Teknoloji

Google, fotoğrafları anlayan “Ask Photos” yapay zeka asistanını test ediyor

google ask photos

Google, fotoğraf kütüphanenizdeki içerikleri keşfetmenin yeni bir yolunu sunan Ask Photos (Fotoğraflara Sor) adlı yapay zeka destekli bir özelliği test etmeye başladı. İlk olarak Mayıs ayında tanıtılan bu özellik, ABD’deki sınırlı sayıda Google Labs kullanıcısına sunuluyor. Bu yenilik sayesinde kullanıcılar, “Son orman kampımız nerede gerçekleşmişti?” veya “İzmir’deki otelde ne yemiştik?” gibi sorular sorarak fotoğraf arşivlerini doğal bir dil kullanarak inceleyebilecekler.

Google, bu özelliğin Gemini yapay zeka modellerini kullanarak fotoğraflardaki içerikleri analiz ettiğini ve sorulara uygun görselleri bulup yanıt verdiğini belirtiyor. Örneğin, kullanıcılar bir tatil sırasında yaptıklarını özetlemek ya da aile fotoğraflarından en iyi olanları seçerek bir albüm oluşturmak gibi görevleri de Ask Photos ile kolayca gerçekleştirebilecek.

Google, bu yeni özellikle birlikte mevcut fotoğraf arama sistemini de geliştirdi. Ask Photos kullanmak istemeyenler için “klasik arama” seçeneği hâlâ mevcut olacak. Ancak bu geleneksel arama yöntemi de yenileniyor. Kullanıcılar artık “Alice ve ben gülerken” ya da “Dağlarla çevrili bir gölde kano yaparken” gibi doğal ifadelerle fotoğraflarını aratabilecekler.

google ask photos

Google Ask Photos ile fotoğraflarda akıllı aramayı mümkün kılıyor

Bu özellik, arama sonuçlarının tarih veya alaka düzeyine göre sıralanmasını da sağlıyor. Şu anda Android ve iOS cihazlar için İngilizce olarak kullanıma sunulan bu arama özelliği, önümüzdeki haftalarda daha fazla dil desteği ile genişletilecek.

google ask photos

Bu değişikliğe hazırlık olarak Google Fotoğraflar, “Kütüphane” sekmesini “Koleksiyonlar” sayfasıyla değiştirdi. Bu sayfa, kullanıcıların tüm fotoğraf ve videolarını daha kolay bulmalarını amaçlıyor. Yeni sekmeyi henüz tam anlamıyla keşfetmemiş olsam da, doğal dil arama özelliğiyle belirli fotoğrafları bulmak için uzun uzun kaydırmak zorunda kalmamanın büyük bir kolaylık sağlayacağı şimdiden açık.