İncelemelerManşetler

General Mobile GM 23 SE İncelemesi

gm 23 se inceleme

General Mobile denince akla gelen ilk şey fiyat-performans oranı yüksek olan ve saf Android deneyimini yaşatan akıllı telefonlar geliyor. Şirket bu yaklaşımını 2023 model telefonlarıyla da devam ettiriyor. Bu telefonlardan biri olan GM 23 SE, 3799 TL’lik fiyatıyla hemen dikkat çekmeyi başarıyor. GM 23 SE inceleme yazımızda General Mobile’ın yeni Android telefonunda öne çıkan noktaları ve yorumları bulabilirsiniz.

GM 23 SE inceleme: Tasarım

GM 23 SE genel hatlarıyla günümüzün giriş segmenti telefonlarından pek fazla uzaklaşmıyor. Akıllı telefonda teknik özelliklerine birazdan değineceğimiz 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 9.1 mm kalınlığındaki telefon, tartıda 191 gram çekiyor. Ana materyali plastik olan GM 23 SE ele oldukça iyi oturuyor. Ancak plastik arka panelin biraz kayganlık hissi verdiğini belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, GM 23 SE’yi yazlık ince şortlarda taşırken dikkat etmekte de fayda olduğunun altını çizelim.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’nin 6.52 inç büyüklüğündeki ekranının üstünde bir damla çentik yer alıyor. Bu damla çentik telefonun ön kamerasına ev sahipliği yapıyor. Ekranın çerçevelerinin pek ince olmadığını söylemek gerekiyor. Ancak bunun giriş segmenti telefonlar için standart bir durum olduğunu da hatırlatalım.

GM 23 SE’nin üst kenarı boş bırakılmış. Sol kenarda çift nano SIM kartın ve micro SD kartın yerleştirildiği tepsinin yuvası bulunuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Güç butonunun aynı zamanda parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yaptığını belirtelim. Bu parmak izi tarayıcısının detaylarına birazdan değineceğiz.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’nin alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu hoparlörden çıkan sesin yükseklik seviyesi iyi olsa da, kalitesinin pek yüksek olmadığını söylemek gerekiyor. Dolayısıyla GM 23 SE ile müzik dinlerken, bir şeyler izlerken veya oyun oynarken kulaklık takmakta fayda var. Akıllı telefonun kutusundan kulaklık çıktığını ve telefonda dahili FM radyonun bulunduğunu da belirtelim.

GM 23 SE için Ay Grisi ve Buz Mavisi olmak üzere iki renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen Buz Mavisi renk seçeneği oldukça havalı görünüyor. Bu renk ve plastik kasanın birleşimi sayesinde GM 23 SE parmak izlerini göstermiyor.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’nin arka panelinin sol üst köşesine yerleştirilen kamera modülünde biri büyük diğeri küçük iki kamera halkası ve LED flaş yer alıyor. Burada ana kamera görevini 8 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Bu kamera VGA sensörüyle destekleniyor. Kameraların yeteneklerine yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Arka panelde General Mobile logosunu görmek de mümkün.

GM 23 SE’nin tasarımının genel anlamıyla gösterişsiz ve standart olduğu söylenebilir. Telefonun kutusundan silikon bir kılıfın çıktığını da belirtelim.

GM 23 SE inceleme: Ekran

GM 23 SE’de yukarıda da belirttiğimiz gibi 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Piksel yoğunluğu 269 ppi olan bu ekran 1600 x 720 piksel yani HD+ çözünürlük sunuyor. Yenileme hızı 60 Hz olan ekranın görüntü oranı ise 20:9.

GM 23 SE’nin ekranının boyutları itibarıyla multimedya içerik tüketimine bir hayli uygun olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, telefonun hafifliği de izleme deneyimine olumlu katkı yapıyor. Toplu taşımada yaparken bir şeyler izlemeyi sevenler için GM 23 SE’nin konforlu bir yol arkadaşı olacağı söylenebilir.

gm 23 se inceleme

HD+ çözünürlük ve 60 Hz yenileme hızı kağıt üstünde pek etkileyici görünmüyor. Ekranın günlük kullanımdaki performansının ise yeterli olduğu söylenebilir. Çok keskin bir görüntü peşinde olmayanlar GM 23 SE’nin sunduğu ekran deneyimiyle tatmin olacaktır. Ekran parlaklığı maksimuma çıkarıldığında renkler canlı bir görünüme kavuşuyor. Bu da içerik tüketimini daha keyifli hâle getiriyor. Yenileme hızının 60 Hz olması ise oyun tarafında GM 23 SE’nin elini biraz zayıflatıyor.

