Google yayıncılarla birlikte çalışarak arama sonuçlarında veri haberciliğine dayalı detayların görüntülenmesini kolaylaştırıyor. Bu çalışma Google News Initiative’in, medya genelinde hızlı biçimde büyüyen veri gazeteciliğini daha görünür kılmak amacıyla attığı adımların bir parçasını teşkil ediyor. Tüm basın odalarının yarıdan fazlasının veri habercileriyle dolduğu bir ortamda, bu özellik arama sonuçlarında, veri tabloları barındıran sayfalarla ilgili sonuçların daha da yararlı olmasını sağlamayı amaçlıyor.
Google News Lab’den Simon Rogers tarafından kaleme alanın bir blog yazısında, veri gazeteciliğinin birçok biçim aldığını ve sadece başlıktan o haberde veya dosyada yeteri kadar yararlı veri bulunduğunu anlamanın her zaman açık olmadığını dile getirdi. Google Arama için de, en ilgili sonuçları görünür hâle getirmek amacıyla, veri tablolarını algılama ve anlamanın her zaman kolay olmadığını da sözlerine ekledi.
Haber kuruluşları sayfalarının hangi bölümlerinin konuyla en fazla ilgili olduğunu düşündükleri bölümleri işaretleyecek ek yapısal verileri ekleme imkanına sahip olacaklar. Bunu mevcut sayfalarının HTML kodlarına ekleyerek bu tabloların arama yapan okuyuculara nasıl sunulacağını da kontrol edebilecekler. Bu projeye katılan ilk yayıncılardan bir tanesi ProPublica oldu. Bu yayın organı, kâr amacı gütmeyen kuruluşları takip eden Nonprofit Explorer adlı etkileşimli veri tabanı ile bu özelliği test ediyordu.
Bu özellik şu anda pilot aşamasında bulunuyor. Yani veri kümelerinin arama sonuçlarında görünmeye başlaması hemen olmayacak. Geliştiriciler bu sayfada sunulan bilgileri gözden geçirerek sayfalarının keşfedilebilirliğini artırabilirler.