Teknoloji

Google bir çeyreği daha gelir rekoru kırarak tamamladı

google airtag

Google bir çeyreği daha gelir rekorunu kırarak tamamlamayı başardı. İnternet devinin çatı şirketi Alphabet’in en son finans raporu, çeyreğin 65.1 milyar dolarla tamamlandığını gösteriyor. Bu dönemde şirketin kârı ise 18.9 milyar dolar oldu. İnternet devi böylelikle kâr rekorunu üst üste beşinci kez yenilemiş oldu.

Google’ın 2020’nin üçüncü çeyreğindeki geliri 46.2 milyar dolardı. Gelirin 65.1 milyar dolara çıkması, internet devi için her şeyin fazlasıyla yolunda gittiğini bir kez daha gösteriyor. Gelirler yıllık bazda yüzde 41 oranında artarken, kârdaki artış yüzde 69 seviyesinde gerçekleşti.

Google’ın operasyonlarına tek tek bakıldığında ise hepsinin gelirlerinin az da olsa arttığı görülüyor. Arama biriminin bir önceki çeyrekte 35.8 milyar dolar olan geliri 37.9 milyar dolara çıktı. Yıllık bazdaki artış ise 11 milyar dolar oldu.

YouTube’un bir önceki çeyrekte 7 milyar dolar olan reklam geliri ise 7.2 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Apple’ın iOS’e getirdiği Reklam Takip Şeffaflığı özelliğinin YouTube’u etkileyeceğine dair korkulara rağmen bu rekorun kırılması dikkat çekiyor. Ancak Alphabet’in finans şefi Ruth Porat’ın açıklaması, YouTube’un bu özellik olmadan daha büyük gelirler elde edeceğini gösteriyor. Porat, Apple’ın özelliğinin reklam gelirine “mütevazı” bir etkisinin olduğunu belirtti. YouTube’un bir önceki çeyrekteki gelir artışına bakınca son artışın pek de etkileyici olmadığını söylemek gerekiyor.

Google’ın bulut işi ise hâlâ kâr edebilmiş değil. Hatta zararda da bir önceki çeyreğe kıyasla bir artış söz konusu. Bir önceki çeyrekte 591 milyon dolar olan zarar, son çeyrekte 644 milyon dolara çıktı. 2020’de 3.44 milyar dolar olan bulut gelirleri ise 4.99 milyar dolara yükseldi. Bulut gelirleri bir önceki çeyrekte de 4.6 milyar dolar seviyesindeydi.

Google’ın cihaz satış performansı konusunda detaylı bilgi verilmedi. Android, Chrome ve şirketin donanım girişimlerinin hepsi Google Servisleri isimli bir kategoride değerlendiriliyor. Burada arama servisi ve YouTube gibi oldukça popüler birimler de bulunuyor.