General Mobile bu sefer geçen yıllara göre daha hızlı davrandı ve 2022’nin ilk ayında yeni GM 22 serisini piyasaya sundu. Seri içinde geçen yıl olduğu gibi üç model var. 4999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan GM 22 Pro ise, serinin amiral gemisi ürünü niteliğini taşıyor. Geçen yılın GM 21 Pro modeliyle karşılaştırıldığında, çıkış fiyatı dikkate değer biçimde yükselmiş olan GM 22 Pro, sahiplerine üst sınıf bir akıllı telefon deneyimi vadediyor. Özellikle büyük ve parlak ekranıyla dikkat çekici, aynı zamanda serinin diğer üyelerine göre biraz daha “premium”, yani değerli bir havaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 10 gündür ana telefonlarımızdan biri olarak kullandığımız bu telefonla ilgili izlenimler ve yorumlar GM 22 Pro inceleme yazısında yer alıyor. Telefonun kısa bir özetinin yer aldığı videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.
GM 22 Pro inceleme: Tasarım
GM 22 serisinin tüm modelleri, günümüzün giriş ve orta segment telefonlarında gördüğümüz tasarım çizgilerini barındırıyor. GM 22 Pro ise, diğer modellere nazaran biraz daha üst sınıf telefonmuş gibi bir hissi veriyor. Telefonun inci siyahı ve inci beyazı olmak üzere iki renk seçeneği var. Bizim elimizdeki model inci siyahı. Arkada gradyan bir renk düzeni var ve bunun varlığı telefonun arkasını ışığa tuttuğunuzda daha iyi biçimde hissediliyor. Telefon plastik ve cam birleşimi bir yapıda geliyor, sağlamlık hissini iyi biçimde verirken, oldukça kaliteli durduğunu da söylememiz gerekiyor. Arka yüzdeki hafif sürtünme telefonu kullanırken kavramayı kolaylaştırıyor.
Telefonun 9.1 milimetrelik bir kalınlığı var. Bu değer akıllı telefon ortalamalarının biraz üstünde, ancak arka yüzün kenarlara doğru kavis yapması telefonun daha ince hissedilmesini sağlıyor. Ayrıca kavramayı da kolaylaştırıyor. 6.78 inçlik ekranın etrafını epey ince bir çerçeve sarıyor, sadece alt kenarda biraz daha kalın bir çene alanı mevcut. Sonuç olarak yüzde 91.4 gibi, ortalamaların üstünde bir ekran gövde oranına ulaşılıyor. Bu da telefonun, boyutlarına göre ergonomik olmasına yardımcı olan bir unsur. 213 gram ağırlığının ise, bu derecede büyük ekranlı telefonların ortalamalarında gezindiğini söyleyebiliriz.
GM 22 Pro’nun alt kenarında USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarında ise ikinci mikrofon bulunuyor. Sağ kenarda parmak izi okuyucusunun da yerleştirildiği güç düğmesi, sol kenarda ise, ona karşı gelecek seviyede ses tuşları var. Her iki elde tutuşta da bunlara rahatlıkla erişiliyor. Ses tuşları ince, tuş basma aralığı yüksek değil, ancak çok sert sayılmaz ve rahatlıkla kullanılıyor. Ses tuşlarının üstünde ise SIM kart ve microSD kart tepsisi var. Burada iki nano SIM kart yuvası var. Aynı anda iki hattı GM 22 Pro ile kullanmanız mümkün oluyor.
Arka tarafta ise telefonun yatay tutulduğunda bir fotoğraf makinesi gibi görünmesine imkan sağlayacak, genellikle Çinli üreticilerin telefonlarında gördüğümüz bir düzen görüyoruz. General Mobile logosu düşey eksende, telefon yatay tutulduğunda düz görünecek biçimde yerleştirilmiş. Bu logo doğrultusunda ise kamera modülü var. Burada dört tane kameranın olduğunu görüyoruz. Ana kamera diğerlerinden daha büyük bir alan kaplıyor. Ayrıca çift LED flaş var. Kamera modülünün hemen altında ise 108 megapiksel ana kameraya bir ibareyle atıf yapıldığını görüyoruz.