Renkleri doğru şekilde gösteren ekran, kontrast tarafında biraz zayıf kalıyor. Siyahları çok koyu göstermeyen ekranın parlaklığı maksimum seviyedeyken bile biraz eksik görünüyor. Ancak telefonu dışarıda güneş ışığı altında kullanma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını da belirtmek gerekiyor. Ekranın parlaklık seviyesi de ortama göre otomatik olarak ayarlanabiliyor.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’de Ayarlar menüsü içindeki Ekran ve Parlaklık sekmesi üzerinden telefonun ekranıyla ilgili ayarlar yapılabiliyor. Renk sıcaklığını ayarlama, göz korumasını çalıştırma, koyu temaya geçiş gibi işlemler bu menü üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

GM 23 SE inceleme: Donanım ve Performans

GM 23 SE’nin kalbinde MediaTek’in Helio G37 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB fiziksel ve 2 GB da sanal RAM eşlik ediyor. Kısacası genişletilmiş RAM özelliğiyle kullanıcılara toplamda 6 GB bir kapasite sunuluyor. 64 GB dahili depolama alanının üstüne microSD kart desteğiyle 256 GB daha eklenebiliyor. Bu noktada 64 GB dahili depolama alanının sadece 51,73 GB’lık kısmının kullanıma açık olduğunu belirtmekte fayda var.

Helio P35 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanının “bütçe dostu” bir telefon için standart bir üçlü olduğu söylenebilir. Bu bileşenler GM 23 SE’nin günlük olağan işleri yerine getirmesi için yeterli oluyor. Telefonla sosyal medya uygulamalarını kullanırken, internette gezinirken, e-posta alırken veya gönderirken bir sorunla karşılaşılmıyor. Uygulamalar arasında geçişte bariz bir sorun yaşanmasa da, tamamen “pürüzsüz” bir deneyimden söz etmek de mümkün değil.

gm 23 se inceleme

4 GB RAM kapasitesinin üstüne genişletilmiş RAM özelliği sayesinde yukarıda da belirttiğimiz gibi 2 GB daha eklenebiliyor. Ekstra RAM kapasitesi varsayılan olarak çalıştırılmıyor. Kullanıcılar Ayarlar menüsü içindeki sistem sekmesi üzerinden bu özelliği aktif hâle getirebiliyor. Bu özellik açılırken veya kapatılırken telefonun yeniden başlatılması gerekiyor.

GM 23 SE’de YouTube, Netflix, Disney+ gibi multimedya uygulamalarının çalışmasında bir sorunla karşılaşılmıyor. Bu uygulamalar hem hızlıca başlatılıyor hem de mümkün olan en yüksek kalitede video izlenebiliyor. Canlı renk seçeneği tercih edildiğinde ve ekran parlaklığı maksimuma getirildiğinde GM 23 SE’nin ekranı renkleri bir hayli canlı gösteriyor. Bu uygulamalarda gezinirken de bir problemle karşılaşılmıyor.

gm 23 se inceleme

Oyun deneyimi Helio G37 işlemcili GM 23 SE’nin önceliklerinden biri değil. GM 23 SE ile çok sayıda oyunu oynamak mümkün olsa da, bu oyunların büyük kısmı telefon tarafından en düşük ayarda başlatılıyor. Böylelikle oyunlardaki takılma ihtimali aşağıya çekilmiş oluyor.

Kendisini “sıkı oyuncu” olarak tanımlamayan ve “çıtır çerez” şeklinde tabir edilebilecek oyunları oynamayı sevenler için GM 23 SE yeterli olacaktır. Ancak yine de grafik kalitesini düşük seviyede tutmakta fayda olduğunu belirtmek gerekiyor.

GM 23 SE’de hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma özelliği mevcut. Parmak izi tarayıcısı, daha önce de belirttiğimiz gibi telefonun güç butonuna entegre edilmiş. Bu tarayıcıya sağ elin baş parmağı ve sol elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Tarayıcıya birden fazla parmak tanımlanabildiğini de bu noktada belirtmekte fayda var. Bu tarayıcı parmak izi algılandıktan sonra telefonun ekran kilidini son derece hızlı biçimde açabiliyor. Genel itibarıyla GM 23 SE’nin deneyiminin sorunsuz olduğunu söyleyebiliriz.

Yüz tanıma özelliğinde ise aynı ifadeleri kullanmak mümkün değil. Fazla aydınlık olmayan ortamlarda yüz tanıma özelliği sağlıklı şekilde çalışmıyor. Buna ek olarak, yüz tanıma özelliği hız bakımından da parmak izi tarayıcısının gerisinde kalıyor. Telefonun kilidi parmak izi tarayıcısıyla daha hızlı şekilde açılıyor.

gm 23 se inceleme

Akıllı telefon Geekbench’in benchmark testiyle tek çekirdek performansıyla 205, çoklu çekirdek performansıyla da 883 puan alıyor.

