Google, Stadia adını verdiği bulut tabanlı oyun servisini ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen GDC, yani Oyun Geliştiricileri Konferansı etkinliğinde duyurdu. Google CEO’su Sundar Pichai, GDC kapsamında düzenlenen özel bir toplantıda Stadia servisini tanıttı.
Pichai, bu platformu “herkes için” şeklinde tanımlarken, Google’ın oyunları her bir türdeki cihaza yayınlamaya yönelik hedefleri hakkında konuştu. Stadia, oyunları buluttan Chrome internet tarayıcısına, Chromecast’e, Pixel cihazlarına yayınlayacak. Servis 2019 içinde ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa’da faaliyete geçecek.
Eski bir Sony ve Microsoft yöneticisi olan Phil Harrison Pichai’ye sahnede eşlik ederek Stadia hakkındaki detayları verdi. Harrison, Google’ın bu oyun yayın servisini YouTube’u kullanarak ve bu servis üzerinde oyun klipleri oluşturmakta olan birçok yapımcıyla destekleyeceğini kaydetti. Google daha önceleri bu servisi Project Stream adıyla test ediyordu, Chrome kullanıcılarına oyunları internet tarayıcıları üzerinden oynamalarına imkan tanıyordu. Assassin’s Creed Odyssey Google’ın servisi kullanılarak herkese açık biçimde test edilen ilk ve tek oyun olmuştu. Herkese açık testler geçtiğimiz ocak ayında sonlanmıştı.
Tabii ki, Google Stadia’yı tek bir oyunla sınırlamayacak. Google YouTube’da, bir yapımcının hazırladığı oyun klibini görüntülemeyi ve daha sonra “şimdi oyna” butonuna tıklayarak oyunu anında oynamaya başlama işlevini gösterdi. Harrison, Stadia’nın anında oyun oynamaya erişim sunduğunu kaydetti. Bunun için herhangi bir oyunu indirmek veya yüklemek de gerekmiyor. Daha başlangıçta oyunlar dizüstü bilgisayar, TV, tablet ve telefonlara yayınlanabilir olacak.
Google, oynanmakta olan bir oyunun Google destekli telefondan tablete, daha sonra da TV’ye kesintisiz biçimde nasıl taşındığını da gösterdi. Mevcut USB kumandaları bir dizüstü bilgisayar veya PC’de çalışabilecekken, Google oyun yayın servisiyle kullanılabilecek Stadia Controller adlı bir oyun kumandası da tanıttı. Bu kumanda Xbox ve PS4 kumandalarının birleşimi gibi görünüyor. Wi-Fi üzerinden Stadia servisine doğrudan bağlanarak buluttaki oyun oturumuyla iletişim kurabilecek. Bu aksesuar gecikme konusunda sıkıntı yaşamayacaktır, ayrıca oyunu bir cihazdan diğerine aktarmayı kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda tek bir tuşla oyundan sahnelerin görüntüsünü alıp bunları doğrudan YouTube’da paylaşmak mümkün olacak. Bir başka tuş da Google Asistan’a erişime izin verecek.
Bu bulut yayın servisini çalıştırmak için Google, veri merkezlerinden oluşan küresel altyapısından yararlanacak. Sunucuların da dünya çapındaki oyunculara mümkün olduğu kadar yakın olduğundan emin olacak. Bu, Stadia için çok önemli, çünkü internet üzerinden verimli şekilde oyun oynamak için düşük gecikme olmazsa olmaz bir kriter. Google başlangıçta saniyede 60 kare hızında 4K oyunları destekleyecek. Gelecekte saniyede 120 kare hızında 8K çözünürlüklerin de desteklenmesi planlanıyor.
Google, veri merkezleri için özelleştirilmiş GPU’ların geliştirilmesi konusunda AMD ile iş birliği yapıyor. Geliştirilen yonga, Google’ın belirttiğine göre 10.7 teraflopluk işlem gücü sağlıyor. Bu da PS4 Pro’nun 4.2 teraflop ve Xbox One X’in 6 teraflopluk işlem gücünden daha yüksek seviyede. Her bir Stadia oluşumu 16 GB RAM’li özelleştirilmiş 2.7 GHz x86 işlemciyle desteklenecek.
