İncelemelerManşetler

General Mobile GM 20 Pro İncelemesi

gm 20 pro inceleme

General Mobile, sessiz geçen bir dönemin ardından yazın sonlarına doğru iki yeni telefonla, GM 20 ve GM 20 Pro ile karşımıza çıktı. Bu iki telefon içinden GM 20 Pro, ekran ve kamera gibi özelliklerle biraz daha üstün görünüyor. Bununla birlikte 2 bin 299 TL’lik fiyatının da özellikleri dikkate alındığında iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak General Mobile tüketicileri tatmin edecek bir fiyat-performans telefonu sunmaya çalışmış. Bunda ne kadar başarılı oluyor? GM 20 Pro inceleme yazısında bu sorunun da cevabını vermeye çalışıyoruz.

GM 20 Pro inceleme: Tasarım

GM 20 Pro bugünlerde akıllı telefonlarda sıklıkla karşımıza taşıyan bir tasarımla geliyor. Yuvarlatılmış köşeler, dar ekran çerçevesi, ince ve uzun yapıdaki ekran, ekranda çentik ve delik, arkada gradyan geçişli bir yüzey, parmak izi okuyucusu… Bunlar GM 20 Pro’da var olan ve diğer birçok giriş ve orta segment telefonla paylaştığı özellikler arasında yer alıyor. Doğrusu, GM 20 Pro’nun tasarımı Huawei’nin P Smart serisi telefonlarınınkine de epey benziyor. 180 gr. ağırlığıyla ortalamalarda yer alan telefon elinizde çok fazla ağırlık yapmıyor, kullanırken yormuyor. 8.65 milimetrelik gövde kalınlığı da hem kullanırken hem de cepte taşırken rahatsızlık yaratmıyor.

Önde yer alan 6.3 inç ekranın uzun kenarlarında dar bir çerçeve var ve bu şekilde kenardan kenara ekran görünümü veriliyor. Alt kenardaki çerçeve alanı biraz daha geniş, üst kenardaki su damlası biçimindeki çentiğin de kamera etrafında epey boş alan bıraktığını görüyoruz. Ekranın üst kısmına ahize hoparlörü yerleştirilmiş. Alt kenarda USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı, mikrofon ve hoparlör sıralanıyor. Üst kenarda ikinci mikrofon var. Solda nano SIM ve microSD kart tepsisi var. Sağda ise parmakların rahatlıkla ulaşabileceği noktalara ses tuşları ve güç düğmesi yerleştirilmiş. Bunların derinlikleri fazla değil, ayrıca biraz sert. Yine de, kullanmak zor sayılmaz.

Arka tarafa baktığımızda üç tane kameranın düşey yönde yerleştirildiğini görüyoruz. Bu modül dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor. Yanında çift renkli LED flaş var. Tıpkı Huawei’nin telefonlarında olduğu gibi, General Mobile logosu yatayda, kameranın hizasına yerleştirilmiş. Bu şekilde yatay kullanımda bir fotoğraf makinesi görünümü yaratıyor havası verilmiş. Parmak izi okuyucusu da arkada, sağ ve sol el işaret parmaklarının rahatlıkla temas edeceği noktada. Sadece bunları tanıtmak yeterli olacaktır.

GM 20 Pro’nun lotus mavi, inci siyahı ve inci beyazı gibi renkleri var. Elimizdeki siyah renk, belirli bir ağırlığı olmasına rağmen çok çekici görünmüyor. Lotus mavi renginin diğer renklere göre daha eğleneli olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada telefonda suya veya toza dayanıklılık gibi bir özellik yok. Ancak bu fiyat segmentindeki bir telefonda böyle bir dayanıklılığın bulunmasını beklemek fazla iyimserlik olurdu.

GM 20 Pro inceleme: Donanım ve Performans

General Mobile GM 20 Pro’da 6.3 inç ekrana yer vermiş. Bu ekran 2340 x 1080 Full HD+ çözünürlüğe sahip. IPS LCD teknolojisine sahip olan ekran özellikle derin siyahlarıyla etkiliyor. Gerçekten de, ekranın üstündeki çentiği ve selfie kamerasını siyah renkli alanlara sahip duvar kağıtlarıyla başarıyla kapatabilirsiniz. Ekran parlaklığı çok yüksek seviyede değil, ancak parlak ışık altında kullanım için yeterli diyebiliriz. Full HD+ çözünürlük sunması da önemli bir artı. Telefonun bulunduğu fiyat aralığı içinde artık daha çok 720p çözünürlüklü ekranlara sahip telefonları görmeye başladık. Bu ekran bir şeyler izlemek veya okumak ya da görüntülü görüşmeler yapmak isteyenler için yeterli olacaktır.

