Google, reklam sahteciliğine karşı yürüttüğü mücadele kapsamında yaklaşık 600 Android uygulamasını Play Store‘dan çıkardı. İnternet devi, söz konusu uygulamaların geliştiricilerine de yasak getirdi. Google’ın mevcut politikası, uygulama açık değilken reklam gösteren uygulamalara ve kullanıcıların hile yoluyla reklamları tıklatmasına izin vermiyor.
Google, kullanıcıların karşısına beklenmedik şekilde çıkan reklamları “rahatsız edici reklam” olarak tanımlıyor. Şirket, uygulamaların gösterdiği reklamların cihazın temel fonksiyonlarının kullanımına engel olmaması gerektiğini belirtiyor. Telefon görüşmelerinde veya navigasyon uygulamalarını kullanırken beliren tam ekran reklamlar, bu grupta değerlendiriliyor.
Google’dan konuyla ilgili olarak Per Bjorke’nin imzasıyla yapılan açıklamada, şirketin bağlam dışı reklamların tespiti için yapay zekâ tabanlı bir yaklaşım geliştirdiği belirtildi. Bjorke, “Kötü niyetli geliştiriciler, rahatsız edici reklamları yerleştirme ve gizleme konusunda iyiden iyiye yetenekli hâle geldi. Ancak biz de kendimizi bu davranışa karşı korumak için yeni teknolojiler geliştirdik” ifadesini kullandı.
Google’ın ceza kestiği uygulamaların büyük çoğunluğunun Çin, Hindistan ve Singapur’daki geliştiricilerin elinden çıktığı ve İngilizce konuşan kullanıcıları hedeflediği görülüyor. BuzzFeed’in haberine göre, daha önce de Google’ın gazabına uğrayan Cheetah Mobile’ın son dalgada da 40’tan fazla uygulaması Play Store’dan kaldırldı.
Google Android uygulamalarına daha önce de benzer cezalar kesmişti
BuzzFeed’e konuşan Per Bjorke, kötü niyetli geliştiricilerin de benzer teknikler kullandığını, ancak bunun koordineli bir çalışmanın sonucu olup olmadığının bilinmediğini belirtti. Google’ın açıklamasında, söz konusu rahatsız edici reklamlardan etkilenen kullanıcılara para iadesi yapılacağı da ifade edildi.
Google daha önce de bu tarz hareketlerde bulunan Android geliştiricilerine benzer cezalar kesmişti. Ancak tek seferde 600 civarında uygulamanın Play Store’dan çıkarılması, Google’ın en büyük temizlik hamlesi olma özelliğini taşıyor.