Teknoloji

Google çevrimiçi reklamları çevrimdışı satışlarla eşleştirmek Mastercard verilerini satın almış

Google Türkiye google fransa jarvis

Google 2017 yılında Mağaza Satışları Ölçümü adı verilen bir servisi duyurmuştu. Bu servis reklam verenlerin arama motoru ve alışveriş reklamlarından gelen mağaza ziyaretlerini ve gelirleri ölçmelerine izin veriyordu. Her ne kadar Google’ın, aracın ABD’de gerçekleştirilmiş olan kredi ve banka kartı işlemlerinin yüzde 70 kadarını takip ettiği şeklindeki kabulüne ve bunun bazı şikayetleri doğurması gerekmesine rağmen, bu araç uzun zamandır dikkatlerden uzak biçimde çalıştı.

Ne var ki, Bloomberg’in yayınladığı son bir haber, bu sürecin nasıl işlediğini ve Google’ın Mastercard ile gerçekleştirdiği gizli anlaşmanın onu nasıl güçlendirdiğini ortaya koyuyor.

Örneğin, Google’da “kırmızı ruj” kelimesi için arama yaptınız ve ilgili bir reklama tıkladınız. Ne var ki, en sonunda gezintiyi bıraktınız ve bir satın alma yapmadınız. Birkaç hafta sonra fiziksel bir mağazaya gidip Mastercard’ınızı kullanarak kırmızı ruj satın aldınız. Google bu satın almayla ilgili bir rapor oluşturuyor ve onu daha önce çevrimiçi reklamını tıkladığınız reklam verene rapor olarak sunuyor.

Bloomberg’e göre bu süreç, reklama tıkladığınızda Google hesabına kullanıcı girişi yapmış olduğunuz ve ürünü çevrimdışı ortamda tıklamayı takip eden 30 gün içinde satın aldığınız takdirde çalışıyor.

Anlaşma konusunda bilgi sahibi olan kaynaklar, Google’ın Mastercard’a veri karşılığında milyonlarca dolar ödediğini söylüyor.

Google, bu çözümü reklamcılara pazarlarken kendi taraflarında herhangi bir yüksek maliyetli entegrasyona veya zaman kaybına yol açan kuruluma yol açmadığını söylemiş. Aynı zamanda herhangi bir müşteri bilgisi paylaşmaya ihtiyaç duymayacaklarını da eklemiş. Şirketin belirttiğine göre sistem, yapılan işlemleri Google reklamlarıyla güvenli ve gizli bir yolla eşleştiriyor ve sadece birleştirilmiş ve anonimleştirilmiş mağaza satışlarını raporlayarak müşteri verilerini koruyor.

Google adına konuşan bir yetkili Mastercard ile yapılan anlaşma hakkında detay vermedi. Ancak geçen yıl beta ürünü çıkmadan önce bir şifreleme teknolojisinin geliştirildiğini, böylece hem Google’ı hem de iş ortaklarını kullanıcılara has bilgileri görmekten alıkoyduğunu kaydetti. Aynı zamanda sözcü, kullanıcıların Google hesap sayfalarında bulunan Web ve Uygulama Aktivitesi bölümünden reklam izleme tercihini devre dışı bırakabileceklerini dile getirdi.

Mastercard adına konuşan bir sözcü de, şirketin işlem eğilimlerini servis sağlayıcıları ve mağazalarla paylaşarak reklam kampanyalarının verimliliğini ölçmelerine yardımcı olduğunu kaydetti. Ancak herhangi bir özel işlem veya kullanıcı verisinin paylaşılmadığını vurguladı. Şirket, herhangi bir müşteriye has izleme, reklam sunumu veya reklam verimliliği verisinin paylaşılmadığına da dikkat çekti.

Google’ın diğer kredi kartı şirketleriyle benzer anlaşmalar yapıp yapmadığı bilinmiyor. Google’ın ABD’deki kredi ve banka kartı işlemlerinin yaklaşık yüzde 70’ini takip ettiği şeklindeki kabulünü dikkate alırsak, diğer servis sağlayıcılarıyla da benzer anlaşmaların var olması muhtemel görünüyor.

Bloomberg, 2014’ten bu yana Google’ın reklam verenlere, bir kişi reklama tıkladığında ve daha sonra fiziksel mağazayı ziyaret ettiğinde, Google Haritalar içindeki Konum Geçmişi özelliğinin yardımıyla bu konuda bilgi verdiğini de not etti. Google’ın aradan geçen zaman boyunca eklediği ek iç görülerin ışığında Mağaza Satışları Ölçümü aracının ortaya çıktığı da söyleniyor.