Stadia’da ilk oyunlardan biri hangisi olacak?
Google’ın Stadia servisinde sunulacak ilk oyunlardan bir tanesi Doom Eternal olacak. Bu oyun 4K çözünürlük desteği, HDR ve 60fps gibi nitelikleri destekleyecek. Doom Eternal‘ın henüz kesin bir çıkış tarihi yok. Ancak PC, Nintendo Switch, PS4 ve Xbox One için çıkacak. Stadia platformlar arası oyun oynamayı eksiksiz biçimde destekleyecek. Böylelikle geliştiriciler platformlar arası çoklu oyuncu, oyun kaydetme veya aşama ilerlemeleri gibi imkanları kullanabilecekler.
Geliştiricilere odaklanacak olursak, Google oyun geliştiricilerinin Stadia’daki oyunlara kendi tasarım stillerini uygulamaları için etkileyici bir yöntem tanıttı. Yapay öğrenme tabanlı stil taşıma aracı sayesinde geliştiriciler, bir görüntüyü basit biçimde oyunun video karelerine yerleştirebilecek ve stil videonun tümüne yansıtılacak. Ayrıca Google, State Share adı verilen bir işlevi de gösterdi. Bu da oyuncuların ilgi çekici veya heyecanlı anları kolayca paylaşmasını sağlayacak. Üstelik bir oyunun belirli bir parçasının bağlantısı da paylaşılabilecek. Bu durum oyunların paylaşım yöntemini büyük oranda değiştirecektir.
YouTube Stadia’da büyük bir yer tutuyor. Görünüşe göre Google, oyuncuları bulut servisine çekme konusunda ona güveniyor. 2018’de YouTube üzerinde 50 milyar saatten fazla oyun içeriği izlendi. Bu nedenle Google, Stadia kullanıcılarının öne çıkan anları yakalamalarına ve bunları doğrudan YouTube’da paylaşmalarına izin verecek. Aynı zamanda izleyicilere yapımcılarla birlikte oynama fırsatı sunacak. Crowd Play adı verilen bir Stadia özelliği bunu hayata geçirmek için tasarlandı. Bu özellik kapsamında bir lobi sistemi bulunuyor, burası sizi YouTube içerik yapımcılarıyla buluşturacak.
Google Stadia’da kendi oyunlarını da sunacak
Bu arada Google, Stadia’ya özel oyunlar için kendi oyun stüdyosunu oluşturuyor. Bu stüdyo Stadia Games and Entertainment adını taşıyor. Yakın zamanda Google’a başkan yardımcısı olarak katılan Jade Raymond, Google’ın kendi oyunların geliştirmesine öncülük ediyor. Raymond daha önce Sony, Electronic Arts ve Ubisoft’ta çalışmıştı. Google, 100’den fazla stüdyonun Stadia için geliştirici araçlarını çoktan hazırladığını kaydetti. Ayrıca 1000’den fazla yapımcı ve mühendis bu serviste çalışacak oyunlar üzerinde çalışıyor.
Google Stadia’yı bugün tanıtsa da, bu servisin 2019’da tam olarak ne zaman faaliyete geçeceği konusunda bir bilgi vermedi. Ayrıca fiyat veya başlangıçta kaç tane oyun olacağı hakkında da bir bilgi paylaşmadı. Ancak yaz aylarında daha fazla ayrıntı paylaşacağının sözünü verdi.
Bulut tabanlı oyun servisleri konusunda Google’ı yoğun bir rekabet bekliyor. Microsoft xCloud adlı oyun yayın servisini geliştirmeyi planlıyor. Bu servisin herkese açık testlerinin yıl içinde başlaması bekleniyor. Amazon da benzer bir servisin hazırlıklarını yapıyor gibi görünüyor. Nvidia ve Sony ise oyunlarının internet üzerinden yayınını çoktan yapıyor. Valve bile Steam Link oyun yayın özelliğini genişleterek Steam oyunlarını Steam Link donanımı veya Steam Link uygulaması aracılığıyla PC’den istediğiniz cihaza yayınlamaya izin veriyor.