Ekranın üstünde bir ekran koruyucu film gelmiyor. Buna rağmen ekran çiziklere karşı yüksek dirence sahip gibi görünüyor. Kutudan bir adet şeffaf kılıf çıktığını da belirtmeden geçmeyelim.
GM 22 Pro inceleme: Ekran, Performans, Pil
Yukarıda sözünü ettiğimiz, yüksek ekran-gövde oranına ulaşmaya olanak sağlayan 6.78 inç ekran, Full HD+ çözünürlüğe sahip. Daha doğrusu 2460 x 1080 piksel çözünürlüklü ve 20.5:9 görüntü oranlı bir ekran var. Bu ekran 16.7 milyon renk desteğine sahip. 396 ppi ile yeterli keskinliği ve netliği sunuyor. 420 nit parlaklık ile sınıfının ortalamalarında bir ekran parlaklığı var. Pratikte de bu ekranın parlaklığı yeterli. İç ortamda parlaklık sıkıntısı çekilmezken, dışarıda da fotoğraf çekimi ve bunun gibi işler için ekran yeterli parlaklığı sunuyor. Ekran parlaklığının ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlanması imkanı da var.
Ekranın üst kısmında, ortaya yerleştirilmiş bir kamera deliği var. Bu, çok fazla göz tırmalamıyor. Arzu ederseniz kameranın etrafındaki alanı tamamen karartabilirsiniz, ancak bunu yapmaya gerek yok gibi görünüyor. Yeteri kadar geniş bir alan sunan ekran, internette gezinmek, harita kullanmak, çekilen fotoğraflara bakma, video izlemek ve bunun gibi işler için kullanışlı.
Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlörün bulunduğunu söylemiştik. Bu hoparlör akıllı telefon ortalamalarına göre yüksek bir ses çıkışı sunuyor. “Yüksek” kelimesinin altını çizmeliyiz ki, kendiniz de test ederseniz, bunun yanlış olmadığını göreceksiniz. Genellikle dolgun bir ses çıkışı var, ancak tiz seviyesi biraz yüksek ve bu durum çok yüksek ses seviyesinde aşırıya kaçmalara, patlamalara neden oluyor, ses rahatsız edici oluyor. Yine de, YouTube videoları izlemek veya Spotify’da bir şeyler dinlemek için bu hoparlör yeterli. 3.5mm kulaklık jakının bulunması sevindirici. Üstelik kutudan da bir kulaklık çıkıyor. Bu sayede ek kulaklık masrafına girmeye gerek kalmayacaktır.
Performans tarafına geldiğimizde, GM 22 Pro’da sekiz çekirdekli MediaTek Helio G95 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Buna 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart yuvası da 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. Bu donanım paketi, internette gezinmek, sosyal ağ uygulamalarını kullanmak, fotoğraf ve video çekmek için yeterli bir performansı sağlıyor. Bununla birlikte ara sıra takılmalar gözlemlediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Örneğin YouTube’da 1080p videoları izlerken ara ara, 1-2 saniyelik yavaşlamalar görüyoruz. Bu gibi ufak tefek performans sorunlarının yazılım güncellemesiyle düzeltileceğini tahmin ediyoruz. Normalde, Helio G95 işlemcili bir telefondan bunları beklemeyiz. Oyun tarafında ise Helio G95, birçok kullanıcıyı tatmin edecek bir performansı sergiliyor. GeekBench 5 testinde ise elde edilen sonuçlar, 2019 model Redmi Note 8 ile aynı seviyelerde bulunuyor.
