General Mobile, Türkiye akıllı telefon pazarının en önemli markaları arasında yer alıyor. Uzun süre boyunca “yerli” denince akla gelen ilk isim olan General Mobile, Türkiye’de üretilen telefonların sayısının artmasıyla birlikte artan rekabete de hazır görünüyor. Google ile yakın iş birliğini sürdüren şirket, GM 21 serisi telefonlarıyla farklı fiyat aralıklarına ve ihtiyaçlara ulaşıyor. GM 21 Pro da bu üçlünün orta direği olarak göze çarpıyor. GM 21 Pro inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
GM 21 Pro inceleme: Tasarım
GM 21 Pro genel tasarım dili itibarıyla günümüzün modern telefonlarıyla benzer bir çizgide duruyor. 8.99 mm. kalınlığındaki telefon, tartıda 209 gram çekiyor. Bu değerler GM 21 Pro’nun kalın ve ağır bir cihaz olduğunu düşündürse de, telefon elde bir çok ağır bir his oluşturmuyor ve tek elle tutarken rahatlıkla kontrol edilebiliyor.
Telefonun önünde teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz 6.67 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. General Mobile’ın verdiği bilgiye göre, bu ekran ön panelin yüzde 90.23’ünü kaplıyor. Ekranın orta üst kısmında ön kameranın yerleştirildiği bir çentik mevcut. Ekranın etrafındaki çerçeve üst ve yan kenarlarda oldukça ince. Alt kenarda çerçeve biraz kalınlaşsa da, bunun görünüş ve işlev açısından bir sorun yaratmadığı söylenebilir.
Yuvarlatılmış köşelere sahip telefonun üst kenarında sadece ikinci mikrofon yer alıyor. Sol kenarda microSD ve nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva kullanıcıları karşılıyor. Güç butonu ve ses kontrol tuşları ise sağ kenarda bulunuyor. Telefonun alt kenarına ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası yerleştirilmiş.
GM 21 Pro için Süper Siyah ve İnci Mavisi olarak adlandırılan iki renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen İnci Mavisi GM 21 Pro, oldukça şık bir görünüme sahip. Plastik arka panelin kaymaması ve parmak izlerini belli etmemesi de GM 21 Pro’nun artı hanesine yazılıyor. Bu noktada plastik tercihine rağmen telefonun görüntüsünün olumsuz etkilenmediğini belirtmekte fayda var.
Arka panelin sol üst köşesinde dikdörtgen kamera adası yer alıyor. Bu ada özelliklerine daha sonra değineceğimiz dört kameraya ve LED flaşa ev sahipliği yapıyor. Arka panelin orta kısmında ise yuvarlak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Bu tarayıcıya her iki elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Arka panelin tamamlayıcı unsuru ise General Mobile logosu oluyor.
GM 21 Pro inceleme: Ekran
GM 21 Pro, daha önce de belirttiğimiz gibi, 6.67 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. IPS LCD panel, 2400 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. General Mobile’ın “yeni nesil sınırsız ekran” olarak tanımladığı panelin piksel yoğunluğu ise 395 ppi.
GM 21 Pro’nun ekranının gerçek performansıyla da kağıt üzerindeki değerlerin hakkını veriyor. Akıllı telefonun ekranında YouTube veya Netflix videolarını izlemek son derece keyifli. Ekranın büyüklüğünün yanı sıra net de olması, izleme deneyimini üst seviyeye taşıyor.
Telefonun ekranını güneş ışığında görme konusunda hiçbir sorun yaşanmıyor. Buna ek olarak, ekranın parlaklığı da ortamın ışık seviyesine göre otomatik olarak ayarlanabiliyor.
Pek çok akıllı telefonda olduğu gibi, GM 21 Pro’da da ekranla ilgili tercihler, Ayarlar menüsündeki ekran sekmesi üzerinden değiştirilebiliyor. Koyu renk modu bulunan telefonda, mavi ışık filtresi de “gece ışığı” adıyla sunuluyor. Hem koyu renk modu hem de gece ışığı otomatik olarak devreye girecek şekilde ayarlanabiliyor.
GM 21 Pro inceleme: Donanım ve Performans
GM 21 Pro’nun kalbinde MediaTek’in Helio G90 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 6 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı kapasitesi ise 128 GB. Depolama alanına microSD kart desteğiyle 256 GB daha eklenebiliyor.
Bu teknik kadro, telefonun günlük standart işleri karşılaması için fazlasıyla yeterli. Ana ekran sayfaları arasında kolaylıkla geçiş yapılabilen telefonda uygulamalar hızlı şekilde başlatılıyor. Animasyonları sorunsuz biçimde oynatabilen GM 21 Pro, saf Android 11 deneyiminin de desteğiyle günlük standart işlerde kullanıcıları yolda bırakmıyor.
