Google I/O 2012’nin ikinci gününde duyurulan en büyük yeniliklerden birisi de Google Chrome internet tarayıcısının iPhone ve iPad versiyonları oldu. Google’ın bu hamlesiyle Apple’ın iOS cihazlarında yerleşik olarak gelen Safari mobil internet tarayıcısına büyük bir meydan okuduğu söylenebilir. Pekiyi, Chrome Safari’nin yerini alacak kadar iyi mi? Türkiye App Store’u üzerinden de indirilebilen Chrome iPhone ve iPad versiyonlarını yakından inceleyerek bu sorunun cevabını arayalım.
iPhone
Google Chrome iPhone uygulamasının görünüş açısından Android akıllı telefonlarına özel versiyonlarla hemen hemen aynı kullanıcı deneyimini sunduğunu söyleyebiliriz. İnternet tarayıcısını App Store üzerinden yükledikten sonra ilk kez açtığınızda karşınıza kabul etmeniz gereken bir kullanım sözleşmesi, sonrasında da Google hesap bilgilerini girmenizi istenen, tabii ki atlayabileceğiniz, bir ekran çıkıyor. Eğer Google hesap bilgilerinizi girerseniz, o hâlde farklı cihazlardaki Chrome internet tarayıcıları üzerindeki açık sekmeleri ve diğer verileri de eş zamanlamak, böylelikle kesintisiz bir internet gezintisi deneyimi yaşamak mümkün olacak. Bu adımı da geçtikten sonra artık Chrome ile internette gezinmeye başlayabilirsiniz.
Chrome’un temel tasarım çizgisini yansıtan bir kullanıcı arayüzüyle gelen uygulamada ekranın üst kısmında geri butonu, adres çubuğu, menü ve sekme ikonları dikkat çekiyor. Chrome’un diğer versiyonlarından alıştığımız üzere adres çubuğu aynı zamanda Google üzerinden arama yapmak için de kullanılabiliyor. Varsayılan arama sağlayıcısı tabii ki Google, ancak ayarlar bölümünden arama sağlayıcısı olarak Bing, Yahoo ve Mynet de seçilebiliyor. Arama çubuğunun yanında bir mikrofon işareti var. Bu, sesle arama işleminin de kullanılabilir olduğu anlamına geliyor. Adres çubuğundan bahsetmişken Chrome içinde sunulan sanal klavyede adres yazmayı kolaylaştıracak noktalama işaretlerinin daha ön plana çıkarıldığını, klavyenin üstünde bir alana konumlandığını belirtelim. Menü ikonuna dokunulduğunda açılan bölümde ise yeni sekme, yeni gizli sekme, yer işaretleri, aynı Google hesabı altındaki diğer cihazlarda açık olan sekmelerin görülmesi, sayfada bulma, sayfayı e-posta ile paylaşma, sayfanın masaüstü versiyonunu isteme, yardım ve ayarlar sayfası bulunuyor.
Ekranın sağ üst köşesindeki sekme ikonu ise o anda kaç sekmenin açık olduğunu gösteriyor. İkona dokunduğunuzda ise açık olan sekmeler kart şeklinde görüntüleniyor. Parmağınızı ekran üzerinde sürüklediğinizde bu sekme kartlarını hareket ettirebilirsiniz. Herhangi bir sekme kartını sağa veya sola doğru hızlı şekilde sürüklediğinizde o sekmenin kapatıldığını göreceksiniz. Yine sekme görünüm ekranında sol üst köşede yer alan “Yeni Sekme” butonuna dokunarak yeni bir sekme açabilirsiniz. Yeni sekme açtığınızda ekranın altında “en çok ziyaret edilenler”, “yer işaretleri” ve “diğer cihazlar” başlıklı üç farklı bölümün bulunduğunu göreceksiniz. Bu sayede kullanıcılara hızlı gezinme olanağı sunuluyor.
Google Chrome’u iPhone 4 üzerinde test ettik ve karşılaştırma amacıyla her iki cihazı da SunSpider Benchmark performans testinden geçirdik. Bu testte Chrome 11691.4 ms +/- %0.9 sonucunu elde ederken Safari ise 3769.6 ms +/- %2.2 sonucunu kaydetti. iPhone 4S üzerinde rakamlar daha iyi çıkacaktır, bunu söylemek gerek, ancak rakamlar Safari’nin performans açısından Chrome’a göre daha iyi olduğunu gösteriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse pratik deneyimler de bunu ortaya koyar nitelikte. Chrome’un sayfaları yükleme hızı Safari’ye göre biraz daha düşük, sayfa içinde yakınlaştırma veya kaydırma işlerinde Safari daha pürüzsüz geçişler sağlıyor. Ne var ki, Chrome’un daha yeni olduğunu göz önünde bulundurmalı ve ona zaman vermeli.