GM 22 Pro’da 5000 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu kapasiteyle fiyat segmentinin ortalamalarını tutturuyor. Bu pil, normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta ikinci günü bile şarj etmeden götürmeniz mümkün olacaktır. Tabii ki, ekran süresinin uzaması ve oyun oynamak, pil süresini düşürecektir, ancak sabahtan akşama tek bir şarjla devam edebileceğinizi düşünüyoruz. Kutudan çıkan güç adaptörü ile 18W hızlı şarj desteği var. Yarım saatte yüzde 40 civarında bir doluluğa ulaşılabilirken, bir buçuk saat civarında bir sürede ise telefonun pili tamamen doluyor. Bu değerlerin telefon kapalı durumda şarj sırasında alındığını belirtelim. Telefon açık durumda olsa da, çok büyük değişiklik olmayacaktır. Yine de, bu telefonu gece yatarken şarj etmeniz ve sabah pili tam dolu şekilde güne başlamanız yerinde olacaktır.
GM 22 Pro’nun NFC desteğini de barındırdığını belirtelim. Bu, İstanbul Kart ve benzeri kartları telefonunuzla rahatlıkla doldurabileceğiniz anlamına geliyor. Kategori 7 LTE ile 300 Mbps’ye kadar 4.5G şebekelerinde indirme desteği, VoLTE, VoWi-Fi gibi genellikle üst sınıf telefonlarda gördüğümüz telefon araması özellikleri mevcut.
GM 22 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik
General Mobile GM 22 Pro modelinde Android 11 yüklü olarak geliyor. GM’in telefonları genellikle saf Android’e yakın, fazla özelleştirmenin olmadığı bir arayüzle geliyor. Aynı durum GM 22 serisi için de geçerli. Fazla göz yormayan, yuvarlak uygulama ikonlarıyla kullanımı kolay bir kullanıcı arayüzü var. General Mobile’ın özelleştirilmiş duvar kağıtları, birkaç ek uygulamadan başka pek bir şey bulunmuyor. Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, YT Music gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Google Play Store’dan da istediğiniz uygulamayı veya oyunu indirebilirsiniz.
Çocuk alanı diye bir özellik dikkatimizi çekti. Günümüzde çocuklarımız telefonlarımıza genellikle ortak çıkıyor. Bunun ne kadar iyi olduğu tartışılır, ancak çocuğunuzu kıramıyorsanız ve bir şeyleri bozmasını istemiyorsanız, Çocuk alanı ile onun telefonunuzda erişebileceği uygulamaları, mobil ağı kısıtlayabilir veya belirli bir ekran süresi koyabilirsiniz.
FM Radyo, Ses Kaydedicisi gibi özel araçlar var. Dikkatimizi çeken bir nokta ise Netflix uygulamasının desteklenmemesi oluyor. Google Play Store’da Netflix arama sonuçlarına çıkmıyor. Muhtemelen lisans konusu çözümlenmedi, ancak günümüzde Netflix vazgeçilmez uygulamalardan bir tanesi. Bir an önce bu uygulamanın desteklenir hâle gelmesi yerinde olacaktır. Bunun dışında Amazon Prime Video, BluTV, Gain gibi; diğer sık kullanılan multimedya uygulamaları yüklenebiliyor.
Güvenlik tarafında ise, sağ kenardaki güç düğmesine yerleştirilmiş parmak izi okuyucusunun bulunduğunu belirtmiştik. Bu birim hızlı biçimde çalışıyor. Yüz tanıma gibi alternatif ve daha düşük güvenlik seviyesine sahip bir yöntemi pek kullanma ihtiyacı hissetmediğimizi söylemeliyiz.
GM 22 Pro inceleme: Kamera
Kamera, GM 22 Pro’yu diğer GM 22 modellerinden ayıran önemli noktalardan bir tanesi. Diğerlerinden daha büyük boyutlu kamera 108 megapiksel sensöre sahip, f/1.89 diyafram değeri de var. Bunun yanında 5 megapiksel ultra geniş açılı kamera ile 2 megapiksel çözünürlüklü makro lens ve derinlik sensörü var. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 selfie kamera mevcut.
