Teknoloji

Google, Chrome’un Android uygulamasında parola yöneticisi kullanımını kolaylaştırıyor

google chrome android

Google, Chrome tarayıcısının Android sürümünü önümüzdeki ay büyük bir güncelleme ile daha işlevsel hâle getiriyor. Bu güncelleme, üçüncü taraf parola yöneticilerinin Chrome üzerinde daha sorunsuz çalışmasını sağlayacak. 1Password, Dashlane gibi uygulamalar artık internet sitelerinde formları daha etkili bir şekilde otomatik doldurabilecek.

Google, Chrome’da kendi parola yöneticisini ve diğer bilgileri otomatik doldurma desteğini zaten sunuyor. Adres, ödeme kartı gibi bilgiler de bu destek kapsamında. Ancak Android kullanıcıları varsayılan otomatik doldurma hizmetini seçtiklerinde, Chrome içinde bir uyumluluk modu kullanılıyor. Bu da özellikle üçüncü taraf parola yöneticilerinde bazı hatalara ve kullanım zorluklarına yol açıyor. iOS ve Android cihazlar arasında geçiş yapan kullanıcılar, iOS’taki 1Password deneyiminin daha sorunsuz olduğunu, ancak Safari entegrasyonunun hala daha iyi olduğunu belirtiyor.

Google, mevcut Chrome deneyiminin “düzensiz sayfa kaydırmaları” ve Google’ın kendi hizmetiyle üçüncü taraf parola yöneticilerinin aynı anda öneriler sunarak çakışma yaşaması gibi sorunlar yarattığını kabul ediyor. Chrome ekibinden geliştirici savunucusu Eiji Kitamura, “Bu değişiklikle birlikte, Android’deki Chrome tarayıcısı üçüncü taraf otomatik doldurma hizmetlerine formları yerel olarak doldurma yetkisi verecek ve kullanıcılara daha sorunsuz bir deneyim sunacak,” ifadelerini kullandı. Bu güncelleme ile üçüncü taraf otomatik doldurma hizmetleri, diğer Android uygulamalarında olduğu gibi parolalar, anahtarlar, adresler ve ödeme bilgileri gibi bilgileri de doldurabilecek.

12 Kasım’da tüm Android kullanıcıları yeni Google Chrome özelliğine erişebilecek

Yeni işlevselliği Chrome 131 ve sonrasındaki sürümlerde test etmeye başlayabilirsiniz. Bir üçüncü taraf parola yöneticisini tercih edilen otomatik doldurma hizmeti olarak ayarladıktan sonra, Chrome’un yeni otomatik doldurma deneyimini etkinleştirmek için bir Chrome bayrağını (flag) değiştirmeniz gerekecek. Chrome 131’in kararlı sürüme geçmesi planlanan 12 Kasım’dan itibaren tüm Android kullanıcıları bu yeni özelliği kullanmaya başlayacak.

Bu değişiklik, Android kullanıcıları için daha pürüzsüz ve entegre bir tarayıcı deneyimi sunmayı hedefliyor. Özellikle 1Password ve Dashlane gibi uygulamaları kullananların, Chrome üzerinde karşılaştıkları aksaklıkların sona ermesi bekleniyor.