Google, bugün başlayan I/O 2018 geliştirici konferansında yakında çıkacak Android P güncellemesiyle ilgili bazı önemli detayları da paylaştı. Geçen yılın sonlarına doğru çıkan, ancak gözle görülür değişikliklerden daha çok kullanışlılığı artıran iyileştirmelere yönelen Oreo güncellemesini takip edecek olan bu sürüm, kullanıcı arayüzü tarafında dikkat çekecek, deneyimi değiştirecek birtakım değişiklikler içeriyor.
Google’ın son zamanlarda ilerlediği yönü dikkate alarak tahmin edebileceğiniz üzere, değişikliklerin ve düzenlemelerin büyük çoğunluğu gücünü yapay zekâdan alıyor. Yani, çok yakında telefonunuz sizi çok fazla şekilde düşünecek.
Dikkat çeken ilk önemli değişikliklerden bir tanesi yeni sürükleme hareketleri oluyor. Ekranın altından yukarı doğru sürüklediğinizde uygulama seçim menüsü geliyor. Ekranın altından sağa sürüklediğinizde ise açık olan uygulamalar arasında geçişi sağlayan çoklu görev ekranı çıkıyor. Bunlar Apple’ın iPhone X’un ekranında kullandığı navigasyon hareketlerine oldukça benziyor. Android telefonlarında görmeye başladıkça, epey fazla karşılaştırmanın yapıldığı da görülecektir.
App Actions adını taşıyan ve Uygulama Hareketleri olarak Türkçeleştirebileceğimiz, yapay zekâ destekli bir tahmin özelliği de bulunuyor. Bu, telefonda kullanmak üzere olduğunuz işlevi veya özelliği önceden takip ediyor. Bunu yaparken geçmişteki faaliyetlerinize dayanan birtakım verilerden yola çıkıyor, daha sonra bu hareketleri yeniden yerine getirmeniz daha kolay oluyor. Kulaklığı taktığınızda müzik dinlemeye devam etmeniz ya da sık aradığınız bir kişiyi arama düğmesinin karşınıza çıkması bu özelliğin kullanımına bir örnek olarak gösterilebilir.
Bir başka yapay zekâ destekli özellik de Uyarlanabilir Parlaklık. Bu da kullanım alışkanlıklarınızı, aynı zamanda çevresel ışığı hesaba katıyor. Ortam ışığını dikkate alıp ekran parlaklığını sadece buna göre ayarlamak yerine, sizin ekran parlaklığını belirli bir seviyedeyken artırıp azaltmadığınızı biliyor. Daha sonra buna göre ekran parlaklığının ayarlamasını, sizin istemeden önce gerçekleştiriyor.
Android P’ye eklenen yeni kullanım paneli de telefon kullanımınızı eskisine göre daha detaylı hâlde karşınıza çıkarıyor. Her bir uygulamada ne kadar zaman harcadığınızı gözler önüne seriyor, aynı zamanda farkına vardığınız herhangi bir kötü alışkanlığı kontrol etmenize yardımcı olacak araçları da sağlıyor. Her bir uygulama için zaman sınırlamaları koyabilirsiniz. Bu, biraz ebeveyn kontrolü gibi görünse de, bir açıdan da kişisel kontrol niteliği de taşıyabilir. Bir uygulamada zaman sınırına eriştiğinizde, uygulamanın ana ekrandaki ikonunun rengi griye dönüşüyor. Bu sınırlamayı göz ardı edebilirsiniz, ancak burada amaçlanan dijital bağımlılıklarının önüne geçmek olsa gerek, bu nedenle böyle bir hareketten kaçınmalısınız. Öte yandan “Shush” adını taşıyan bir başka özellik de, telefonunuzu masaya ekranı yüzeye bakacak biçimde ters koyduğunuzda Rahatsız Etme modunu otomatik olarak etkinleştiriyor. Sadece acil durum kişileri bu modu aşabiliyor.
Yatakta telefonunuzu karıştırırken ekranın uykunuzun gelmesini engellemesi probleminin üstesinden gelmek isteyen Google, Android P’de Wind Down adı verilen bir özelliği de kullanıma sunacak. Bu özellik etkin olduğunda ekranda gri rengin tonları hakim olacak. Böylelikle gözün farklı renklerle uyarılması azalacak, uykunuz daha çabuk gelecek.
Google, Android P beta sürümünü de herkesin indirmesine açıyor. Google’ın Pixel 2 ve Pixel 2 XL telefonlarına ek olarak; Essential Phone, Oppos R15 Pro, Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Vivo X21 ve henüz resmi duyurusu yapılmayan OnePlus 6’ya da Android P beta yüklenebilecek.