GM 23 SE inceleme: Pil

GM 23 SE ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Bu pil telefonun kutusundan çıkan 7.5W şarj adaptörüyle, USB-C girişi üzerinden dolduruluyor. GM 23 SE’de pil ömrünü biraz daha uzatmayı sağlayan bir tasarruf modu da mevcut.

5000 mAh kapasiteli pil, GM 23 SE’nin bir günü çıkarması için fazlasıyla yeterli oluyor. Ortalama yoğunlukta bir kullanım senaryosunda iki gün boyunca telefonu şarja takmadan yaşamak mümkün. Bu senaryoda sosyal medya uygulamalarını kullanmak, yaklaşık yarım saat internette gezinmek, yine yarım saat oyun oynamak, YouTube’dan video izlemek, Spotify’dan müzik dinlemek gibi eylemler bulunuyor.

gm 23 se inceleme

5000 mAh kapasiteli pili doldurmak ise biraz zaman alıyor. Telefon kapanmış durumdayken şarja taktığımızda pilin yüzde 100 doluluk oranına ulaşması için 3 saatten uzun bir süre beklememiz gerekti. Telefonun Pil Tasarrufu özelliği de Ayarlar sekmesindeki Pil menüsü üzerinden çalıştırılıyor. Belirli bir plan üzerinden otomatik olarak çalıştırılabilen Pil Tasarrufu özelliği aktif hâle geldiğinde otomatik olarak koyu temaya geçiş yapılıyor; arka plan etkinliği, bazı görsel efektler ve belirli özellikler sınırlandırılıyor veya tamamen devredışı bırakılıyor.

GM 23 SE inceleme: Yazılım

GM 23 SE kutusundan Android 12 yüklü şekilde çıkıyor. Yeni bir telefonda dağıtımı 2021’de başlayan bir işletim sistemini görmenin biraz sürpriz etkisi yarattığı söylenebilir. Yine de, Android 12’nin GM 23 SE’nin hedef kitlesinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir deneyim sunduğunu belirtmek gerekiyor.

Saf Android deneyimini yaşatmak, General Mobile’ın en çok önem verdiği noktalar arasında yer alıyor. Bu çizgi GM 23 SE ile devam ettiriliyor. GM 23 SE’de de pek çok deneyim için Google’ın sunduğu çözümlerden yararlanılıyor. Varsayılan internet tarayıcısı olarak Chrome, galeri uygulaması olarak Fotoğraflar, SMS uygulaması olarak Mesajlar uygulamaları kullanılıyor. Bu listenin aslında daha uzun olduğunu da belirtmekte fayda var.

gm 23 se inceleme

Ana ekrandaki Google klasöründe de, tıpkı diğer Android telefonlarında olduğu gibi, Google’ın uygulamalarını bulmak mümkün oluyor. Bunlar arasında Gmail, Google Haritalar, YouTube, YT Music, Google Drive gibi uygulamalar bulunuyor. Asistan deneyimi de GM 23 SE’de öne çıkarılanlar arasında yer alıyor.

GM 23 SE’de kurulum sırasında kullanıcılara çeşitli uygulama önerileri sunuluyor. Böylelikle kullanıcıların daha “kişiselleştirilmiş” bir deneyim yaşamaları mümkün oluyor. Burada BiP, Tıkla Gelsin, Migros, Papara, Enpara, Hepsiburada, Arabam.com, Canva gibi uygulamalar öneriliyor. Kullanıcılar bu öneriler arasından istediklerini seçebiliyor. Öneri listesinde farklı oyunlar bulmak da mümkün. Bunların genellikle eğlenceli zekâ oyunları olduğunu belirtelim. GM 23 SE’de General Mobile’a ait GM Müzik ve GM Watch uygulamaları da mevcut.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’nin ana ekranında General Mobile tarafından hazırlanan özel bir widget bulunuyor. Buradaki Hızlı Arama bölümüne en çok iletişim kurulan beş kişi eklenebiliyor. Dünya Saati bölümünde ise seçilen beş farklı şehrin yerel saatlerini görmek mümkün oluyor. Önerilen uygulamalar ise yukarıda bahsettiğimiz uygulama önerilerine hızlı şekilde erişmeyi ve bunları yüklemeyi sağlıyor.