Yapay zekâ destekli sahne algılama, bu kamera sisteminin öne çıkarılan özellikleri arasında bulunuyor. Kullanışlı, kolay anlaşılan ve çekim sırasında işleri kolaylaştıran bir kamera uygulaması da bulunuyor. Profesyonel, panorama, hızlı çekim, ağır çekim, portre modu gibi özel çekim modları da bulunuyor. Selfie fotoğraflarda ise ekranı bir selfie flaşı gibi kullanmak mümkün oluyor.
Yeterli ışık koşulları altında GM 22 Pro ile memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü kamera, piksel birleştirme yöntemi sayesinde düşük ışıkta da performansı yükseltiyor. Bu gibi ortamlarda da daha parlak çekimler elde etmek mümkün, ancak kumlanma etkisinin gözle görülür derecede olduğunu belirtmeliyiz. Gece modu ile etkileyici manzara fotoğrafları çekmek mümkün, ancak bu gibi durumlarda daha net fotoğraflar için GM 22 Pro’yu tripod ile sabitlemekte fayda var. Aksi takdirde elinizin hafif hareketleri bile görüntüde bulanıklıklara neden olabilir. HDR performansı ortamalarda geziniyor, hafif de olsa gölgeli alanları dikkat çekici hâle getirse de, genel olarak parlaklığı yüksek olmayan fotoğraflar elde ediliyor. Kapalı havalarda da gölgeli alanların seçilmesi çok kolay değil. Belki de profesyonel modu daha fazla kullanıp müdahale etmek iyi olacaktır. Portre çekimlerinde sonuçları iyi bulduk. Selfie çekimlerinde de sonuçlar genel olarak iyi, ancak düşük ışıklı ortamlarda yapacağınız çekimlerde GM 22 Pro’yu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Ultra geniş açılı kameranın ana kameraya göre daha solgun ve biraz yeşile kaçan bir renk tonlaması ürettiğini söylememiz gerekiyor.
Video tarafına geldiğimizde ise, GM 22 Pro ile 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Video çekimlerinde, özellikle kapalı alanlarda parlaklık biraz istenilen seviyenin altında. Aynı zamanda el hareketleri de videonun durağanlığını etkiliyor. Ön kamera ile yapacağınız selfie videolarda da aynı durağanlık durumu söz konusu, el hareketinin neden olduğu titreme gözle görülür derecede. Bunun dışında, video çekimlerinde ses kayıt kalitesi tatmin edici seviyede bulunuyor.
GM 22 Pro inceleme: Sonuç
GM 22 Pro, tasarımıyla GM 22 serisinin diğer üyelerinde ayrılıyor ve onlara göre daha pahalı bir telefon olmasının hakkını veriyor. Sağlam, ele iyi şekilde oturan ve kullanışlı bir telefon. Yüksek ekran-gövde oranı da onun üst sınıf bir telefon hissi vermesini sağlıyor. Full HD+ çözünürlüklü ekranı, büyük ekran kullanmayı sevenler için tatmin edici bir kullanım sağlıyor. Hoparlörü de ayak üstü bir şeyler dinlemek ve izlemek isteyenler için tatmin edici. MediaTek Helio G95 işlemcisi günlük işler ve ortalama seviyedeki oyunlar için yeterli olsa da, telefonun performansı üzerinde bazı ince ayarlamalar gerekiyor. Yazılım güncellemeleriyle bu durum düzeltilebilir. 5000 mAh kapasiteli pil, kendisinden beklenen yüksek performansı sergiliyor. Saf Android’i sevenler kullanıcı arayüzünden ve sunduklarından memnun kalacaktır. Ancak Netflix gibi bir uygulamanın eksikliği giderilmesi gereken bir husus olarak ortada duruyor. 108 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu kamera sistemi, günlük hayat için yeterli, ancak düğün, doğum günü gibi özel günlerinizde kullanacağınız ana çekim cihazı için başka alternatifleri değerlendirmeniz yerinde olacaktır.