Teknoloji

Google, Avrupa Birliği’nin kestiği 1,5 milyar avro reklam cezasından kurtuldu

google avrupa birligi

Google, Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında verilen 1,5 milyar avro (1,7 milyar dolar) tutarındaki cezaya karşı açtığı davada önemli bir zafer kazandı. Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Google’ın çevrimiçi reklamcılıkta “haksız rekabet” uyguladığı gerekçesiyle verilen cezayı iptal etti.

Ancak mahkeme, Google’ın rakip reklamverenleri platformundan dışladığını kabul etmekle birlikte, Avrupa Komisyonu’nun ihlalin süresi ve kapsamını değerlendirirken tüm ilgili koşulları dikkate almadığını belirtti.

Avrupa Komisyonu, Rekabet Komiseri Margrethe Vestager yönetiminde, 2019 yılında Google’ın 2006’dan 2009’a kadar rakip reklamverenlerin, yayıncıların arama sonuçları sayfalarına reklam yerleştirmesini engellediğini tespit etmişti. Google, 2009 yılında bu kurallarda bazı değişiklikler yapsa da, bu sınırlamayı içeren hükmü 2016 yılına kadar sözleşmelerden tamamen kaldırmamıştı. Bu nedenle, komisyonun değerlendirmesinde, ihlalin süresi ve ciddiyeti göz önünde bulundurularak ceza beklenenden yüksek tutulmuştu.

Google karardan memnun

Google, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Bu dava, sadece sınırlı sayıda yayıncının web sitelerinde yer alan metin tabanlı arama reklamlarıyla ilgiliydi. 2016 yılında, komisyonun kararından önce, sözleşmelerimizdeki ilgili hükümleri kaldırdık. Mahkemenin orijinal kararda yapılan hataları kabul etmesinden memnunuz. Kararı dikkatle inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Avrupa Komisyonu, mahkemenin kararını dikkatle inceleyeceğini ve bir sonraki adımları değerlendireceğini belirtti. Komisyonun, karara itiraz etme seçeneği de hala bulunuyor.

Bu dava, Avrupa Komisyonu’nun Google’a karşı açtığı tek rekabet davası değil. Geçtiğimiz haftalarda, AB’nin en yüksek mahkemesi, Google’a verilen 2,7 milyar dolarlık başka bir cezayı onayladı. Bu ceza, 2017 yılında Vestager tarafından, Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini kötüye kullanarak kendi fiyat karşılaştırma hizmetini öne çıkardığı ve rakip hizmetleri geri planda bıraktığı gerekçesiyle verilmişti.

Vestager, önümüzdeki haftalarda Avrupa Komisyonu’ndaki rekabet komiserliği görevinden ayrılacak. Görev süresi boyunca büyük teknoloji şirketlerine karşı sert tavrıyla bilinen Vestager, pazar hakimiyetini kötüye kullanan davalar açarak Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) oluşturulmasına katkıda bulundu. DMA, teknoloji devlerinin piyasa gücünü kötüye kullanmalarını engellemeyi amaçlayan önemli bir düzenleme olarak kabul ediliyor.