olacak. Bu özelliği kullanmak için, “Yazmama Yardım Et” seçeneğini belirleyerek aracın cümlelerinizi tamamlamasına veya metni sürdürmek için seçenekler önermesine izin verebilirsiniz.
Google, E-Posta veya Dokümanlar gibi araçlarında kişiselleştirmeyi yeni bir şey olarak sunmuyor ve şimdi Chrome web tarayıcılarında, şirketin yakın zamanda Pixel telefonlar için geliştirdiği AI duvar kağıtlarının bir uzantısı olarak gördüğü tarayıcının görsellerini kişiselleştirebilirsiniz. Bunu yapmak için yan paneldeki ‘Chrome’u Özelleştir’ düğmesini seçmeniz ve AI’dan sizin için bir tema üretmesini istemeniz gerekiyor.
Bu yeni araçların tanıtılması, eylül ayında AI destekli sekme gruplandırma ve metin kompozisyon yardımcısı sunan Microsoft’un AI ile güçlendirilmiş Bing motoruyla doğal olarak rekabet edecek. Ancak Chrome, hâlâ ABD tarayıcı pazar payında büyük bir paya sahipken, Bing genellikle “diğerleri” kategorisine dahil ediliyor ve Firefox ve Opera gibi rakiplerin oldukça altında yer alıyor.