Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl üye ülkelerin vatandaşlarına “unutulma hakkı” olarak anılan bir imkan sunmuş ve insanların haklarındaki içeriklerin internet arama sonuçlarından kaldırılması adına başvurda bulunmasının önünü açmıştı. AB’nin çıkarttığı yasanın öncelikli muhattabı olarak gösterilen Google tarafından açıklanan son rakamlar ise, internet devinin “unutulma hakkı” başvurularına pek sıcak yaklaşmadığını gösteriyor.
Yapılan başvuruların yüzde 59’unun geri çevrildiğini açıklayan Google, geri çevirme kararlarının kesin sebepleri konusunda bilgi vermedi. Şirketten yapılan açıklamada başvuruların genellikle geçmiş iş yaşamlarından memnun olmayanlar tarafından yapıldığı belirtildi. İnsanların en çok Facebook, Google+ ve Twitter gibi sosyal ağlardaki sonuçların kaldırılmasını talep etmesi de, ilginç bir detay olarak göze çarpıyor.
AB’nin “unutulma hakkı” yaklaşımı konusundaki endişeler ise aradan geçen bir yıla rağmen eksilmiş değil. Hem içerik sahipleri hem de başvurusu reddedilen kişiler, bir kaldırma talebinin kaderinin bir şirkete teslim edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirirken, arama motorları tarafından alınan kararlara itiraz edilememesinin yanlış olduğuna dikkat çektiler. AB’nin “unutulma hakkı” kararının uygulama biçimi konusundaki itirazlar her geçen gün artsa da, ufukta şu an için bir değişiklik gözükmüyor.