İncelemelerManşetler

General Mobile GM 22 İncelemesi

GM 22 inceleme yazısında General Mobile'ın en yeni giriş seviyesi Android telefon modeli ile ilgili detaylar ve yorumlar var.
gm 22 inceleme

GittiGidiyor’dan Satın Alın

General Mobile’ın 2022’nin hemen başlarında duyurusunu yaptığı ve satışa sunduğu GM 22 serisi içinde, seriye adını veren model olan GM 22, 2699 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla müşterileriyle buluşuyor. Şık tasarımı büyük bir ekran ve üçlü arka kamera ile birleştiren bu Android telefon ile ilgili yorumlar GM 22 inceleme yazısında yer alıyor.

GM 22 inceleme: Tasarım

General Mobile GM 22, yukarıda belirttiğimiz gibi şık bir tasarıma sahip. Giriş segment telefonlarda bu tarz tasarımları giderek daha sık görmeye başladık. Canlı renklerde telefon kullanmayı sevenler, General Mobile’ın bu telefon için sunduğu altın, yeşil ve kırmızı renklerden memnun olacaklardır. Klasik renkleri sevenler için siyah da iyi bir seçenek olacaktır. Bizim elimizdeki altın renkli modelin hoş bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Normalde altın renkli telefonları sevmem, ancak bu telefondaki renk tonu, çok fazla altın olduğunu belli etmiyor, beyaz doğru biraz daha yakın görünüyor.

gm 22 inceleme

GM 22, 8.9 milimetrelik kalınlığa sahip bir gövdeyle geliyor. Telefonu kenarları düzleştirilmiş, ancak düz bölüm toplam kalınlığa göre daha ince. Bu durum telefonun olduğundan daha ince hissedilmesini sağlıyor. Öte yandan telefonun ergonomisine de olumlu katkı sağlıyor. General Mobile, bu telefonun arkasında da cam kullanmış. Camın hafif sürtünmeli yüzeyi de ergonomik açıdan olumlu sonuçlar doğruyor. Ön taraftaki ekran ise yüzde 89’luk gövde oranına sahip. Nispeten ince ekran çerçeveleri, büyük ekranına rağmen tek elle daha rahat kullanılabilir bir telefonun elde edilmesini sağlıyor. Sonuç olarak GM 22’nin sağlam olduğun hissettiren ve tek elle kullanması çok zor olmayan bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sol kenarda microSD ve nano SIM kart tepsisi mevcut. Sağ kenarda ise ses tuşları ve güç düğmesi var. Bunlar dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor, ince tasarıma sahip. Tuş derinliği iyi ayarlanmış, kullanması zor değil. El yordamıyla da rahat bulunuyor. Ekranın hemen üst kısmında, çerçeve ile birleştiği yerde, belli belirsiz biçimde ahize hoparlörü bulunuyor.

gm 22 inceleme

Arka yüzün camla kaplı olduğunu söylemiştik. Cam yüzey parmak izi ve kiri tutma konusunda dirençli görünüyor. Aynı direncin çiziklere karşı gösterildiğini de söyleyebiliriz. Bu arada plastik kenarlara metalik görüntü başarılı biçimde verilmiş. 202 gram ağırlığa sahip telefonun, gövde büyüklüğü dikkate alındığında makul ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Uzun süreli kullanımda yorgunluk yaratmazken cepte de rahatça taşınıyor.

GM 22 inceleme: Donanım, Performans, Pil

GM 22’nin 6.52 inç ekranı 720 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. 269 ppi ile ortalamalarda bir piksel yoğunluğu sunuluyor. Ekranın keskinliği ve netliği makul, yazılar okunaklı, fotoğraflar ve videolar da iyi görüş sunuyor. Ekran IPS LCD teknolojisini içeriyor, ancak görüş açıları çok geniş değil. Belirli bir açıdan sonra ekran parlaklığı ciddi biçimde düşüyor. Parlaklık 360 nit değeriyle ortalamalarda, dışarıda kamera veya harita kullanımı için bu parlaklığın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda ortamdaki ışığın şiddetine göre ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor.

gm 22 inceleme

Ekranın sunduğu renklerin canlılığı yeterli, renk sıcaklığı hafif yukarı tarafa gibi görünüyor. Ekranın üst kısmında selfie kameranın bulunduğu bölümde su damlası biçiminde bir çentik var. Bu çentik ekran alanından çok fazla almadığı için tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Genel olarak internette gezinme, sosyal medya veya mesajlaşma uygulamalarını kullanmak için yeterli bir görüntü alanı sunuluyor. Videoları izlemek için de bu ekran yeterli oluyor.

Alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlörün çıkış şiddeti ve ses kalitesi ortalamanın üstüne çıkmıyor. Baslar çok ön planda değil, tizler ise yüksek ses seviyesinde rahatsız edici olmuyor. Belki bir dizi veya filmi izlemek için iyi olmayabilir, bu gibi durumlarda kulaklık veya harici hoparlör daha iyi olacaktır. Ancak arkadaşlarınızın gönderdiği videoları veya YouTube videolarını izlerken ya da müzik dinlerken GM 22’nin hoparlörü işinizi görecektir. 3.5mm kulaklık jakının bulunması iyi haber. Üstüne üstlük kutudan da kulaklık çıkıyor. Bu mikrofonlu kulaklık çoğu kullanıcının işini görecektir.

gm 22 inceleme

GM 22’de sekiz çekirdekli MediaTek Helio A25 işlemci var. 32 GB dahili hafıza ve 3 GB RAM diğer donanım unsurları olarak sıralanıyor. 32 GB çoğu kullanıcı için belirli bir süre sonra yeterli olmayacaktır. Bu gibi durumlar için 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası var. Bu giriş seviyesindeki donanım, günlük işler için yeterli olacaktır, ancak çok fazlasını beklememek gerekiyor. Kullanıcı arayüzündeki geçişler genel olarak seri, ancak web sayfalarının yüklenmesinde, sayfa içinde kaydırmalarda veya başka işlerde takılmaların varlığı hissediliyor. Buna rağmen temel seviyede bir akıllı telefon deneyimini elde etmede donanım paketinin ihtiyaçlara cevap vereceğini söyleyebiliriz.

Oyun konusunda çok yüksek beklentide olmamakta fayda var. Okey, tavla ve benzeri temel seviyede oyunları oynayabilirsiniz. PUBG Mobile Lite’ı da idare edebilecek biçimde oynadık, ancak bu oyunda bile belirli durumlarda geç tepkiler verildiğini gördük.

gm 22 inceleme

5000 mAh kapasiteli pil çoğu giriş ve orta segment telefonda bir standart hâlini aldı. Bu kapasitede bir pili GM 22 modelinde de görüyoruz. Ekran ve işlemci çok fazla güç gerektirmediğinden, normal yoğunluktaki bir kullanımda bu telefon iki günü rahatlıkla çıkaracaktır. Telefon, alt kenardaki USB-C portundan şarj alıyor. Giriş segmentteki telefonlarda da artık USB-C’nin standart hâlini aldığını görmek güzel. Kutudan şarj adaptörünün çıktığını belirtelim.

General Mobile’ın telefonlarında VoLTE, VoWiFi gibi ses teknolojileri bulunur. Bunlar GM 22’de de mevcut durumda. LTE desteği Kategori 4 ile sınırlı. Ancak ülkemizdeki ortalama mobil şebeke hızları düşünüldüğünde, bu destek kullancıların makul bir indirme ve yükleme hızı elde etmeleri için yeterli olacaktır.

GM 22 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

GM 22 de serinin diğer üyeleri gibi Android 11 ile yüklü olarak geliyor. Aslında Android 12 aylardır kullanılabilir durumda ve bu telefonun piyasaya çıkışına da yetiştirilebilirdi. Geçmişte Android’in yeni sürümlerini, güncellemelerini sunma konusunda istekli olan General Mobile’ın eski motivasyonuna kavuştuğunu görmek güzel olacaktır. Neyse ki şirket, kullanıcılarına saf Android deneyimini sunma konusundaki isteğini koruyor. Çeşitli duvar kağıtları ve özelleştirilmiş uygulamaların dışında fazla bir ekleme bulunmuyor. Yuvarlak uygulama ikonları, önceden yüklenmiş Google uygulamaları ve Google Play Store ile, daha önce de Android telefon kullanmış olanların yabancılık çekmeyecekleri bir deneyim sunuluyor.

