Teknoloji

Google Asistan ses kayıtlarıyla ilgili önemli karar

google asistan turkce

Google, Google Asistan kullanıcılarının gizliliğini daha etkin biçimde korumak adına yeni adımlar atacağını açıkladı. Şirketin en dikkat çekici adımı ise Asistan’a iletilen ses kayıtlarının varsayılan biçimde saklanmaması olacak.

Google’ın çeviri servisini geliştirmek için kullandığı özel ses kayıtlarının bir yüklenici tarafından dışarıya sızdırıldığı kısa bir süre önce ortaya çıkmıştı. Google’dan yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı: “Verilerinizi nasıl kullandığımızı kolaylıkla anlayabilmeniz için kendimize koyduğumuz yüksek standartları karşılayamadığımız anlaşılıyor. Bunun için sizden özür diliyoruz.”

Google, kullanıcılarının sesli verilerini saklayan tek şirket değil. Amazon ve Apple da bir süre önce dijital asistanlarını geliştirmek için ses verilerini sakladıklarını doğrulamıştı. Apple bu programı geçtiğimiz ay askıya almış ve bilgisayarlar tarafından oluşturulan metinleri kullanma sözünü vermişti. Şirket bunun da kullanıcı onayı doğrultusunda yapılacağını belirtmişti. Amazon ise ses kayıtlarını kullanmayı sürdüreceğini ancak kullanıcılarına bu süreçten çıkış izni vereceğini açıkladı.

Google, insanlar tarafından yapılan ses değerlendirmelerini geçtiğimiz temmuz ayında durdurmuştu. Şirket, kullanıcıların ses kayıtlarının saklanmasının varsayılan eylem olmaktan çıktığını da duyurdu. Kullanıcılarının birkaç ay öncesine kadar olan ses kayıtlarını da silecek olan Google, kullanıcılarından “Ses ve İşitsel Aktivite” ayarlarını yeniden gözden geçirmeleri isteniyor.

Google Asistan da Google’ın genel yaklaşımından payını alıyor

Google, 2019 sona erene kadar sunucularında sakladığı ses verilerinin büyük kısmını temizlemeyi hedefliyor. Kullanıcılar ses kayıtlarının saklanmasına izin vermiş olsalar bile, kayıtlar birkaç aydan fazla sistemde tutulmayacak.

İnternet devi, genel olarak suncucularında sakladığı veri miktarını azaltmayı planlıyor. Google Asistan da bu plandan nasibini alıyor. Yine de, Asistan ve diğer dijital yardımcıları kullananların ses kayıtlarının kullanımı konusunda dikkatli davranmaya devam etmesi gerekiyor.