Teknoloji

Google arama motoru günlük dili daha iyi anlayacak

google

Google’ın arama motoru bundan böyle kafa karıştırıcı arama sorgularını bile daha iyi şekilde anlayacak. Şirket, cuma günü yaptığı açıklamada doğal dili analizini gerçekleştiren aracını güncellediğini kaydetti. Böylelikle kullanıcılara günlük hayatta konuştukları şekilde arama sorgularını yazma imkanı verilecek, sorgularını arama motorunun anlayacağı şekilde yazmaları gerekmeyecek.

İş internette bir şeyler bulmaya geldiğinde, bu iyileşmenin geride kalan beş yıl içinde gerçekleşen en büyük sıçrama olduğu kaydedildi. Google’ın başkan yardımcısı Pandu Nayak, konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında, bunun aynı zamanda arama tarihi içindeki en büyük sıçramalardan bir tanesi olduğunu da dile getirdi. Şirketin belirttiğine göre, bu güncelleme ABD’de, İngilizce dilinde gerçekleştirilen aramaların yüzde 10’u civarındaki bir dilimi etkileyecek.

Değişikliğin temelinde Google’ın geçen yıl hayata geçirdiği ve BERT adını taşıyan bir sistem bulunuyor. BERT, Türkçesi Dönüştürücülerden Çift Yönlü Kodlayıcı Gösterimleri olan sistemin kısaltması. Bu teknikle birlikte Google’ın yazılımı bir cümlenin bağlamını daha iyi biçimde çıkarabilecek. Örneğin, bir başka ülkeye seyahat etmekle ilgili bir bilgi arıyorsanız Google, İngilizce’de yönelme niteliğini taşıyan “to” kelimesine, ayrılma niteliğini taşıyan “from” kelimesine göre daha fazla önem verecek ve arama sonuçlarını buna göre optimize edecek.

Google Türkiye versiyonundaki iyileştirmeler ve güncellemeler biraz daha ağır şekilde ilerleyebilir. Ancak yurt dışında, özellikle İngilizce sürümünde önemli ilerlemeler kaydediliyor. Şirket geçen ay da insanların TV ve film tavsiyelerinde sağa ve sola kaydırarak Google’ın arama algoritmalarını daha iyi şekilde eğitmelerini sağlayan bir özelliği kullanıma sunmuştu. Aynı zamanda ağustos ayında da podcast’ler arama sonuçlarına eklemeye başlanmıştı.

Google doğal dil anlama yeteneklerini artırıyor

Google’ın arama motoru hâlâ şirkete en çok para kazandıran alanların başında geliyor. Şirketin dijital reklam işlerinin de merkezinde bulunuyor. Google, arama motorundaki reklam satışlarından yılda 115 milyar dolar gelir elde ediyor. Bu da reklamlardan elde edilen gelirlerin yüzde 85’ten fazlasını oluşturuyor.

Yeni arama özellikleri Google’ın doğal dil yeteneklerini iyileştirmeyi amaçlayan çalışmaların bir parçasını oluşturuyor. Geçtiğimiz mayıs ayında şirket, dijital yardımcısı Google Asistan’ın yeni bir versiyonunu duyurmuştu. Eskisinden 10 kat daha hızlı çalışan ve insan dilini daha iyi anlayan bu asistan, geçen hafta tanıtılan Pixel 4 akıllı telefonla birlikte çıkmıştı.

Günlük dili daha iyi şekilde anlama yetenekleri Google için beraberinde yeni sorunlar da getiriyor. Geçtiğimiz eylül ayında şirket, Asistan’dan elde edilen dil verilerini analiz eden üçüncü taraf çalışanların Hollanda’daki kullanıcıların gizli konuşmalarını sızdırdığını doğrulamıştı. Belçikalı yayın organı VRT NWS, bini aşkın ses dosyasının sızdığını, bunların arasında Google’ın yazılımını yanlışlıkla tetikleyen kullanıcıların seslerinin de olduğunu söylemişti. Sonuç olarak Google, ses verilerinin incelenmesini askıya almış ve bunu isteğe bağlı bir program hâline getirdi.