Teknoloji

ABD, Google’ı arama motoru pazarında tekel oluşturduğu için suçlu buldu

google arama motoru

Google arama motoru pazarını yasadışı bir şekilde tekeline aldığı için ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta tarafından suçlu bulundu. 286 sayfalık hükme göre; şirket, arama motorunu varsayılan seçenek haline getirmek için akıllı telefon ve web tarayıcısı üretici ve geliştiricilerine 26 milyar dolar ödedi ve rakiplerinin pazarda yer edinmesini engelledi.

Mehta ayrıca Google’ın arama motoru reklamcılığı pazarında tekelinin olmadığına hükmetti ve Amazon ve Walmart’ın kendi web sitelerindeki aramalarla ilgili reklam sunmaya başladığını belirtti. Ancak Google, sonuç sayfasının en üstünde görünen arama metni reklamları üzerinde tekel konumunda.

Böylelikle ABD’deki bir bölge mahkemesi yirmi yıldan uzun bir süre sonra ilk kez bir teknoloji şirketini suçlu buldu. Hakim henüz ne gibi değişiklikler talep edeceğini açıklamadı. Ancak Google’ın ABD’deki Android kullanıcılarına yeni bir cihaz kurarken bir arama motoru seçme seçeneği sunması sürpriz olmayacaktır.

A

Diğer kararlar arasında arama işinin, Alphabet’in Android veya Chrome gibi diğer ürünlerinden ayrılması da yer alabilir; eğer bu karar verilirse, AT&T’nin 1984’te dağıtılması ve işinin bir kısmının daha küçük, bağımsız bölgesel telefon şirketlerine satılmasının emredilmesinden bu yana bir ABD şirketinin en büyük “zorla parçalanması” durumu yaşanabilir.

Google karara itiraz edecek

Dava sürecindeki araştırma, Google’ın arama motorunu kullanmaları için Samsung ve Apple’a sistematik olarak ödeme yaptığını ortaya koydu. Böylelikle şirket arama motorundaki reklamlar üzerinden 300 milyar doları aşkın gelir elde etti ve pazar payını da artırdı. Google’ın 2009’da yüzde 80 olan pazar payı da 2020’de yüzde 90’a çıktı.

Google, başarısının insanların “üstün ürünlerini” tercih etmesine dayandığını ileri sürerek karara itiraz edeceğini açıkladı.