GM 23 SE’nin ana ekranında Google uygulamalarının ve yukarıda bahsettiğimiz özel widget dışında başka bir uygulama bulunmuyor. Ancak yeni yüklenen her uygulama ana ekrana yerleştiriliyor. Ana ekranda aşağıdan yukarıya doğru sürükleme yapıldığında ise telefonun uygulama çekmecesi açılıyor. Burada GM 23 SE’de yüklü olan tüm uygulamalar alfabetik olarak sıralanmış şekilde gösteriliyor.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’nin kontrol ve bildirim paneli oldukça sade. Hem bildirimler hem de hızlı kontrol araçları oldukça büyük şekilde gösteriliyor. Hızlı kontrol araçları arasında ekran kaydı, ekran yayını, Hotspot, koyu tema gibi seçenekler bulunuyor. Genel itibarıyla GM 23 SE’nin kullanıcı dostu ve basit bir kullanım deneyimi sunduğu söylenebilir.

GM 23 SE inceleme: Kamera

GM 23 SE’de ana kamera görevini 8 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Bu kameraya VGA sensör eşlik ediyor. Ekranın üstündeki damla çentik ise 5 megapiksel çözünürlüklü ön kameraya ev sahipliği yapıyor. General Mobile kameranın 32 MP Süper Piksel moduna vurgu yapıyor.

GM 23 SE inceleme

Söz konusu mod, piksel gruplama teknolojisinden yararlanıyor ve pikselleri çoğaltarak fotoğraflarda daha fazla ayrıntı ve renk tonu yakalamayı mümkün kılıyor. Yapay zekânın GM 23 SE’nin kamera deneyiminde önemli bir rol oynadığını da bu noktada belirtmekte fayda var. GM 23 SE’nin kamerasındaki “AI” seçeneği aktif hâle getirildiğinde yapay zekâ devreye giriyor ve çekilen sahneyi algılayıp gerekli ayarları yapıyor. Böylelikle daha iyi kareler yakalamak kolaylaşıyor.

GM 23 SE’nin ana kamerası yeterli ışık koşulları altında kaliteli fotoğraflar çektiği söylenebilir. Özellikle yapay zekâ aktif hâle getirildiğinde renk doygunluğu yüksek kareler yakalanabiliyor. Yarı aydınlık yarı gölgeli ortamlarda da GM 23 SE’nin iyi fotoğraflar çektiğini söylemek gerekiyor.

Ön kamera da iyi ışık koşulları altında net ve detay seviyesi yüksek fotoğraflar çekebiliyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise GM 23 SE’nin kamerasının performansı düşüyor. Kamerada gece modu sayesinde fotoğrafların biraz daha aydınlık çıkması sağlansa da, gece çekimlerinde gürültü etkisi yoğun şekilde hissediliyor. GM 23 SE’nin hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p video kaydı yapılabiliyor.

GM 23 SE inceleme: Sonuç

GM 23 SE akıllı telefon pazarındaki en uygun fiyatlı seçeneklerden biri olarak göze çarpıyor. Giriş segmentinde konumlanan telefonlar içinde bile fiyatıyla dikkat çeken telefon, sade tasarımı ve kullanışlı özellikleriyle kendisinden söz ettirmeyi başarabilecek türden bir cihaz.

gm 23 se inceleme

GM 23 SE’de yukarıda da belirtiğimiz gibi 6.52 inç büyüklüğünde HD+ çözünürlüklü 60 Hz ekran bulunuyor. Bu ekran yenileme hızı konusunda zayıf kalsa da, canlılığı ve büyüklüğüyle multimedya içerik tüketimini keyifli hâle getiriyor. Helio G37 işlemci ve 4 GB RAM de GM 23 SE’in günlük standart işleri sorunsuz şekilde yerine getirmesini sağlıyor.

GM 23 SE’nin kamerası eğer ortamdaki ışık koşulları iyiyse sosyal medyada rahatlıkla paylaşılabilecek fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. 5000 mAh kapasiteli pili de GM 23 SE’nin bir günü rahatlıkla çıkarmasını mümkün kılıyor. Ancak bu pilin şarj hızının biraz düşük kaldığını da hatırlatmakta fayda var.

  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme
  • gm 23 se inceleme

GM 23 SE saf Android deneyimini uygun bir fiyat karşılığında sunuyor. 3799 TL’nin günümüz koşulları çerçevesinde bir akıllı telefon için düşük bir fiyat olduğu rahatlıkla söylenebilir. Sosyal medya uygulamalarında ve internette sorunsuzca gezebileceği, rahatlatıcı bulmaca türü oyunları kolaylıkla oynayabileceği ve makul kalitede fotoğraflar çekebileceği bir telefon arayanlar için GM 23 SE değerlendirilebilecek seçenekler arasında yer alıyor.