Kodlamayı öğrenmek genellikle bilgisayar karşısında oturmayı, komutları hatırlamayı ve yazım hatalarını dikkatli şekilde kontrol etmeyi içerir. Ancak bunları bir yana bırakıp kodlamayı daha renkli, eğlenceli ve gerçek dünyayla etkileşim kurulabilecek hâle getirmek mümkün olamaz mı?
Google, Project Bloks olarak adlandırdığı yeni girişimiyle bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. Çocukların birbirine bağlayarak diğer oyuncakları kontrol etmesine olanak sağlayan bir oyuncak blok sistemi olan Bloks, bu sırada onlara kodlamanın temellerini de öğretiyor. Üstünde oklar bulunan bir yığın blok, örneğin bir robotu yönetmek için kullanılabiliyor. Google, Bloks ile kodlamanın arkasındaki mantığı öğretme niyetinde, böylelikle çocuklar oyun oynadıkça temel yetenekleri edinebilecekler, daha sonra bu bilgilerini gerçek dünyaya yönelik uygulamalara aktarabilecekler.
Google bir oyuncak üreticisi hâline gelmiyor. Aksine, Google’ın planı Bloks’u bir platform hâline getirmek. Bu amaç doğrultusunda oyuncakların arkasındaki teknolojinin ve kodlama sisteminin çoğunu kendisi geliştiriyor. İş ortaklarına da bunun üstüne oyuncakları inşa etmek kalıyor. Google, bu modeli kullanarak gerçek oyuncak üreticilerine kodlama ürünlerini daha kolay şekilde oluşturma imkanı tanıyor. Geniş yelpazede oyuncağın pazara girmesi bekleniyor.
Bloks henüz piyasaya çıkmaya hazır değil. Google da bu projenin henüz geliştirme aşamasında olduğunu söylüyor. Research at Google, Google Creative Lab, Ideo adlı tasarım şirketi Stanford ve Chiang Mai Üniversiteleri’nden araştırmacılar bu projede birlikte çalışıyor. Duyurusu şimdi yapılan projenin çalışmaları ise 2013’te başladı. Google, şimdi geliştiricilerin ilgisini çekmenin ve Bloks oyuncakları üretecek iş ortakları bulmanın çabasına girişiyor. İlk Bloks oyuncaklarının ne zaman çıkacağı şu an için bilinmiyor.
Google Bloks ile ne tür oyuncaklar yapılabileceğine dair birtakım örnekler de verdi. Hareketi kontrol edilebilecek robottan müzik çalması için programlanabilecek hoparlöre ve bağlı sensörleri programlayarak diğer nesneleri etkinleştirmeye olanak sağlayan laboratuvara kadar farklı oyun alanları bulunuyor.
Google Bloks benzeri oyuncaklar mevcut
Bloks, oyuncakların kodlama öğrenme amaçlı kullanılması fikrini temel alan ilk proje sayılmaz. Fisher-Price’ın bu kurdu gibi diğer modüler ürünler de aynı hedefe ve benzer çalışma yöntemine sahip ve çoktan piyasada bulunuyor. Ancak Google’ın amacı Bloks’u daha da ileri taşımak. Eğer Bloks kodlama odaklı oyuncakları ucuz ve kolay yapılabilir hâle getirirse, farklı projeler ve değiştirilebilir kontrollerle Google’ın hayalini kurduğu ortama gerçeğe dönüşebilir. Ebeveynlerin de ilgi duyacağı güçlü bir oyuncak platformu yaratılabilir.