Teknoloji

ABD Adalet Bakanlığı, Chrome ve Android’i Google’dan ayırmayı istiyor

google chatgpt israil

Google’ın çatı şirketi Alphabet, bünyesindeki farklı birimleri bağımsız şirketlere dönüştürmek zorunda kalabilir. ABD Adalet Bakanlığı, Google ile Android ve Chrome’u ayırmayı planlarken; AdWords’ün de bağımsızlığını kazanabileceği konuşulanlar arasında yer alıyor.

Bunların en sert çözüm önerileri olduğunu belirtmek gerekiyor. Google’ın tekelleşmesini engellemek için uygulanabilecek daha hafif önlemler de mevcut. Bunlar arasında şirketin rakipleriyle daha fazla veri paylaşmaya zorlanması ve konumunu kötüye kullanmasını engelleyecek önlemler yer alıyor.

ABD Adalet Bakanlığı’ndaki görüşmeler, Yargıç Amit Mehta’nın Google’ın arama motoru pazarında yasadışı bir şekilde tekel oluşturduğuna; Apple ve Samsung gibi şirketlere çevrimiçi arama ve arama metni reklamlarını uygulamaları için 2,5 milyar doların üzerinde ödeme yaptığına hükmetmesinin ardından yoğunlaştı. Söz konusu karar bu ayın başlarında açıklanmıştı.

Bu kararın tarihi bir nitelik taşıdığını belirtmekte fayda var. Zira son 40 yolda ilk kez bir Amerikan şirketi bir Amerikan mahkemesi tarafından suçlu bulunmuş oldu.

Benzer bir şey en son 1980’lerin başında AT&T’nin sabit telefon işinde rakiplerine karşı yasadışı bir avantaj elde ettiği ortaya çıktığında yaşandı. 1984’te hizmetlerini farklı şirketlere bölmesi emredilmişti.

Google öncesinde Microsoft da benzer bir tehditle yüz yüze gelmişti

ABD, bundan yirmi yıl önce Microsoft’ta benzer bir şey denemiş ve başarısız olmuştu. Google’ın en kazançlı işleri olan Chrome, Android ve AdWords’ü elden çıkarması yönündeki baskıların sonuç verip vermeyeceğini zaman gösterecek.