Teknoloji

Google 3M ile dijital kalemlere açık bir standart getirmek için çalışıyor

google 3mDijital kalemler, özellikle kurumsal kullanıcılar ve tasarım profesyonelleri için tablet deneyiminin önemli parçaları arasında yer alıyor. Google 3M ile birlikte dijital kalemler için açık ve tescilli olmayan bir standart geliştirmek için kurulan Universal Stylus Initiative (USI) isimli girişime katıldı. Bu girişim tarafından tasarlanacak standart, birbirinden farklı dokunmatik ekranlarla uyumlu biçimde çalışabilecek dijital kalemlerin üretilmesini mümkün kılacak.

USI’nın üzerinde çalıştığı standart, farklı ekranlarla uyum için tek taraflı yerine çift taraflı iletişimi destekleyecek. Mürekkep rengi ve dokunuş tercihleri de kalemde depolanacak. Böylelikle bu tercihler farklı cihazlar arasında rahatlıkla taşınabilecek. Buna ek olarak, USI standardını taşıyan altı dijital kalem aynı anda bir ekran üzerinde çalışabilecek. USI tarafından geliştirilen çözüm, 4096 basınç hassasiyeti seviyesini destekleyebilecek ve 9 eksenli eylemsiz ölçüm özelliği de karmaşık kalem hareketlerinin daha iyi takip edilmesini sağlayacak.

Piyasada hâli hazırda çok sayıda dijital kalem bulunuyor. Apple, 2015’te tanıttığı iPad Pro ile birlikte Apple Pencil adını verdiği basınç hassasiyetine sahip dijital kalemini duyurmuştu. Samsung ise Galaxy Note serisi cihazlarında S Pen isimli kalemini kullanıyor. Apple’ın kalemini Samsung’un, Samsung’un kalemini ise Apple’ın cihazlarında kullanmak mümkün olmuyor. USI bu durumu değiştirmeyi ve cihaz üreticileri arasındaki sınırları kaldırmayı amaçlıyor. Ancak Apple, Microsoft ve Samsung’un sürece dahil olmaması, bu hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor.

USI standardı aynı zamanda dijital kalemin basınç seviyesi, silgi hareketleri ve buton dokunuşları gibi verilerin etkileşime girilen cihazlara nasıl gönderileceğini de belirtiyor.

Google 3M dışında 30’dan fazla şirketle çalışıyor

Google 3M dışında 30’dan fazla şirketle birlikte dijital kalemlere standart geçirmek için çalışıyor. 2015’te kurulan USI’nın yeni üyeleri arasında Lattice Semiconductor, Maxeye Smart Technologies, MyScript ve Tactual Labs gibi şirketler bulunuyor.