Yapay zeka, teknoloji dünyasının diğer devleri gibi Google için de en önemli gündem maddesi niteliğinde. Şirket, bu odak çerçevesinde geniş dil modeli uygulamasını hızlandırmanın yollarını arıyor. Bunun ilk işareti, yapay zeka projelerinin daha hızlı onaylanması için kendi incelemelerini yapmasını mümkün kılan bir “Yeşil Şerit” uygulamasının başlatılmasıyla görülmüştü. Google, Android ve donanım ekiplerini birleştiren yeni iç yapılanmasıyla daha büyük bir adım attı.
Söz konusu değişiklik, Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pichai’nin imzasıyla yayınlanan blog yazısıyla duyuruldu. Google, Platformlar ve Cihazlar adında yeni bir departman oluşturacak. Bu departman, yazılım ve donanım ekiplerini birleştirecek ve Android, Chrome, Chrome OS, Fotoğraflar ve daha fazlasından sorumlu olacak.
Google bu köklü değişikliğin temelinde üç motivasyonun bulunduğunu belirtiyor. Bunlar “daha kaliteli ürünler ve deneyimler sunmak”, “Android ve Chrome ekosistemlerini hızlandırmaya yardımcı olmak” ve “en iyi yenilikleri iş ortaklarına daha hızlı ulaştırmak” şeklinde sıralanıyor. Kısacası Google, yapay zeka uygulama sürecini eskisinden daha hızlı hâle getirmek istiyor.
Yeni ekibi, daha önce Google’ın tüm donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh yönetecek. Android, Chrome, Chrome OS, Google One ve Fotoğraflar’dan sorumlu olan Hiroshi Lockheimer ise Alphabet içinde yeni projelerde görev alacak. Lockheimer’in yardımcısı Sameer Samat ise Android ekosisteminin liderliğini üstlenecek.
Google Android ve donanım ekiplerini birleştirmeyi iki yıl önce gündemine almış
The Verge sitesinin haberine göre, hem Osterloh hem de Lockheimer söz konusu değişiklik için iki yıl önce Pichai’nin kapısını çaldı. Lockheimer, “Doğru zaman gibi geldiği için” bu hamlenin şimdi gerçekleştiğini söylüyor. Osterloh basına yaptığı açıklamada, iki ekibi birleştirmenin Google’ın “Yapay zekayı tüm ürünlerine eskisinden daha hızlı entegre etmesine” olanak sağlayacağına inandığını söyledi.
Google’dan yapılan açıklamada, Pichai şu ifadeleri kullandı: “Bu değişiklikler, geçtiğimiz yıl yapımızı basitleştirmek ve hızı ve uygulamayı geliştirmek için yaptığımız çalışmaların devamı niteliğindedir. Örneğin, Google Araştırma’daki Brain ekibini DeepMind’daki ekiplerle bir araya getirerek Gemini modellerimizi hızlandırmaya yardımcı oldu; daha hızlı kararlar, daha akıllı bilgi işlem tahsisi ve daha iyi bir müşteri deneyimi sağlamak için makine öğrenimi altyapımızı ve makine öğrenimi geliştirici ekiplerimizi birleştirmek; ve Arama ekiplerimizi tek bir lider altında toplamak.”
Google Android ve donanım ekiplerini birleştirerek yapay zekaya ne kadar odaklandığını bir kez daha gösteriyor. Şirket geçtiğimiz yıl yapay zeka ürünlerinin sayısını ciddi anlamda artırmıştı. Atılan yeni adımlar da Google’ın yapay zekayı işinin geleceği olarak gördüğünü kanıtlıyor.