2014’ün son günlerine girilmesiyle birlikte pek çok sosyal ve çevrim içi mecra, özel yıl sonu değerlendirme sayfalarını yayına sokmuştu. Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi platformların ardından Google da 2014 değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yılın en çok aranan konuları için özel bir sayfa oluşturan ve hikayeleri derinlemesine keşfetme imkanı sunan internet devi, yılın arama trendlerini de hem küresel hem de yerel bazda açıklamayı ihmal etmedi.
Küresel bazda 2014’te Google’ı ziyaret edenler en çok bu yıl hayatını kaybeden ünlü aktör Robin Williams ile ilgili aramalar gerçekleştirdi. Yılın en popüler aramaları sıralamasında Williams’ı Dünya Kupası, Ebola, Malezya Havayolları ve ALS Ice Bucket Challenge takip etti. Ünlüler dünyasında ise en çok aranan kişi, iCloud sızıntısının en büyük mağdurları arasında yer alan Jennifer Lawrence oldu. Listenin ikinci sırasındaysa bu yıl içinde Kanye West ile olan düğünü ve verdiği sansasyonel pozlarla adından söz ettiren Kim Kardashian bulunuyor.
2014 Dünya Kupası’nda Kolombiya Milli Takımı’nda gösterdiği performansla adından söz ettiren ve turnuvanın ardından Real Madrid’e transfer olan futbolcu James Rodriguez, Google’da yılın en çok aranan sporcusu oldu. Geçtiğimiz yılın sonlarında geçirdiği kayak kazasının ardından 2014’ün büyük kısmında hayat mücadelesi veren F1 efsanesi Michael Schumacher de en çok aranan sporcular listesinin ikinci sırasına yerleşti.
Apple iPhone 6, tüketici kategorisi altında yılın en çok aranan cihazı unvanını kazandı. Apple’ın ezeli rakibi Samsung’un amiral gemisi Galaxy S5 ise listede iPhone 6’yı izliyor. 2014’te dünya gündemini meşgul eden gelişmeler içinde Google’da en çok aranan ise Ebola salgını oldu. Ebola salgınını Suriye ve Irak’taki yayılmasının ardından Musul’u işgal ederek gündemin tepesine yerleşen terör örgütü IŞİD izledi.
Google’ın Türkiye için açıkladığı arama trendlerine bakıldığı zaman en çok aranan kişiler listesinin zirvesinde Nejat İşler’in yer aldığı görülüyor. İşler yılın ilk aylarında rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yoğun bakıma alınmış, ancak girdiği yaşam mücadelesinden galip çıkmayı başarmıştı. Gezi olayları sırasında Okmeydanı’nda gaz fişeğiyle başından vurulan ve 9 ay boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra hayata gözlerini yuman Berkin Elvan da listenin ikinci sırasında bulunuyor. CHP ve MHP’nin öncülük ettiği çok sayıda partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak sunduğu Ekmeleddin İhsanoğlu da Türkiye’nin Google’da en çok aradığı üçüncü kişi oldu.
Türkiye halkının Google’da en çok aradığı televizyon dizileri listesinin ilk üç sırasında Kiraz Mevsimi, Güneşi Beklerken ve Kaçak Gelinler bulunuyor. Özellikle gençler tarafından bir hayli sevilen bu üç dizinin liste başı olması, gençlerin televizyon izleme alışkanlıkları konusunda da önemli bir fikir edinmeyi sağlıyor. Google’da en çok aranan televizyon programları listesinin başında ise Arkadaşım Hoşgeldin yer alıyor. 2014’ün en çok gişe yapan filmi Recep İvedik 4, Google’da da en çok aranan film olma unvanını elinde bulunduruyor.
Türkiye’nin 2014’te Google’a en sık yönelttiği soru ise “Baklava nasıl yapılır?” oldu. Arama motoruna en çok sorulan ikinci sorunun “Squat nasıl yapılır?” olmasıysa Türkiye halkının baklavayı yedikten sonra eritme konusunda azimli olduğu şeklinde bir yorumu akıllara getiriyor. Google’da en çok aranan yemek tarifleri listesinin zirvesindeyse mercimek köftesi yer alıyor.