6 GB RAM’in varlığı da GM 21 Pro’nun güçlü kasları arasında yer alıyor. 6 GB RAM sayesinde GM 21 Pro’yu pek çok uygulamayı eş zamanlı şekilde sorun yaşamadan çalıştırabiliyor. Kullanıcıların arka planda çalışan uygulamaları sıklıkla temizlemesine de gerek kalmıyor.
MediaTek, Helio G90’ı duyururken oyun deneyimini ön plana çıkarmıştı. General Mobile da GM 21 Pro’nun işlemcisinden bahsederken oyun konusuna özellikle vurgu yapmıştı. GM 21 Pro’nun gerçek oyun performansı da bu övgüleri boşa çıkarmıyor. Akıllı telefonda PUBG Mobile gibi oyunlar bir sorunla karşılaşmadan oynanabiliyor. Oyun deneyimi sırasında karşılaşılan ısınma, kullanıcıyı rahatsız edecek seviyeye çıkmıyor.
GM 21 Pro’da iki farklı biyometrik doğrulama seçeneği mevcut. Bunlardan ilki yüz tanıma özelliği. GM 21 Pro’nun yüz tanıma özelliği hızlı çalışsa da, burada daha önce incelediğimiz Android telefonlarının bu konuda GM 21 Pro’yu solladığı söylenebilir. Yine de, karanlık ortamlarda bile yüz tanıma özelliğinin işlemesi rahatlıkla telefonun artı hanesine yazılabilir.
Diğer biyometrik doğrulama çözümü ise parmak izi tarayıcısı. Yuvarlak parmak izi tarayıcısı arka panelin arkasında yer alıyor. Bu tarayıcıya her iki elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Parmağın tarayıcı tarafından algılanmasının ardından ekran kilidi oldukça hızlı biçimde açılıyor. Parmak izi tarayıcısının özellikle dışarıda maskeyle dolaştığımız bugünlerde oldukça işe yaradığı söylenebilir.
GM 21 Pro’nun alt kenarında daha önce de belirttiğimiz gibi tek bir hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu hoparlörden çıkan sesin yüksekliği gayet makul. Tizlerde biraz kulak tırmalansa da, hoparlörün genel performansının arka planda müzik dinlemek veya oyun oynarken sesleri kulaklıksız duymak isteyenleri tatmin edeceği rahatlıkla söylenebilir.
GM 21 Pro, Geekbench 5’in benchmark testinden tek çekirdekte 501, çok çekirdek performansında ise 1619 puan alıyor.
GM 21 Pro inceleme: Pil
GM 21 Pro’ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil, kullanıcıların bir günü çıkarması için fazlasıyla yeterli oluyor. Hatta fazla oyun oynanmayan ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda bu süre iki güne yükselebiliyor.
Kullanım yoğunluğunun arttığı senaryolarda bile GM 21 Pro, gün içinde kullanıcıları yolda bırakmıyor. Oyun oynanan, video izlenen, müzik dinlenen, sosyal medyada dolaşılan ve navigasyon uygulamalarının kullanıldığı bir senaryoda bile uyku öncesine kadar GM 21 Pro’yu şarj etme ihtiyacı doğmuyor.
Her Android telefonun parçası olan pil tasarrufu ve yönetimi araçları GM 21 Pro’da da mevcut. Pil Tasarrufu aktif hâle geldiğinde koyu temaya geçiş yapılırken, bazı arka plan etkinlikleri de sınırlanıyor. Pil Yöneticisi ise çok pil harcayan uygulamaları algılayıp kullanıcıları uyarıyor.
Akıllı telefonun kutusundan 15W şarj adaptörü çıkıyor. Bu adaptörle telefonun pili neredeyse boşken yaklaşık 140 dakika sonunda yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor.
GM 21 Pro inceleme: Yazılım
General Mobile ve Google uzun süredir yakın bir iş birliği içinde. Bu iş birliği, GM 21 Pro’da da devam ediyor. Akıllı telefon kutusundan Android 11 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sisteminin üzerinde ekstra bir arayüz bulunmuyor. Kısacası kullanıcılar saf Android 11 deneyimi yaşayabiliyor.
GM 21 Pro’da kullanıcıları Google’ın Android uygulamalarından oluşan geniş bir kadro karşılıyor. Telefonda bu uygulamalar dışında ekstra olarak Ses Kaydedici, Hesap Makinesi ve FM Radyo tarzı araçlar sunuluyor. Geri kalan işlerin neredeyse tamamı için Google’ın varsayılan Android uygulamaları kullanılıyor.
Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, YouTube, Google Haritalar, Google Drive gibi uygulamalar bulunuyor. Diğer uygulamalar ise ana ekranda veya uygulama çekmecesinde yer alıyor.
Chrome, tahmin edilebileceği üzere, telefonda ön yüklü olarak sunulan tek internet tarayıcısı. Fotoğraf yönetimi içinse Google Fotoğraflar uygulaması kullanılıyor. Burada bir ekstra sunulmadığını belirtmekte fayda var.