gm 22 inceleme

GM 22 Pro’ya Netflix yükleyemediğimizi, ancak aynı uygulamayı GM 22 Plus’ta kullanabildiğimizi belirtmiştik. GM 22’ye de bu uygulama yüklenebiliyor. GM Dosyalar adı verilen bir General Mobile uygulaması var, ama nedense hata veriyor. Neyse ki, Google Files gibi çok daha kullanışlı ve bizzat Google tarafından sunulan bir uygulama mevcut. GM Müzik adlı bir uygulama da mevcut. Bu uygulama içinde reklam barındıran bir uygulama. Cihazınıza depoladığınız parçaları dinlemek için kullanabilirsiniz. Bir başka iyi tarafı ise online radyoları dinlemeye izin vermesi. Burada da, artık Türkiye’den indirilmeyen, bizim favori online radyo uygulamamız olan Radyo Kulesi uygulamasından yararlanılıyor gibi görünüyor. Bu arada FM Radyo’nun da bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Eğer mobil internet kotanızı radyo dinleyerek harcamak istemezseniz, telefona kulaklık takarak bulunduğunuz bölgedeki FM radyo istasyonlarını dinleyebilirsiniz.

Arka tarafta parmak izi okuyucusu var. Her iki elle kullanımda işaret parmağınızla bu birime rahatça erişebilirsiniz. Kullanımı kolay, ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Telefonun ekranı kapalıyken bu parmak izine dokunarak doğrudan ana ekrana gelme seçeneğiniz de mevcut. Bu arada ön kamera yardımıyla yüz tanımadan da yararlanma imkanınız bulunuyor. Yüz tanımanın güvenlik seviyesi yüksek değil, ancak daha pratik olduğu da bir gerçek.

GM 22 inceleme: Kamera

Arkada üç tane kamera var. 13 megapiksel ana kameranın yanında iki tane VGA kamera bulunuyor. Önde ise 8 megapiksel selfie kamerası bulunuyor. GM 22’nin kolay kullanımlı bir kamera uygulaması var. Artık her akıllı telefonda görmeye alıştığımız bir düzen burada da mevcut. Ekranın bir kenarında çeşitli çekim modları yer alıyor. Diğer tarafta da sık kullanılan kontroller mevcut. Aynı zamanda yapay zekâ destekli sahne modları da mevcut. GM 22’yi bir sahneye tuttuğunuzda, ona uygun mod hızlı biçimde çekiliyor. Sonuç olarak biraz daha parlak ve canlı fotoğraflar çekilebiliyor.

gm 22 inceleme

GM 22 bir giriş segment akıllı telefon için memnun edici fotoğraflar çekiyor. Yeterli ışık koşulları altında makul parlaklıkta ve canlılıkta fotoğraflar çekiliyor. Düşük ışıktaki performansı da kötü bulmadık. Her ne kadar kumlanma etkisi görülse de, netlik ve parlaklık iyi seviyede bulunuyor. Gece modu da iyi sonuçlar veriyor. Yakın çekimlerde ise telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutup çekim yapmanız iyi olacaktır. Portre çekimleri konusunda ise çok büyük beklentiler içinde olmamak en iyisi. Aynı taraf öndeki kamera ile yapılan selfie çekimleri için de geçerli. Bunun dışında 8 megapiksel selfie kamera da ihtiyaçları karşılayacak seviyede işini yerine getiriyor.

Video tarafında 1080p Full HD video kaydının yapılabildiğini görüyoruz. Görüntü ve ses kalitesi ortalamalarda, ancak görüntülerin durağanlığı beklediğimizden daha iyi seviyede görünüyor. Her ne kadar telefonun hareketlerinin etkisi hissedilse de, çok titreşime sahip bir video elde etmeyeceksiniz.

GM 22 inceleme: Sonuç

GM 22, 2699 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip. Selefleri ve giriş seviyesi akıllı telefonların genel fiyatları düşünüldüğünde, bununla birlikte General Mobile’ın yerli bir marka olduğu düşünüldüğünde, bu fiyat beklenenin biraz üstünde. Ancak bu fiyat farkının karşılığını şık ve segmentine göre daha yüksek profilliymiş gibi hissettiren tasarımı ve cam gibi bir malzemenin arka tarafta da kullanımıyla verdiğini söyleyebiliriz. Ekranı makul bir görsel deneyim sunarken, işlemcisi de günlük işler için yeterli. Pil performansı ise telefonun en iyi noktalarından bir tanesi olarak öne çıkıyor. Saf Android’e yakın deneyim sunmasının da öne çıkan noktalarından bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Kamera sistemi de sınıfına göre beklenmedik biçimde iyi bir performans gösteriyor. Bütçesini zorlamadan hoş görünen ve işini iyi şekilde yapabilecek bir telefon isteyenler için GM 22 değerlendirme listesine alınabilecek bir telefon.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.