Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, fotoğrafların çoğu ya yapay zekâ düzenleme araçları ile değiştiriliyor ya da Midjourney veya Stable Diffusion gibi üretken bir AI bot kullanılarak oluşturuluyor. Peki, bir resmin gerçek olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Google, bu yaz ABD’deki İngilizce aramalar için “Bu Görüntü Hakkında” adında yeni bir araç sunuyor ki, bu konuda yardımcı olabilir.
Bu araç, genel arama sonuçlarında bağlantılar üzerinde beliren “bu hakkında” açılır menüye benzer bir işlev görüyor, ancak artık Google resim aramalarında mevcut. Bilinmeyen bir kaynaktan gelen bir görüntüyü yükleyerek “tersine resim araması” yaptığınızda, bu resmin ve ona benzer diğer resimlerin Google tarafından ilk kez ne zaman indekslendiğini, web üzerinde ilk olarak nerede göründüğünü ve o zamandan beri hangi sitelerde yer aldığını öğrenmenize olanak sağlayan bir menü seçeneği göreceksiniz.
Örneğin, bir haber olayının resmi ilk olarak Getty, Reuters veya CNN’e yüklendiğinde, bu resmin gerçek olduğuna dair makul bir gösterge gibi görünebilir. Ancak, bir haber kuruluşunun filigranıyla bir komedi subreddit’inde ilk kez görünen bir resmin sahte olması daha olasıdır, Papa’nın yeni Balenciaga kıyafeti ne kadar inanılmaz görünürse görünsün.
Umarız bu tür bir araç, işlevini yerine getirir ve rakipler tarafından kopyalanarak, yanıltıcı bilgilerin yayılmasının yalnızca bir ülke ve dildeki bir sorun olmadığı göz önüne alındığında, ABD sınırlarının ötesindeki kişilere hızla sunulur.
Ayrıca Google, kendi generatif AI araçlarının, bir görüntünün AI ile oluşturulmuş bir resim, bir fotoğraf olmadığını belirtmek için her resimle birlikte meta veri ekleyeceğini duyurdu. Google platformunda görünsün veya görünmesin, diğer yaratıcıların ve yayıncıların aynı teknolojiyi kullanarak kendi resimlerini etiketleyebileceği belirtildi, ancak katılımın ne kadar yaygın olacağı bilinmiyor.