Google Pixel telefonlarına veya Android 9 Pie ile çalışan diğer cihazlara sahip olanlar, Android’in Pil Tasarrufu özelliğinin kendiliğinden açılmış olduğunu fark ettiler. İlginçtir ki, tüm bu durum telefonların pilleri bitmeye yakın değil de, neredeyse tamamen doluyken gerçekleşti.
Android Police’in haberine göre, önce bunun Android‘in, birkaç hafta önce yayınlanan en son versiyonunda görülen küçük bir hata olduğu düşünüldü. Bazı kullanıcılar farkında olmadan Pil Tasarrufu özelliğini açtıklarını düşündüler. Ancak burada tüm suç Google’a aitti.
Google, Reddit üzerinden paylaştığı bir mesajla söz konusu durumun, içeride yürütülen pil tasarruf özellikleriyle ilgili bir testin istenilenden daha fazla kullanıcıya yanlışlıkla açılmasından kaynaklandığı belirtti. Yani, Google uzaktan ve kazara, bir grup müşterinin telefonlarının ayarını değiştirdi. Pixel ekibi, aynı mesajda özür dilemeden önce, pil tasarrufu seçeneklerinin varsayılana geri döndürüldüğünü, tüketicilerin istedikleri gibi ayarlama yapabileceklerini belirtti.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, söz konusu durum sadece Pixel telefonlarıyla sınırlı kalmadı. Essential Phone, OnePlus 6, Nokia telefonları ve Pie sürümüyle çalışan (buna beta sürümü de dahil) akıllı telefonlarda Pil Tasarrufu kullanıcı müdahalesi olmadan açıldı.
Android’de Pil Tasarrufu neler yapar?
Google’ın belirttiğine göre, Pil Tasarrufu aktif olduğunda aşağıdaki işlemler gerçekleşiyor:
- Uygulamalar, siz açıncaya kadar içeriklerini yenilemez
- Ekran kapalıyken konum servisleri kullanılmaz
- Uygulamaların arka planda çalışması engellenir
- Bazı bildirimler ertelenir
Hem Apple hem de Google, sırasıyla iOS ve Android’de, uygulamaları güncellemeye zorlama veya diğer değişiklikleri yapma noktasında çeşitli acil durum mekanizmalarına sahip. Kullanıcı güvenliği ve emniyeti olduğunda, bu tarz tedbirlere başvuruluyor. Ta 2008 yılında Steve Jobs, Apple’ın tek bir tuşla zararlı yazılımları kaldırma imkanının olduğunu söylemişti. Wall Street Journal’a verdiği demeçte, bu tuşa basmayı hiçbir zaman istemediklerini, ancak bunu yapmadıkları takdirde de sorumsuz davranmış olacaklarını söylemişti.
Umarız Google, bu olanlardan ders almıştır. Bundan böyle içeride gerçekleştirdiği testlerin etkisini sadece kendi çalışma alanıyla sınırlı tutar, dışarıdaki tüketicilerin cihazlarına müdahale etmez. Bununla birlikte, sahip olduğunuz cihaza dışarıdan, sizin rızanız olmadan müdahale edilmesi de çok rahatsız edici ki, bu da ayrıca tartışılması gereken bir durumdur.