Galeri: Chrome iPhone Ekran Görüntüleri
[nggallery id=961]
iPad
Chrome’un iPad versiyonunda da ilk yüklemeden sonra açılışta kullanım sözleşmesi ve Google hesap giriş ekranı bulunuyor. Bunları gerçekleştirdikten sonra karşınıza masaüstünden aşina olduğunuz görünümde Chrome gelecek. Herhangi bir sekmenin açık olmadığı durumda kapkara bir ekran ve bu ekranın köşesinde Yeni sekme ikonu kullanıcıları karşılıyor. Bu ikona dokunduğunuzda açılacak olan yeni sekme sayfasının en alt bölümünde iPhone uygulamasındakine benzer şekilde “en çok ziyaret edilenler”, “yer işaretleri” ve “diğer cihazlar” bölümleri yer alıyor. En çok ziyaret edilenler sekmesi en sık ziyaret edilen web sitelerini küçük resimler hâlinde gösterirken, bu sayfa üzerinde yeni kapatılan sayfalar da görüntüleniyor. Eğer herhangi bir sekme açıkken yeni bir sekme açmak isterseniz, en son açılmış sekmenin sağındaki ikona dokunarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Masaüstü versiyonunda olduğu gibi sekmelerin sıralamasını sürükle bırak yöntemi yardımıyla değiştirmek mümkün.
Chrome’un adres çubuğu aynı zamanda Google’da arama çubuğu olarak işlev görüyor. Adres çubuğunun en sağındaki mikrofon ikonu sesle arama özelliğinin de kullanılabilir olduğunu gösteriyor. Bu mikrofon ikonunun solundaki yıldız ikonu ise sayfayı yer işaretlerine kolay bir şekilde eklemeyi sağlıyor, tıpkı masaüstünde olduğu gibi. Adres çubuğunun sağında da iPhone versiyonundaki gibi menü yer alıyor. Menü unsurları da iPhone versiyonundakiyle aynı. Yeni bir gizli sekme açtığınızda normal sekmelerle gizli sekmeler arasında geçiş yapmayı sağlayacak bir ikon da sekmelerin seviyesinde en sağda gösteriliyor.Chrome iPad uygulaması hem yatay hem de dikey oryantasyonda düzgün şekilde kullanılabiliyor. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, yatay yönde kullanımın Chrome’u masaüstündeki deneyimine daha fazla yakınlaştırdığını, o havayı daha iyi verdiğini söyleyebiliriz.
Google Chrome iPad uygulamasını üçüncü nesil iPad üzerinde test ettik. Bu uygulamayı da SunSpider Benchmark testinde Safari ile karşılaştırdık. Testte Chrome iPad uygulaması 7286.8 ms +/- %0, Safari iPad uygulaması ise 1829.0 ms +/- %4.0’lık sonuç elde etti. Bu test de Chrome uygulamasının Safari’den geride olduğunu gösteriyor.
Chrome’un ne iPhone ne de iPad versiyonu Flash desteğine sahip değil. Bu notu da merak eden kullanıcılar için dipnot olarak eklemeden geçmeyelim.
Galeri: Chrome iPad Ekran Görüntüleri
[nggallery id=962]
Sonuç
Chrome iPad ve iPhone uygulamaları görsel açıdan Safari’ye göre daha göz alıcı ve kullanımı daha zevkli görünüyor. Chrome’u kullanan kitle bu uygulamalar sayesinde internette gezinme alışkanlıklarını iOS cihazlarına da taşıyabilir, web’deki gezinmelerine en son açık bıraktıkları sekmelerden devam edebilir. Uygulama içinde ikonlar, menüler ve kontroller oldukça basit ve rahat ulaşılabilir şekilde konumlanmış.
Ne var ki, Chrome’un performans açısından Safari’ye göre açık farkla geride kalıyor olması biraz düşündürücü. Safari, Apple’ın ürünü olma ve kendi evinde rekabet etmenin avantajını sonuna kadar kullanıyor. Yine de, Google’ın Chrome performansını önümüzdeki güncellemelerle birlikte daha da ilerleteceğini düşünüyoruz. Chrome iOS kullanıcılarının mutlaka şans vermeleri gereken uygulamalar arasında yer alıyor.