Teknoloji

Google, arama sonuçlarında onay işaretlerini test ediyor

google

Google, kullanıcıların sahte veya dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş web sitelerine tıklamalarını önlemeyi kolaylaştıracak yeni bir doğrulama özelliği üzerinde çalışıyor. Bazı kullanıcılar, Google arama sonuçlarında iş yeri bağlantılarının yanında mavi onay işaretleri görüyor. Bu işaretler, Meta veya Apple gibi büyük şirketlerin bağlantılarının sahte olmadığını ve tanınmış markalardan faydalanmaya çalışan kopya siteler olmadığını gösteriyor.

Google’ın kamu işleri sözcüsü Molly Shaheen, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Online alışveriş yapanların güvenilir işletmeleri tanımlamasına yardımcı olan özellikler üzerinde düzenli olarak deneyler yapıyoruz ve şu anda bazı işletmelerin yanında onay işaretleri gösteren küçük bir test yürütüyoruz” dedi.

Shaheen’in meslektaşı Jay Peters, Microsoft, Meta, Epic Games, Apple, Amazon ve HP gibi büyük şirketlerin resmi site bağlantılarının yanında bu onay işaretlerini fark etti. Ancak farklı bir Google hesabıyla giriş yaptığında işaretler artık görünmüyordu. Bu durum, testin henüz geniş bir kullanıcı kitlesine sunulmadığını gösteriyor.

Onay işaretinin üzerine gelindiğinde, “Google’ın sinyalleri, bu işletmenin gerçekten iddia ettiği işletme olduğunu gösteriyor” mesajı beliriyor. Shaheen’e göre bu, web sitesi doğrulaması, Google Merchant Center verileri ve manuel incelemeler gibi çeşitli faktörlere dayanıyor.

Google yeni özelliğinin herkese açılacağı zamanı duyurmadı

Bu yeni arama denemesi, Google’ın Gmail’in web ve mobil uygulamalarında doğrulama platformunu benimseyen gönderenlerin yanında onay işaretleri gösteren Brand Indicators for Message Identification (BIMI) özelliğinin bir uzantısı gibi görünüyor. Google, henüz arama sonuçlarındaki onay işaretleriyle ilgili resmi bir açıklama yapmadı ve bu özelliğin daha fazla kullanıcıya ne zaman sunulacağına dair bir bilgi de paylaşmadı.