Teknoloji

ChatGPT’ye karşı panikleyen Google elindeki silahları çıkarmaya hazırlanıyor

google chatgpt israil

Google ChatGPT sohbet robotundan gelen tehdidi hissetmişe benziyor. Yapay zekâ (AI) destekli sohbet robotu, kullanıcılara aradıkları bilgileri anlaşılması kolay bir biçimde sağlayabildiği için son birkaç aydır teknoloji dünyasını kasıp kavuruyor. New York Times‘a göre Google, ChatGPT’yi arama işi için bir tehdit olarak görüyor ve son birkaç hafta içinde planlarını buna göre değiştirdi.

Haber, CEO Sundar Pichai’nin “kırmızı kod” durumu ilan ettiğini ve AI geliştirme çalışmalarını hızlandırdığını iddia ediyor. Google’ın bu yıl arama motoru için en az 20 yapay zekâ destekli ürünü ve bir sohbet robotunu sergilemeye hazırlandığı bildiriliyor. En azından bazılarının önümüzdeki mayıs ayındaki I/O konferansında tanıtılması bekleniyor.

Times tarafından görüntülenen bir slayt grubuna göre, Google’ın üzerinde çalıştığı yapay zekâ projeleri arasında bir görüntü oluşturma aracı, AI Test Kitchen’ın (prototipleri test etmek için kullanılan bir uygulama) yükseltilmiş sürümü, YouTube için TikTok tarzı bir yeşil ekran modu ve diğer klipleri özetlemek için videolar oluşturabilen bir araç bulunuyor. Ayrıca, Alışveriş Denemesi adlı bir özellik (belki de Amazon’un geliştirmekte olduğuna benzer bir özellik), Pixel telefonlar için bir duvar kağıdı oluşturucu ve geliştiricilerin Android uygulamaları oluşturmasını kolaylaştırabilecek yapay zeka destekli araçlar da yolda görünüyor.

Pichai’nin geçen ay Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’i mevcut liderlerle görüşmek, yapay zekâ planlarını gözden geçirmek ve verilerini sunmak için davet ettiği bildirildi. İkili, başka projelere odaklandıkları için 2019’dan bu yana şirketle pek günlük bir ilişki içinde olmuyor.

Google’ın, yapay zekâ odaklı teknolojinin adil ve etik olduğundan emin olmak için kontroller de dahil olmak üzere ürün onay süreçlerini hızlandırmaya çalıştığı iddia ediliyor. Ek olarak, şirketin bu teknolojiyi kullanıma sunarken üstlenmeye hazır olduğu risk seviyelerini ayarladığı söyleniyor. Arama sohbet robotunun planlanan bir sunumunun öncelikleri arasında güvenlik, doğruluk ve yanlış bilgilerin engellenmesi yer alıyor. Bununla birlikte, Google’ın üzerinde çalıştığı diğer ürünler ve araçlar için çıtayı daha düşük tuttuğu, nefret ve taciz, tehlike ve yanlış bilgilendirme ile ilgili sorunları tamamen önlemek yerine bunlarla başa çıkmaya çalışacağı belirtiliyor.

Son zamanlarda Google, yeni ürünleri tanıtma konusunda biraz dikkatli davranıyor. Times’ın haberine konu olan slayt grubunda, AI teknolojisinin ana riskleri olarak “telif hakkı, gizlilik ve antitröst” gösteriliyor. Telif hakkıyla korunan materyalleri dışarıda tutmak ve kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin paylaşılmasını önlemek için çözümlere ihtiyaç duyulduğunu kaydettiği söyleniyor.

Son birkaç yıldır, Google’ın yapay zekâ etiğini ele alışına karşı bir tepki oluşmuş durumda. Önde gelen iki AI etik araştırmacısı olan Timnit Gebru ve Margaret Mitchell, Google’ın onları kovduğunu öne sürmüşlerdi. Gebru ve Mitchell Google’ı, eğitim verilerinde bulunan önyargıları kodladıklarına dair endişeler de dahil olmak üzere, yapay zekâ tabanlı dil öğrenme modellerini eleştiren araştırmaları sansürlemekle suçlamışlardı. Araştırmacılar bir makalede, bunun “cinsiyet, ırk, etnik köken ve engellilik durumuna göre basmakalıp ve aşağılayıcı çağrışımları kodlayan modellerle” sonuçlanabileceğini yazmıştı. Eğitim veri kümeleri de yanlış bilgiler içerebilir. Önde gelen diğer iki etik araştırmacısı Alex Hanna ve Dylan Baker da, Gebru ve Mitchell’in ayrılmasının ardından geçen yılın başlarında Google’dan ayrıldı.

Google ChatGPT’den neden korkuyor?

Google ChatGPT nedeniyle neden paniğe kapılıyor, bunu anlamak zor değil. Her şeyden önce, bu ayın başlarında çıkan haberler Microsoft’un (bir OpenAI yatırımcısı) ChatGPT’yi güçlendiren teknolojinin bir kısmını Bing’e dahil etmeyi planladığını öne sürmüştü. Şirket bu hafta içinde de, ChatGPT’yi yakında Azure OpenAI Hizmetine entegre edeceğini söyledi.

Google’ın ChatGPT’ye vereceği yanıtla ilgili en son haber, şirketin 12.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurmasının hemen ardından geldi. Pichai, çalışanlara gönderdiği bir mesajda, “Misyonumuzun gücü, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin değeri ve yapay zekâya yaptığımız ilk yatırımlar sayesinde önümüzde duran büyük fırsattan eminim.” dedi. “Tam olarak yakalamak için zor seçimler yapmamız gerekecek.”

CEO, şirketin “kullanıcılar, geliştiriciler ve işletmeler için tamamen yeni deneyimler sunmaya hazırlandığını” sözlerine ekledi. Önümüzde yapay zekâ ile tüm ürünlerimizde önemli bir fırsat var ve buna cesurca ve sorumlu bir şekilde yaklaşmaya hazırız.”