Ses tarafında ise GM 20 Pro sahiplerinin tek bir hoparlörle idare etmeleri gerekiyor. Yine de, bu hoparlörün kendi sınıfındaki akıllı telefonlara göre bir kademe daha iyi ses çıkışı sunduğunu, çevresel ses etkisinin de belirli bir seviyeye kadar verildiğini görüyoruz. Ayak üstü bir şeyler izlemek veya dinlemek isterseniz dahili hoparlör size yeterli olacaktır. Kutudan çıkan General Mobile kulak içi kulaklıkları da başka bir kulaklığa ihtiyaç bıraktırmaz. Ancak 3.5mm kulaklık jakının varlığı sayesinde seçeneklerinizin fazla olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

İşlemci tarafında bu telefonun MediaTek Helio P70 yonga set barındırdığını görüyoruz. 12nm tabanlı bu işlemci sekiz çekirdek barındırıyor, bunlardan dördü yüksek performans gerektiren işler için tasarlanmış Cortex-A73, diğerleriyse güç tüketiminde tasarrufu ön planda tutan Cortex-A53 CPU çekirdekleri. Ayrıca ARM tasarımı Mali-G72 GPU da mevcut. GeekBench 5 benchmark testinde bu işlemcili telefon geçen yılın ilk yarısında gördüğümüz Snapdragon 660 işlemcili Redmi Note 7’ye yakın sonuçlar verdi. Genel olarak günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti de akıcı sayılır. Aynı zamanda web sitelerinde yukarı aşağı kaydırmalarda da gözle görülür takılma veya sayfaların yüklenmesinde gecikme yok. Yüksek bir oyun performansı beklemeyin, ancak PUBG Mobile’ı uygun ayarları seçerek akıcı şekilde oynamak mümkün oluyor.

Pil tarafında ise GM 20 Pro’nun 4050 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. General Mobile, bu telefonun 900 saate kadar bekleme süresine sahip olduğunu söylüyor. Bu tabii ki, çok ideal koşullarda, telefonun hiçbir şekilde kablosuz bağlantı işlevinin ve ekranının çalışmadığı durumlar için geçerli, ancak GM’in bu iddiasını destekleyecek şekilde, telefonun fazla kullanılmadığı zaman uzun sayılabilecek bir bekleme süresine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefonu fazla kullanmadan dört gün boyunca tek bir şarjla kullanmayı başardık. Normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan bir çalışma süresine ulaşacağını söyleyebiliriz. Kutudan çıkan ve General Mobile’ın hızlı şarj desteğine sahip olan şarj adaptörüyle yarım saat içinde birkaç saat çalışma imkanı sunacak doluluğa erişebilirsiniz. Yine de, çok hızlı bir şarj performansı beklememeniz gerekiyor.

GM 20 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Android 10 ile yüklü gelen GM 20 Pro’da “saf Android” olarak adlandırabileceğimiz bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. General Mobile’ın özelleştirmeleri çok kısıtlı bir alanda kalıyor, yalnızca birkaç özel duvar kağıdı; GM Asistan, GM Dosyalar, GM Müzik gibi sayılı uygulamalar ön yüklü olarak sunuluyor. Bunun dışında Google’ın Android One telefonlarında sunduğu ve Pixel telefonlarınınkine de oldukça yakın kullanıcı arayüzünün bulunduğunu görüyoruz.

Doğal olarak Google uygulamaları ve servisleri deneyimde ön planda bulunuyor. Ana ekranda Google klasörü altında Gmail, Haritalar, YouTube, Drive, YT Music, Keep Notlar gibi uygulamaların yüklü olarak sunulduğunu görüyoruz. Google Duo görüntülü sohbet uygulaması ve Google Asistan da öne çıkarılan uygulamalar arasında bulunuyor. Google Play Store’dan istediğiniz uygulama veya oyunu telefona indirebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, telefonun arkasında parmak izi okuyucu var. Kullanım için sadece sağ ve sol elinizin işaret parmaklarını tanıtmanız yeterli olacaktır. Parmak izi okuyucusunun iyi şekilde çalışması için, parmak izlerinizi eklerken mümkün olduğu kadar iyi şekilde taratmalı ve kullanım sırasında da parmağınızı okuyucuya oturtmalısınız. Bu durum ilk seferde isabet oranını biraz düşürüyor. Yine de, parmak izi okuyucusunun pratik bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Daha pratiğini isteyenler için, ön kamera yardımıyla sunulan, ancak güvenlik seviyesi düşük olan yüz tanıma var.

