Teknoloji

Gizlenmiş video reklamlar Android uygulamalarının yeni sorunu mu?

android 12 snow cone

Bir web sitesi veya uygulamanın işlemci gücünüzü çalarak bunu kripto para madenciliği için kullanabileceğini, bunun da pili veya hücresel veri planını çabucak tüketeceğini biliyoruz. BuzzFeed, bazı reklam ağlarının da benzer olaya başvurduğunu öne sürüyor. Bazı Android uygulamalarında, kullanıcıların fark etmeyeceği biçimde, yüksek kazançlı, ancak güç tüketimi bakımından epey cömert video reklamlar, geleneksel banner reklamlarının arkasına gizlenebiliyor.

BuzzFeed’e göre, burada suçlanacak taraf uygulama geliştiricileri değil. Onlar da, uygulamalarının kullanıcıların pillerini neden çabuk tükettiği ya da veri planlarında büyük bir düşüşe neden olduğu konusunda araştırma yaparken saptadıkları bu duruma şaşırmış gibi görünüyor. Haberde, geliştiricilerin kullanmak için anlaştığı reklam ağlarının kötüye kullanılıyor olabileceği belirtiliyor.

Örneğin BuzzFeed, Aniview adlı bir kuruluşun iştiraki olan Outstream Media adlı bir şirketin reklamlarını izlemeye almış. Aniview, self servis hizmet veren bir platform işlettiğini ve suçlanacak taraf olmadığını söylüyor. Ancak BuzzFeed’in çizdiği Aniview tablosu da bu kuruluşun baştan savma bir organizasyona sahip olduğunu gösteriyor.

Aslına bakarsanız, buradaki sahtekârlık sadece tüketicileri değil, reklam ağlarını da mağdur ediyor gibi görünüyor. Bu ağlarda gösterim için reklam alanlarına talip olan sahtekârlar, ucuz banner gösterim noktaları satın alıp bunu daha pahalı olan video reklamlarla dolduruyor. Böylelikle de süreçten yüksek kâr elde etmiş oluyorlar. Video reklamlar genellikle otomatik olarak başlıyor, bu da hem kullanıcıların pillerinin daha çabuk tükenmesine neden oluyor, hem de hücresel şebeke bağlantısının kullanılması durumunda veri tüketiminin artmasına yol açıyor.

Bu habere konu olan teknik “reklam yığma” olarak adlandırılabilir. Sahtekârlar video içeriğe sahip olmayan, başka türde reklamları da bu noktalara yığabilirler. BuzzFeed’e konuşan reklam dolandırıcılığı tespit şirketleri de, her ay bu türde, on milyonlarca dolarlık değere sahip kötü amaçlı reklamları gördüklerini dile getirdi.