Google Avrupa Birliği tarafından tekel yasalarına aykırı uygulamalarda bulunduğu nedeniyle bir kez daha cezalandırıldı. İnternet devine kesilen yeni cezanın bedeli 1.5 milyar avro oldu.
Kararı Avrupa Birliği’nin tekelle mücadeleden sorumlu komiseri Margrethe Vestager duyurdu. Vestager, teknoloji devinin AdSense müşterilerini rakip arama motorlarından reklam almayacaklarını belirten sözleşmeler imzalamaya zorlayarak hakim pozisyonunu kötüye kullandığı gerekçesiyle bu kararın alındığını dile getirdi. Bu yanlış uygulamanın 10 yıldan uzun bir süre boyunca devam ettiğini söyleyen Vestager, diğer şirketlerin adil biçimde rekabet etmesinin ve inovasyonda bulunmasının da bu şekilde engellendiğinin altını çizdi.
Google Avrupa Birliği tarafından daha önce de büyük cezalara çarptırılmıştı. Bu son cezayla birlikte şirket hakkında Avrupa Birliği tarafından yürütülen tüm soruşturmalar karara bağlanmış oldu. İnternet devi, geçtiğimiz yıl mobildeki pazar hakimiyetini kötüye kullandığı için 4.3 milyar avro cezaya çarptırılmıştı. 2017’de ise Google’a alışveriş sonuçlarındaki manipülasyonu nedeniyle 2.4 milyar avro ceza kesilmişti. Google’ın bu kararlara itirazı hâlâ görüşülüyor.
Yeni kararla birlikte Avrupa Birliği tarafından Google’a kesilen toplam ceza miktarı 8.2 milyar avroya ulaştı. Bu cezanın diğerlerine göre düşük olmasında Google’ın AdSense politikalarını değiştirmek için soruşturmanın başladığı 2016’dan bu yana Avrupa Komisyonu ile ortak bir çalışma yürütmesi etkili olmuşa benziyor.
Soruşturmaya konu olan uygulamanın geçmişi 2006’ya kadar uzanıyor. Google müşterilerine Arama için AdSense ürününü o yıl satmaya başlamıştı. Bu sayede satıcılar ve gazeteler, internet sitelerine Google’ın arama kutusunu yerleştirebiliyor. Kullanıcılar bu arama kutusunu kullandıklarında Google tarafından gösterilen reklamlardan web siteleri de komisyon alabiliyor.
Ancak Google bunu yaparken birlikte çalıştığı şirketlerin rakiplerin arama çözümlerini kullanmalarını da sözleşmelerle engelliyordu. İnternet devi 2009’da kendi arama kutusunun daha belirgin olması kaydıyla rakiplerin arama seçeneklerine yer verilmesini de mümkün kılmıştı. 2016’da soruşturmanın başlatılmasının ardından ise tüm kısıtlamalar kaldırılmıştı.
Google Avrupa Birliği tarafından alınan kararı nasıl karşıladı?
Google tarafından konuyla ilgili olarak küresel işlerden sorumlu başkan yardımcısı Kent Walker imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler bulunuyor: “Sağlıklı ve gelişen pazarların herkese fayda sağladığına daima katıldık. Avrupa Komisyonu’nun endişelerini gidermek adına ürünlerimizde kapsamlı değişiklikler gerçekleştirdik. Önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa’da rakiplerimize daha fazla görünürlük sağlamak adına yapacağımız diğer değişiklikleri de duyuracağız.”
Google Avrupa Birliği tarafından alınan kararı oldukça sakin karşılamış gibi görünüyor. Şirketin bu tavrında AdSense’in eskiye kıyasla daha az önemli olmasının da önemli bir rol oynadığı söylenebilir. İstikrarlı bir gelir kaynağı olan AdSense, Google için asla ana gelir kalemi hâline gelmemişti. Bloomberg‘in haberine göre, 2015 itibarıyla AdSense’in Google’ın gelirlerindeki payı yüzde 20’nin altına indi ve bu oran her geçen gün azalıyor.