GM 20 Pro inceleme: Kamera

GM 20 Pro’nun arkasında üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğe sahipken 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera da bulunuyor. Aynı zamanda portre modu çekimlerinde katkıda bulunan 2 megapiksel çözünürlüklü üçüncü bir kamera daha var. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı kamera bulunuyor.

Kamera uygulaması çoğu telefonda gördüğümüz klasik tasarıma sahip. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi ve galeri kısayolu var. Yine aynı tarafta çekim modlarını görüyoruz. Her ayarın otomatik olarak yapıldığı, size sadece odaklayıp çekmenin kaldığı Fotoğraf modunun dışında HDR, Gece Modu, Profesyonel gibi modlar da öne çıkarılmış. Aynı zamanda 108 megapiksel modu da var. Her ne kadar kamera maksimum 48 megapiksel çözünürlüğe sahip olsa da, örnekleme sayesinde daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu mod özellikle manzara çekimlerinde, detayları daha iyi şekilde yakalamak isteyenler için kullanışlı olacaktır. Bu arada yapay zekâ destekli sahne modları da unutulmamış.

Işık koşulları yeterli olduğunda GM 20 Pro ile canlı ve parlak fotoğraflar çekebilirsiniz. 108 megapiksel modunda çözünürlük yazılım yardımıyla artırıldığı için detaylar pek net sayılmaz. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda kenarlara doğru kumlanma etkisi giderek artıyor. Buna rağmen bu tür fotoğraflarda bulanıklığın düşük olmasını bir artı olarak nitelendirebiliriz. Makro çekimlerde de GM 20 Pro tatmin edici sayılır. Selfie fotoğraflara baktığımızda yeteri kadar parlak ve net fotoğraflar çekmek mümkün. Kısacası, fotoğraf çekimi konusunda GM 20 Pro’nun ön ve arka kameraları ihtiyaçları karşılayacaktır.

Video tarafında ise en fazla 1080p Full HD video kayıt imkanı var. El titremelerinin görüntüye olan hareket etkisi hissediliyor. Bunun yanı sıra pozlama da çekim boyunca değişkenlik gösteriyor. Belki özel günleriniz için çok uygun sayılmaz, ancak günlük hayatta karşınıza çıkan sahneleri kayıt altına almak isterseniz, GM 20 Pro’nun video yetenekleri işinize yarayacaktır. Bu arada ses kayıt kâlitesini iyi bulduğumuzu belirtelim.

GM 20 Pro inceleme: Sonuç

General Mobile her zaman sunduğu fiyat-performans oranı yüksek telefonlarıyla bilinir. GM 20 Pro da bu hedef doğrultusunda ortaya çıkarılmış bir ürün. Belirli açılardan bunun karşılığını verdiğini görüyoruz. Örneğin, telefonun tasarımı, malzeme kalitesi iyi, kullanırken sıkıntı yaratmıyor, aynı zamanda şık da bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ekranın Full HD+ çözünürlüğe sahip olması memnuniyet verici. Parlaklığı ve renk canlılığı da iyi, kısacası sahip olduğu fiyata göre iyi bir görsel deneyim var.

MediaTek işlemcisinin sunduğu performans üst seviyelerde değil, ancak günlük işler ve orta seviyedeki oyunlar için yeterli. Pil tarafında gösterdiği performans ise memnuniyet verici. Saf Android ile gelmesi önemli artılardan bir tanesi. Muhtemelen bir sonraki sürümü de alacaktır, ancak umarız Google ile yakın iş birliği içinde olan General Mobile güncellemeleri sunma konusunda biraz daha hızlı davranır. Kamera sistemi belirli koşullarda iyi işler çıkarıyor, ancak düşük ışık performansı konusunda biraz daha iyileştirmelere ihtiyacı var gibi görünüyor.

Her ne olursa olsun, GM 20 Pro sahip olduğu fiyatın karşılığında mümkün olanın en iyisini sunan modellerden bir tanesi olarak nitelendirilebilir.