Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yüz tanıma ve deepfake gibi teknolojilerin giderek daha yoğun şekilde kullanıldığı günümüzde yapay zekâ için bir yönetmelik oluşturulması gerektiğini belirtti. Pichai, yönetmeliğin potansiyel zararlar ve sosyal fırsatlar arasındaki dengeyi kurmasının önemli olduğunu vurguladı.
Alphabet ve Google’ın CEO’su, yapay zekâ hakkındaki fikirlerini The Financial Times için kaleme aldığı bir makale ile paylaştı. Tecrübeli yönetici, yapay zekânın düzenlenmesi konusunda kafasında bir soru işareti olmadığının altını çizdi. Pichai, bu noktada yapay zekâya yönelik yaklaşımın daha önemli hâle geldiğini ifade etti.
Alphabet CEO’su yeni yönetmelik çağrısında bulunsa da, bu konuda temkinli bir yaklaşım öneriyor. Pichai, temel olarak yapay zekânın fazla kısıtlanmaması gerektiğini vurguluyor. Sürücüsüz otomobiller için uygun yeni kuralların hazırlanabileceğini söyleyen Pichai, sağlık gibi alanlarda ise mevcut çerçevelerin yapay zekâlı ürünleri kapsayabilecek şekilde genişletilebileceğini ifade etti.
Pichai, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bizim gibi şirketler, ümit vadeden bir teknoloji geliştirip bunun nasıl kullanılacağına yönelik kararı pazar güçlerine bırakamaz. Bu teknolojinin iyi amaçlarla ve herkes tarafından kullanılabilmesini sağlamak, herkesin eşit yükümlülüğüdür.”
Alphabet CEO’su, yapay zekâ için belirlenecek küresel standartların işlemesinde uluslararası uyumluluğun büyük önem taşıdığını vurguladı. Alphabet hâlihazırda yapay zekâ alanındaki en etkin şirket olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Pichai’nin sözlerine daha dikkatli bakmak gerekiyor.
Google ekstra yükümlülüklerle karşılaşabilir
Hâlihazırda yapay zekâ yönetmeliği konusunda ABD ve Avrupa Birliği farklı yerlerde duruyor gibi görünüyor. ABD yönetimi, inovasyonu destekleyen daha “hafif” bir yönetmeliği savunuyor. Daha direkt müdahale yanlısı olan Avrupa Birliği ise kamusal alanda yüz tanıma teknolojisinin kullanımına beş yıla kadar yasak getirmek gibi yöntemleri değerlendiriyor. ABD ve Avrupa Birliği arasındaki bu yaklaşım farkı, Google gibi teknoloji şirketlerine ekstra maliyet ve teknik yükümlülük getirebilir.
Pichai’nin yazısı, Google’ın yapay zekâ düzenlemesine yönelik tavrındaki bazı tartışmalı noktaları öne çıkarıyor. İnternet devi, insan haklarına uyma gerekçesiyle yüz tanıma teknolojisini satmıyor. Şirket, yapay zekânın belli amaçlarda kullanımına da, en azından kendi bünyesi içinde, izin vermiyor. Ancak Google’ın yüz tanıma konusundaki tavrına rağmen, Pichai bu konuda bir düzenleme çağrısında bulunmuyor.
Google da yapay zekânın vaatleri ve tehditleri arasındaki dengeyi henüz tam anlamıyla kuramamış gibi görünüyor. Pichai’nin “Kağıt üstünde kalan düzenlemeler anlamsızdır” sözleri ise yakın gelecekte uygulanabilir yapay zekâ yönetmeliğinin gündeme gelebileceğini gösteriyor.