Google, Bard adında ve ChatGPT’ye rakip olacak bir sohbet robotu üzerinde çalıştığını resmen duyurdu. Google CEO’su Sundar Pichai, pazartesi günü yayınladığı blog yazısıyla birlikte projenin duyurusunu yaptı.
Pichai, geliştirilmekte olan aracı, kullanıcıların sorularını yanıtlayacak ve konuşmalarda yer alacak “deneysel bir sohbete dayalı yapay zeka hizmeti” olarak tanımlıyor. Pichai, yazılımın “önümüzdeki haftalarda daha geniş çapta herkese açık hale gelmeden önce” pazartesi günü itibarıyla bir grup “güvenilir testçi” tarafından kullanılabileceğini söylüyor.
Bard’ın hangi yeteneklere sahip olacağı tam olarak belli değil, ancak görünüşe göre sohbet robotu, OpenAI’nin ChatGPT’si kadar serbest olacak. Bir ekran görüntüsüne göre Google, kullanıcıları Bard’a baby shower partisinin nasıl planlanacağı veya öğle yemeği için bir malzeme listesinden ne tür yemeklerin yapılabileceği gibi pratik sorular sormaya teşvik ediyor.
Pichai, “Bard, yaratıcılık için bir çıkış noktası ve merak için bir fırlatma rampası olabilir, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndaki yeni keşifleri 9 yaşındaki bir çocuğa açıklamanıza veya futboldaki en iyi forvetler hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve sonra becerilerinizi geliştirmek için alıştırmalar yapmanıza yardımcı olabilir.” diyor.
Ayrıca Pichai, Bard’ın “yeni ve yüksek kaliteli yanıtlar sağlamak için web’deki bilgilerden yararlandığını” not ediyor. Bunun, güncel olaylar hakkındaki soruları yanıtlama yeteneği verebileceğini söylüyor. Bu, ChatGPT’nin zorlandığı noktalardan bir tanesi olarak biliniyor.
Aceleye getirilmiş duyuru ve Bard hakkındaki bilgi eksikliği, Google’da ChatGPT’nin geçen yılın sonlarına doğru kullanıma sunulmasıyla tetiklenen “kırmızı alarm”ın açık işaretleri sayılabilir. ChatGPT’nin temelindeki teknoloji devrim niteliğinde olmasa da, OpenAI’ın sistemi web’de ücretsiz olarak kullanıma sunma kararı, milyonların bu yeni otomatik metin oluşturma biçimiyle tanışmasını sağladı. ChatGPT’nin eğitim, iş ve özellikle Google’ı ilgilendiren bir konu olan internet aramasının geleceği üzerindeki etkisi hakkındaki tartışmalarla birlikte, etkileri sarsıcı oldu.
OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım yapan Microsoft da eline geçen fırsatı değerlendiriyor. Şirketin, ChatGPT’yi Bing arama motoruna ve ofis yazılımı paketindeki diğer ürünlere entegre edeceği söyleniyor. Daha geçen hafta sızan ekran görüntüleri ChatGPT’nin entegre edildiği Bing arama motorunun nasıl bir deneyim sunacağını gösteriyordu.
Google, ChatGPT’ye güç veren yapay zekâ türünde derin bir uzmanlığa sahip olsa da, şirket şimdiye kadar araçlarını kamuoyu ile paylaşma konusunda daha temkinli bir yaklaşım benimsemişti. Google, daha önce Bard’ın temelini oluşturan dil modeli olan LaMDA’yı AI Test Kitchen uygulaması aracılığıyla kullanıma sunmuştu. Ancak bu sürüm son derece kısıtlıdır, yalnızca birkaç sorguyla ilgili metin üretebilir.
Google da, diğer teknoloji devleri gibi, test edilmemiş yapay zekâya karşı oluşacak bir tepki nedeniyle temkinli davranıyor. LaMDA ve Chat GPT’nin temelini oluşturan GPT-3.5 gibi büyük dil modellerinin, nefret söylemi gibi zararlı içerikler yaymaya ve kendinden emin bir şekilde yanlış bilgiler ileri sürmeye yönelik olan ve kanıtlanmış eğilimleri vardır. Hatta bir öğretim görevlisi, bu tür sistemleri saçmalık üreticisi olarak nitelendirmişti. Halbuki bazıları, bunların arama motorlarının yerini alması gerektiğini söyleyen teknoloji olduğuna yönelik övgü dolu açıklamalar yapıyor.
Bard’ın yaklaşan çıkışı, Google’ın bu teknolojiye yaklaşımında bir adım değişikliğine işaret ediyor. Pichai, blog yazısında Google’ın, “Bard’ın yanıtlarının gerçek dünya bilgilerinde kalite, güvenlik ve sağlamlık açısından yüksek bir çıtayı karşıladığından emin olmak için” harici geri bildirimi kendi dahili testleriyle birleştireceğini vurguladı. hatalar yapacak. Buna rağmen sistem yine de hatalar ve bazen ciddi hatalar yapmaya devam edebilir, bunun henüz garantisi yok.
Bu arada Google, arama da dahil olmak üzere birçok ürününde yapay zekâyı nasıl geliştirdiğini uzun zamandır vurguluyor. Son birkaç yıldır şirket, kullanıcıların tıklayıp kendilerinin keşfetmesine izin vermek yerine, sitelerdeki bilgileri ortaya çıkaracak biçimde giderek daha fazla arama sonucunu özetlemek için yapay zekâyı kullanıyor. Pichai’nin yazısına göre, bu özellikler gelecekte daha da öne çıkacak gibi görünüyor:
Pichai, “Yakında, Arama’da karmaşık bilgileri ve çoklu bakış açılarını sindirilmesi kolay biçimlere ayıran yapay zekâ destekli özellikler göreceksiniz, böylece büyük resmi hızla anlayabilir ve web’den daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu, hem piyano hem de gitar çalan kişilerin blogları gibi ek bakış açıları aramak veya yeni başlayan biri olarak ilerlenecek adımlar gibi ilgili bir konuda daha derine inmek olabilir. Bu yeni yapay zeka özellikleri yakında Google Arama’da kullanıma sunulmaya başlayacak.” dedi.
Google, çarşamba günü yapay zekâ, arama ve daha fazlasına odaklanan bir etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikte Bard ve diğer yeni teknolojilerle ilgili daha fazla detayın paylaşılması bekleniyor.