GM 21 Pro’da kullanıcıların bazı işleri daha hızlı ve basit şekilde yapmasını sağlayan Akıllı Destek özellikleri mevcut. Kullanıcılar bu özelliklerle gelen çağrıları kolayca sessize alabiliyor veya yanıtlayabiliyor, bölünmüş ekrana geçiş yapabiliyor ya da hızlı bir şekilde kamerayı başlatabiliyor.
Buna ek olarak, parmak izi tarayıcısına da ekstra işlevler kazandırılabiliyor. Parmak izi tarayıcısına basılı tutarak gelen aramalar yanıtlanabiliyor, fotoğraf çekilebiliyor, ekran görüntüsü alınabiliyor veya masaüstüne geri dönülebiliyor. Ancak bu işlevlerden sadece biri seçilebiliyor.
GM 21 Pro yazılım bakımından çok karmaşık bir telefon değil. Saf Android 11’in varlığı telefonu kullanmayı oldukça kolaylaştırıyor. Hem Ayarlar menüsünde hem de uygulama çekmecesinde arananlar rahatlıkla bulunabiliyor. Saf Android 11’in varlığının telefonun performansını artıran bir faktör olduğunu da söylemek gerekiyor.
GM 21 Pro inceleme: Kamera
GM 21 Pro’nun arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel sensör üstleniyor. 5 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.
GM 21 Pro’nun ana kamerası, iyi ışık koşulları altında başarılı bir iş çıkarıyor. Kamerayla renkleri doğru ve detayları net kareler yakalanabiliyor. Burada yapay zekânın da devreye girdiğini belirtmek gerekiyor.
Farklı sahneleri algılayan yapay zekâ, bu doğrultuda yakalanan kare üzerinde çeşitli optimizasyonlar yapıyor ve en iyi görüntünün elde edilmesine yardımcı oluyor. Ancak bazı sahnelerde yapay zekânın renk dolgunluğunu fazla artırdığını söylemek gerekiyor.
GM 21 Pro’da daha net görüntüler isteyenler için 108 MP süper piksel modu da mevcut. Bu mod sayesinde uygun ışık koşullarının sağlandığı senaryolarda en net görüntüyü yakalamak mümkün oluyor.
GM 21 Pro’nun kamerasının düşük ışık performansı için ortalalama denebilir. Loş aydınlatılmış bir ortamda çekilen fotoğraflar yeterince net. Ancak detaylara bakıldığında gürültüyü fark etmek mümkün oluyor.
GM 21 Pro’nun gece performansı ise özel gece moduyla destekleniyor. Buna ek olarak, yapay zekâ aktifken de gece sahnelerini otomatik olarak algılıyor. Bu iki senaryoda çekilen fotoğraflar arasında belirgin bir fark bulunmuyor. Her iki seçenek de fotoğrafın aydınlığını artırıyor. Fotoğraflar yeterince aydınlık olsa da, gürültü etkisinin de bariz biçimde hissedildiğini belirtmek gerekiyor.
GM 21 Pro’nun önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu kamera da ortam yeterince aydınlıksa sosyal medyada paylaşmaya uygun güzel selfieler çekebiliyor.
GM 21 Pro’nun kamerasıyla 4K video kaydı yapmak mümkün. Kamera uygulamasında marka etiketinin varsayılan olarak açık tutulduğunu belirtmekte fayda var. Fotoğraflarında “Shot on GM 21 Pro” logosunu görmek istemeyenlerin uygulamanın ayarlar bölümü üzerinden bu ayarı kapatmaları gerekiyor.
GM 21 Pro inceleme: Sonuç
General Mobile, Türkiye akıllı telefon pazarının rüştünü ispatlamış markalarından. Pazardaki rekabet artsa da, General Mobile GM 21 serisi telefonlarıyla bu rekabete hazır olduğunu gösteriyor.
Serinin orta direği olarak tanımlanabilecek GM 21 Pro, ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak bir telefon profili çiziyor. Helio G90 işlemci ve 6 GB RAM’in varlığı, telefonun pek çok görevi sorun yaşamadan yerine getirmesini sağlıyor. GM 21 Pro’nun temel oyun deneyiminde de kullanıcıları yarı yolda bırakmadığını söylemek gerekiyor.
5000 mAh kapasiteli pilin varlığı da GM 21 Pro’ya değer kazandıran noktalar arasında yer alıyor. Kamerada yapay zekâ bazı sahnelerde kareyi fazla “yapaylaştırsa” da; akıllı telefonun genel kamera performansı da tatmin edici seviyede.
GM 21 Pro’nun en güçlü kaslarından birisi de saf Android 11 deneyimi. Ekstra animasyonlar ve uygulamalara maruz kalmadan, Google’ın tasarladığı şekilde Android 11’in tadına varmak isteyenler için GM 21 Pro’nun en uygun seçeneklerden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.